Чорноплідна горобина: користь і протипоказання, лікувальні та корисні властивості ягід для організму

Чорноплідна горобина — смачна ягода вугільно-чорного кольору, яка знайшла широке застосування в медицині та кулінарії завдяки ряду корисних властивостей і мінімуму протипоказань. Широко використовується в якості лікувальних настоянок, відварів в медицині і встигла стати улюбленим десертом ласунів.

опис

Чорноплідна горобина або аронія представляє собою багаторічний чагарник, що росте заввишки більше двох метрів. Білі квітки рослини зібрані в щільні суцвіття у вигляді щитка. Цвіте чорноплідна горобина зазвичай в травні — червні. А її плоди вже в кінці серпня — початку вересня повністю визрівають.

Плоди на кущах мають кулясту форму і чорний колір з сизим невеликим нальотом. У діаметрі плоди чорної горобини 10-15 мм.

горобина чорноплідна властивості

  1. варення
    Приготувати 60% цукровий сироп. Плоди бланшувати в киплячій воді протягом 2 хвилин, відразу перенести в гарячий цукровий сироп, підігріти до кипіння і на слабкому вогні кип’ятити 5-7 хвилин, зняти з вогню і залишити на 8 годин. Потім варення доварити. В кінці варіння можна додати 1 г лимонної кислоти на кожен кілограм плодів, узятих для варіння. Варення розфасовувати тільки після охолодження, в сухі простерилізовані банки.
  2. Джем
    Плоди розім’яти дерев’яним товкачем, додати цукор і воду. Варити в один прийом, поступово підсилюючи нагрівання. Під час варіння масу помішувати, доварівая джем до готовності. Розфасовувати гарячим в простерилізовані гарячі, сухі банки, закупорити.
  3. Сік з м’якоттю
    Зрілі здорові плоди перебрати, вимити в холодній воді, подрібнити. Цю кашку гріти не менше 15 хвилин при 75-80 ° С без додавання води, потім відразу ж протерти через сито з нержавіючої сталі або друшляк. Протерту масу змішати з гарячим 35% цукровим сиропом у співвідношенні 1: 1. Підігріти, помішуючи, до температури 70-80 ° С, відразу ж розлити в гарячі простерилізовані скляні банки і пастеризувати в киплячій воді: півлітрові — 15 хвилин, літрові — 22 хвилини, трилітрові — 50 хвилин.
  4. компот
    Підготовлені плоди укласти в банки і залити підсолодженим яблучним соком, після чого пастеризувати в киплячій воді: півлітрові банки — 20 хвилин, літрові — 25 хвилин. Плоди аронії в яблучному соку стають м’якше, ніжніше, приємніше на смак.
Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector