Фізаліс: корисні властивості, як вживати в їжу, показання та протипоказання, склад

Плоди фізалісу є соковиті круглі ягоди червоного або оранжевого кольору. Налічується понад 130 сортів рослини, але для вживання в їжу годяться тільки мексиканський і суничний. Вони відрізняються багатим вітамінним складом, широким списком корисних властивостей, а також чудовими смаковими якостями.

опис

Фізаліс — багаторічна рослина, відноситься до сімейства пасльонових. Народна назва — смарагдова ягода або земляна журавлина. Висотою сягає від 55 до 100 см. Цвітіння білого або кремового кольору.

Найбільша особливість — плоди. Вони круглої форми, дуже соковиті, бувають оранжевого або червоного кольору. Дозрівають в чашечці, схожою на китайський паперовий ліхтарик. Примітно, що під час цвітіння чашка розвивається швидше плода, а після повного дозрівання вона засихає. Період цвітіння рослини — травень. Ягоди дозрівають в період з червня по вересень.

Як вживати фізаліс в їжу

Сфера застосування фізалісу досить широка — від медицини і косметології до кулінарії. Плоди надають життєвих сил і заряджають енергією, часто використовуються для відновлення організму після перенесення важких недуг. Вода і клітковина містяться в м’якоті ягід, покращують функціонування органів шлунково-кишкового тракту. Відвар підходить для компресів для полегшення спазмів при артриті, ударах, а також в якості ополіскувача ротової порожнини, щоб позбутися від сильного зубного болю.

Важливо! Лікувальна рослина надають жінкам життєвий тонус і заряд енергії, сприяє схудненню, дарує гарний настрій.

Фахівці попереджають: перед вживанням необхідно обов’язково обробити ягоди окропом, інакше можна заробити розлад шлунка. Також варто наголосити на тому, що всі цілющі склади на основі фізалісу потрібно приймати в рекомендованої дозуванні (після консультації з лікарем).

До ряду протипоказань для використання рослини відносяться:

  • алергія;
  • підвищений рівень кислотності шлунка;
  • вагітність, період годування;
  • надлишкове функціонування щитовидки;
  • хронічні захворювання органів травної системи.
Також читайте:  Як очистити зуби від карієсу: домашніх умовах, як лікувати, етапи

Важливо! Фахівці застерігають: для використання в кулінарних цілях категорично заборонені декоративні види фізалісу.

Як вживати в їжу

Суничний вид плодів має легку, але не нудотно солодкістю з ледь відчутною кислинкою. Овочеві сорти більш гіркі.

Для того, щоб отримати максимум користі, професіонали рекомендують вживати ягоди в свіжому вигляді. Потужний заряд вітамінно-мінерального комплексу можливо отримати, якщо додавати плоди в різні салати.

Фізаліс овочевих сортів господині радять маринувати, солити, робити ікру. Солодкі види ягід годяться для приготування варення, джему, цукатів. Часто їх сушать і тоді ягоди стають за смаком схожими з родзинками.

Високий рівень імунітету — запорука здоров’я. особливо важливо його підтримувати в осінньо-зимовий період. У статті «Як підвищити імунітет дорослій людині народними засобами» ви дізнаєтеся безліч ефективних народних рецептів, а також лікувальних препаратів і фітотерапії.

Для того, щоб можна було побалувати себе фізалісом в будь-який час року, є безліч корисних рецептів його приготування. Ось деякі з них:

  1. маринований фізаліс
    Інгредієнти: 1 кг свіжих плодів, літр води, по 2 ст.л. цукру і солі, 10 мл оцту, 15 грам запашного перцю.
    Насамперед необхідно простерилізувати банки (знадобиться 2 півлітрові) і кришки. Приготування маринаду: в киплячу воду кинути спеції, перемішати, проварити 3-5 хвилин. Ягоди добре промити, опустити в окріп на 45 секунд, остудити. Далі можна приступати до «занурення» плодів в банки, залити гарячим маринадом, закрити кришками і стерилізувати ще 5-7 хвилин. Після — закатати. Повністю готової до вживання консервація буде через 30 днів.
  2. ікра
    Знадобиться: 300 грам цибулі, 3 середніх моркви, 1 кілограм фізалісу, спеції.
    Овочі промити, очистити. Натерти морквину на середній тертці, дрібно нарізати цибулю і плоди. Обсмажувати все інгредієнти протягом 10 хвилин. Розтерти овочі виделкою до консистенції пюре (або скористатися блендером), додати спеції, добре перемішати.
  3. соус
    Інгредієнти: 0,5 кілограма фізалісу, 2 зубчики часнику, 130 мл оливкової олії, 40 грам базиліка, 50 г волоських горіхів.
    Всі компоненти занурити в блендер і збити до утворення однорідної маси. Приправити за бажанням сіллю і перцем, перемішати. Соус відмінно доповнить будь-яку м’ясну або рибну страви, а також добре поєднується з овочами.
Також читайте:  Як заснути швидко і легко за 1 хвилину: поради як швидко заснути і виспатися, Лайфхак при безсонні

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector