Яким чином частіше відбувається зараження сальмонельозом: симптоми і лікування, ознаки, як можна заразитися, шляхи передачі

Любителі стейків з кров’ю, яєць круто і навіть простий глазуньи піддають себе постійному ризику. Мало хто замислюється про те, які можуть бути наслідки вживання сирих і напівсирих продуктів в їжу. Одним з найнебезпечніших є захворювання сальмонельоз, яке гарантовано забезпечить вам «відпочинок» в стаціонарі. А як же все-таки відбувається зараження сальмонельозом і як цього уникнути?

опис

Захворювання відноситься до роду зоонозних. Це означає, що найчастіше зараження відбувається через тварин або продукти тваринного походження.

Бактерії Salmonella відрізняються живучістю і стійкістю до різних факторів навколишнього середовища. Наприклад, вони здатні виживати при значному зниженні температури, аж до -80 ºС, а ось кип’ятіння для них смертельно — це єдиний дієвий спосіб обробки продуктів, який допоможе убезпечити себе і рідних.

Salmonellaбактерія Salmonella

Розрізняють понад півтисячі видів бактерій цього роду, всі вони по-різному впливають на організм. Перехворілий одного разу на сальмонельоз людина повторно може захворіти лише за умови зараження бактеріями іншого роду, оскільки після хвороби в організмі формується імунітет.

У продуктах харчування ці бактерії можуть залишатися життєздатними досить тривалий час:

  • молоко — до 21 дня;
  • в ковбасі та ковбасних виробах — до 4 місяців;
  • в кефірі — до 2 місяців;
  • в пиві — до 2 місяців;
  • у вершковому маслі — до 4 місяців;
  • в м’ясі (в замороженому вигляді) — до року;
  • в сирі — до року.

симптоми

З огляду на те, що через широкого спектру різних видів бактерій, розрізняють кілька видів цього захворювання, то і ознаки зараження сальмонельозом відрізняються в залежності від форми.

Щоб завжди залишатися здоровою, рекомендуємо до прочитання статтю «Від чого буває цистит у жінок».

Після потрапляння патогенів в організм, починається інкубаційний період, який триває від декількох годин до трьох днів. В цей час бактерії долають бар’єри організму, імунна система активізується, і з’являються перші симптоми сальмонельозу, що провокуються токсином, який виділяють патогени.

Якщо цього не відбувається, людина стає носієм, здатним передавати захворювання іншим людям, сам того не підозрюючи.

форми

Залежно від протікання захворювання, первинних і основних симптомів виділяють кілька клінічних форм захворювання.

тифозна

Початок захворювання схоже з шлунково-кишковою формою. Первинні ознаки:

  • нудота;
  • блювота;
  • температура;
  • діарея.

Важливо! Протягом першого тижня ці симптоми доповнюються характерними для черевного тифу. Висока температура зберігається тривалий час, більше тижня, хворий в цей час може почати марити.

Сильна інтоксикація організму не проходить, додається висип, найчастіше локалізується в області живота. З’являється вона в кінці першого тижня і зазвичай проходить через кілька днів. Крім того лікарі відзначають наступні симптоми:

  • блідість;
  • Загальна слабкість;
  • запаморочення;
  • сірий колір мови;
  • здуття;
  • збільшення печінки і селезінки.

Така форма сальмонельозу не відступає протягом півтора місяців.

Шлунково-кишкова

Найчастіше зустрічається саме цей вид захворювання, воно характерно різким і яскравим початком з симптомами гострої інтоксикації:

  • слабкість;
  • головний біль;
  • запаморочення;
  • температура до 39 ° С;
  • озноб;
  • біль в животі (частіше за все в районі пупка);
  • блювота (неперетравленої

    причини

    Як вже говорилося раніше, найчастіше зараження відбувається через вживання в їжу заражених продуктів, які не пройшли відповідну термообробку, крім цього існує ще кілька способів підхопити це небезпечне захворювання.

    Від тварин і від людини людині

    Контакт з рогатою худобою, домашньою птицею, бродячими кішками та собаками, домашніми вихованцями, що гуляють на вулиці. Годування вихованців сирим фаршем також сприяє підвищенню ризику зараження. Як тільки бактерії потраплять в організм тварини, після вилизування, разом зі слиною, патогени виявляються на шерсті собаки або кота, а господар заражається через контакт.

    Нехтування особистою гігієною, зокрема — регулярним миттям рук, може стати причиною серйозного захворювання.

    Важливо! Більше половини заражених тварин, завдяки гарному імунітету, не страждають ніякими симптомами, залишаючись при цьому носіями і заражаючи інших тварин і людей.

    Другий спосіб — контактно-побутовий спосіб передачі. Дуже часто відбувається спалах епідемії, якщо працівники громадського харчування або медичних установ приховують своє захворювання, приймають його за отруєння або гастрит, а також при безсимптомному його перебігу. З огляду на, що бактерії носій виділяє виключно через фекалії, то такий спосіб передачі зустрічається вкрай рідко, при недотриманні правил особистої гігієни.

    Саме основне, що слід запам’ятати, не використовуйте особисті предмети іншої людини, навіть якщо це ваш чоловік або батьки:

    • рушники;
    • зубні щітки, нитки тощо;
    • постільна білизна та нижня білизна;
    • посуд і столові прилади (при діагнозі сальмонельозу краще виділити для хворого окремий набір).

      Важливо! Основне джерело зараження — брудні руки!

    через їжу

    Вживання в їжу заражених продуктів — так найчастіше відбувається зараження сальмонельозом. Найнебезпечніші продукти, на думку медиків:

    1. М’ясо — м’ясні продукти, що пройшли недостатню обробку, несуть в собі живі бактерії, які заражають людини, потрапляючи в кишечник.
    2. Молоко — не пройшло пастеризацію молоко — відмінне середовище для розвитку сальмонел, купуючи його в місцях стихійної торгівлі, з рук, ви ризикуєте разом з ним придбати ще й не саму приємну хвороба. Рекомендують будь молоко кип’ятити перед вживанням.
    3. Яйця — як і молоко, не рекомендують купувати з рук у колгоспників. Особливу небезпеку становлять яйця качок, оскільки водойми є безпосереднім місцем зараження.
    4. Риба — любителі японської кухні в перших списках на зараження, сира риба часто є джерелом зараження.

      Важливо! Для того щоб вбити можливі палички сальмонел в яйцях, їх слід варити не менше 10 хвилин, а в м’ясі та рибі вони гинуть після 20-30 хвилин термічної обробки (смаження, варіння, тушкування).

    лікування

    Насамперед при виникненні підозр, необхідно викликати лікаря. Точно поставити діагноз і визначити форму захворювання можна тільки за допомогою аналізів на сальмонельоз. Самолікування або ж відсутність будь-яких заходів може спровокувати виникнення ускладнень або привести до переходу в хронічну форму.

    Серед найнебезпечніших наслідків — сильне зневоднення і порушення роботи нервової системи, пневмонія, цистит, а також септичні ускладнення сальмонельозу:

    • менінгіт;
    • гнійний артрит;
    • абсцеси головного мозку і внутрішніх органів;
    • перитоніт;
    • апендицит;
    • остеомієліт.

    Лікування хворих, крім легкої форми та бактеріоносійство, завжди проводять виключно в стаціонарі і під наглядом фахівців.

    При шлунково-кишковій формі антибіотики і медикаментозне лікування призначають рідко, в основному обмежуються промиванням шлунка за допомогою зонда і сольових розчинів, а також симптоматичним лікуванням.

    При легких формах іноді призначають домашнє лікування.

    В такому випадку рекомендують приділяти уваги боротьбі з зневодненням.

    1. Насамперед необхідно промити хворому шлунок (наприклад, слабким розчином марганцівки).
    2. Для боротьби із зневодненням необхідно випивати склянку теплої солодкої води після кожної дефекації або блювоти.
      Добре допомагають для цього сольові розчини — «Регідпон», «Бегідрон», «Глюкосолан».
    3. Основний спосіб лікування при легких формах — дотримання дієти, спрямованої на відновлення роботи травної системи хворого.

    Щоб не допустити сальмонельоз, слід зміцнювати імунну систему. У статті «Як підвищити імунітет народними засобами» можна дізнатися про це докладніше.

    медикаментозне

    Без стартової дози допоміжних препаратів не обійтися навіть при легкій формі.

    «Фестал», «Мезим», «Панзинорм» або «Панкреатин» — слід приймати по 1 таблетці під час їди, до 3 разів на день, поки не нормалізується стан хворого. Ферменти допомагають ослабленому шлунку перетравлювати їжу і засвоювати корисні елементи.

    Для відновлення мікрофлори призначають пробіотики — «Біфідум», «Бактисубтил», «Біфікол». Ці препарати містять в собі бактерії, що становлять нормальну мікрофлору людського кишечника і шлунка, і забезпечують правильну діяльність: обмінні процеси, травлення. Вони усувають наслідки інтоксикації, такі як запалення і дисбактеріоз.

    Важливо! Застосування препаратів проти діареї ( «Лоперамід», «Імодіум», «Стоперан») протипоказано при сальмонельозі, вони перешкоджають виведенню токсинів з організму і можуть спровокувати ускладнення.

    Антибіотики призначають індивідуально, виходячи з аналізів і виявленої стійкості тих чи інших форм бактерій, які спровокували захворювання у пацієнта. Ці препарати спрямовані на боротьбу безпосередньо з самі бактеріями. Найчастіше призначають:

    • при легкій формі — «Фурадонин» або «Фурагин»;
    • при середній — «Цифран» або «Ципрофлоксацин»;
    • при тяжкій — ті ж препарати, що і при середній, тільки зі збільшеною дозою і через крапельницю.

    При дотриманні рекомендацій сальмонельоз протікає швидше і легше. Варто запам’ятати, які продукти варто уникати, а які навпаки — включити в раціон.

    Їжа, яка провокує бродіння, має в складі грубу клітковину, стимулює вироблення жовчі, важко перетравлюється і викликає підвищене газоутворення і секрецію шлунка виключається повністю:

    • молоко і молочні продукти;
    • свіжі овочі (бобові, редис, огірки, капуста, буряк, редька);
    • зелень;
    • свіжі фрукти (цитрусові, виноград, сливи, груші);
    • солодощі і борошняний;
    • жирне, солоне, гостре;
    • прянощі, соуси, копченості та маринади;
    • консерви;
    • ячна, перлова, вівсяна, пшоняна каші;
    • жирне м’ясо, жирні бульйони, супи;
    • кава, какао, газованої води (навіть звичайна мінералка).

    Продукти, які сприяють одужанню:

    • кисломолочні продукти;
    • відварені овочі та свіжі фрукти у вигляді пюре — картопля, яблука, морква, банан (картопляне пюре — тільки на воді);
    • хліб з білої муки (черствий або у вигляді сухарів);
    • рисова, манна, гречана каші — тільки на воді, з мінімальним додавання солі і без масла;
    • риба і м’ясо — вводяться в раціон тільки при припиненні блювоти і діареї, поступово, і тільки нежирні сорти (у відвареному вигляді, а також приготовані на пару).

    Після повного одужання (зникнення симптомів) слід дотримуватися дієти протягом місяця і більше, в залежності від протікання захворювання і ускладнень.

    народні методи

    Одними трав’яними зборами тут не обійтися, але в якості додаткової терапії народні методи лікування сальмонельозу зайвими не будуть. Трав’яні збори і настойки допоможуть впоратися з деякими симптомами.

    1. Настоянка з ромашки
      Забезпечить протизапальний, дезінфікуючий, заспокійливий і очищуючий ефект.
      Змішати 1 ст.л сухих квітів зі склянкою окропу, перемішати і залишити кипіти протягом 5 хвилин, після чого дати настоятися 3-4 години, проціджують. Приймати по 2 ст.л після їжі.
    2. Відвар з подорожника
      На склянку окропу беруть 1 ст.л подрібнених і заздалегідь висушеного листя, протягом 10 хвилин відвар настоювати під кришкою, потім його можна приймати всередину. Випити весь стакан за годину дрібними ковтками.
    3. Змійовик (горець зміїний)
      Ця рослина має в’язку ефектом, а також антисептичну та спазмолітичну дію. Крім сальмонельозу, його застосовують при ентериті, коліті ентероколіті. Рекомендують з’їдати по 1 ст.л сушеної рослини 3 рази в день, поки не підуть симптоми.

    профілактика

    Коштів, що перешкоджають виникненню сальмонельозу, на жаль, не існує, як і вакцини. Досить дотримуватися кількох правил для того, щоб залишатися здоровим:

    • часто і ретельно мити руки, особливо після вулиці, туалету і контакту з тваринами і птахами;
    • не вживати в їжу сирі і напівсирі продукти, особливо рибу, м’ясо, молоко і яйця;
    • уникати використання особистих предметів інших людей; дотримуватися правил особистої гігієни.
Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector