Зібрані гриби можна висушити і зберегти на зиму в домашніх умовах. Способів зберігання заготовок кілька. В умовах міської квартири зробити це можна на мотузках, в скляних банках з вакуумними кришками, в спеціальних харчових контейнерах, які щільно закриваються, або в полотняних мішечках на заскленому балконі. Але зберігаються різними способами заготівлі мають різний термін придатності.
1
Правила зберігання
Перед закладанням на зберігання слід врахувати, що висушені гриби мають властивість вбирати вологу і запахи. Тому небажано тримати заготовки будинку поруч з продуктами з різким запахом і в сирій кімнаті. Приміщення повинно бути сухим і добре провітрюваним. Гриби треба зберігати подалі від сонячних променів.
Термін придатності продукту залежить від якості сушіння. Якщо заготовки будуть погано просушені, то при зберіганні може з’явитися цвіль. Пересушені гриби стануть занадто ламким і непридатними в їжу.
2
способи зберігання
Зберегти грибні заготовки можна в скляній тарі, в харчових контейнерах, нанизаними на мотузки і в полотняних мішечках. Від обраного способу безпосередньо залежить термін придатності продукту.
Рекомендуємо
Як правильно зберігати солоні і мариновані гриби в домашніх умовах?
2.1
У скляних банках
У домашніх умовах можна зберегти гриби на зиму в банках з щільно закриваються кришками. Але їх необхідно правильно підготувати:
- 1. Ретельно промити скляну тару.
- 2. Кілька разів прополоскати банки.
- 3. Перевернути посуд дном вгору, щоб стекла вода.
- 4. Потримати кожну банку над парою.
- 5. Коли внутрішня поверхня тари покриється крапельками вологи, відставити її до повного висихання.
Коли посуд буде підготовлена, можна приступити до закладення заготовок. Продукт укласти шарами, рівномірно розподіляючи. Заповнивши банку, взяти кришку, змастити її внутрішню сторону спиртом і підпалити. Поки горить вогонь, ємність щільно закрити. Таким чином, в ній не буде кисню, і запаси благополучно пролежать всю зиму, чи не зіпсувавшись.
У скляних банках з вакуумними кришками найкраще зберігаються опеньки, які сильніше за інших грибів вбирають сторонні аромати і вологу. Заготовки в скляній тарі допустимо зберігати 12-18 місяців.
Рекомендуємо
Як зберігати сушені яблука в домашніх умовах?
2.2
У пластикових контейнерах
У квартирі можна зберегти запаси на зиму в спеціальних харчових пластикових контейнерах. Але ємність перед заповненням потрібно ретельно підготувати, навіть якщо вона зовсім нова. Контейнер необхідно промити теплою водою із засобом для миття посуду і добре просушити. Внутрішню поверхню тари протерти медичним спиртом.
Потім контейнер наповнити сухими просушеними грибами, закрити і прибрати на полицю в кухонну шафу або в вентильований комору. Так можна зберігати гриби до 12 місяців.
2.3
В мішках
Для цього способу необхідно вибрати провітрюване місце. Так на заготовках чи не з’явиться цвіль.
Можна зберігати сушені гриби в мішках на заскленому балконі, якщо там немає підвищеної вологості.
Щоб запаси в полотняних мішечках не зіпсувати, слід тримати їх подалі від продуктів з різким запахом, так як тканина добре пропускає повітря. Тому кухонну шафу з різними приправами — це не найкраще місце.
Щоб пошити мішечки, слід скласти стерильну медичну марлю в 5-6 шарів і розкроїти. Краї мішечка прострочити, а відкритий верх після наповнення грибами зав’язати шнурком. Так можна зберегти продукт протягом 10-12 місяців.
2.4
на мотузках
Грибочки, нанизані на шнур, виглядають дуже декоративно. Особливо красиво будинку виглядають на мотузках білі гриби, які в сухому вигляді зберігають свою форму. Якщо продукт сушився на шнурі, то можна його не знімати, а повісити в кухні для зберігання.
Якщо ж грибів на мотузках потрібно зберегти багато, то кожну низьку необхідно обгорнути тканиною і розвісити їх в темному приміщенні з невисокою вологістю і без сторонніх запахів. В умовах міської квартири такі заготовки зберігаються в коморі протягом року.
При зберіганні запасів сушених грибів потрібно стежити, щоб приміщення регулярно провітрювати. Якщо заготовки будуть знаходитися в наглухо закритій кімнаті, то це негативно позначиться на терміні придатності і смакових якостях продукту.