Чайна церемонія: майстер-клас на корпоративі

Чайний майстер-клас на корпоративі — це досить екзотичний і цікава церемонія, налаштовує присутніх на умиротворення і споглядання прекрасного.

На цьому заході відразу забуваються робочі та побутові проблеми, колектив стає більш згуртованими.

Поняття чайної церемонії

Чаювання неможливо відокремити від східної культури — саме там вперше зародився цей ритуал, що увібрав в себе основні положення філософії.

Історія появи чайної церемонії налічує більше трьох тисяч років — саме тоді китайський імператор Шень-нун, подорожуючи і шукаючи цілющі рослини, вперше спробував окріп з випадково впали в котел чайним листям. З тих пір він не пив жодних інших напоїв.

Згодом кількість сортів чаю зросла, і його вживання перетворилося на справжню церемонію з використанням різних технік і величезної кількості посуду.

Суть чайної церемонії зводиться не тільки до насолоди напоєм, що має підбадьорливі і тонізуючі властивості.

На чайних майстер-класах присутні проникають всередину древньої філософії і отримують духовну підживлення, знайомляться з культурою різних країн і дізнаються багато цікавих фактів про це повсякденному напої.

Майстер навчає правильному заварювання і вживання чаю, щоб він максимально розкрив свій аромат, смак і корисні властивості, знайомить з правилами вибору якісного продукту.

Організація чайної майстер-класу по чайній церемонії на корпоративі: правила підготовки та етапи проведення

Різновиди чайних церемоній

Залежно від різновидів чаю та особливостей культури існує кілька видів і традицій чайних церемоній.

Китайська чайна церемонія

Організація чайної майстер-класу по чайній церемонії на корпоративі: правила підготовки та етапи проведення

У цій культурі найголовніше — дотримати правильний порядок заварювання чаю, щоб він виявився по-справжньому смачним і корисним.

Під час китайської чайної церемонії важливі спокій і неквапливість.
Китайці використовують безліч кухонного начиння і п’ють на церемоніях тільки зелений чай.

  • Ритуал Гунфу Ча
    Переклад з китайської мови цієї назви — «вища майстерність чаю».

    Під час цієї церемонії використовують особливий чай — улун, і спеціальний посуд — чайні пари.
    Цей набір включає дві чашки. одна, висока і вузька, призначена для для насолоди ароматом напою; друга, більш низька і широка, необхідна для пиття і споглядання приготованого чаю.

    Ритуал проводиться в церемоніальному залі перед Вівтарем.

Японська чайна церемонія

Організація чайної майстер-класу по чайній церемонії на корпоративі: правила підготовки та етапи проведення

В Японії прийнято проводити чайні «зборів» з великою кількістю гостей. Для цих цілей будуються спеціальні альтанки, всі присутні ведуть жваву бесіду про прекрасне — музиці, живопису, літературі і т.д.

Спочатку кожен гість випиває ковток міцного чаю із загальної гуртки, переданої по колу, потім кожен п’є свою порцію легкого чаю. Часто подачі напою передує солодке частування.

Як правило, японці вважають за краще зелений або квітковий чай.

Корейська чайна культура

Організація чайної майстер-класу по чайній церемонії на корпоративі: правила підготовки та етапи проведення

Корейці звертають першорядну увагу на колір чайного напою. Перед тим, як зробити перший ковток, вони милуються його красою, а потім насолоджуються його смаком і ароматом.

Для корейського майстра чайної церемонії — головне знайти потрібне душевний стан — спокою, зосередженості, самовладання.

Чаювання в англійських традиціях

англійське чаювання

В Англії прийнято подавати чай в обідній час.

Англійці вважають за краще досить міцний чорний чай з молоком, підсолоджений зовсім небагато. До чаю подаються різні закуски — сендвічі і бутерброди.

Після англійської чайної церемонії гостя можуть почастувати чаркою шеррі — це вважається хорошим тоном в англійських будинках.

Культура чаювання в Росії

Організація чайної майстер-класу по чайній церемонії на корпоративі: правила підготовки та етапи проведення

російське чаювання

Головний атрибут російської чайної церемонії — самовар.

Керував процесом розливання чаю завжди одна людина. Часто це була господиня будинку або її старша дочка.

Раніше чай пили з порцелянових чашок, в знатних родинах нерідко використовували глибокі блюдця. Заїдали напій цукром або варенням.

Атмосфера під час чаювання у своєму розпорядженні до душевної бесіди.

Крім цих, найбільш популярних видів чайних ритуалів, існують і інші їх різновиди (наприклад, тайванський, індійський або азербайджанський). У цьому повсякденному напої кожен народ висловлює свою життєву філософію і культурні традиції.

Kak uspeshno organizovat i provesti korporativ

  • Якщо ви також хочете дізнатися як провести корпоратив щоб він запам’ятався надовго, ви можете заглянути в нашу статтю.
  • Бажаєте розслабитися і насолодитися спілкуванням на корпоративі? Вам знадобиться наша стаття з танцювального майстер-класу! З подробицями Ви можете ознайомитися тут.

Підготовка до чайному майстер-класу

При підготовці чайного дійства важливо врахувати кілька факторів:

  • Місце проведення майстер-класу;
  • Аудиторія, для якої буде проводитися захід;
  • Посуд, необхідна для заварювання і вживання напою;
  • Створення необхідної атмосфери.

Організація чайної майстер-класу по чайній церемонії на корпоративі: правила підготовки та етапи проведення

Щоб чайна церемонія відповідала всім традиціям східної культури, прислухайтеся до наступних правил її організації:

Проводьте майстер-клас в середині дня

Найкраще для цього ритуалу підходить післяобідній час.

Запрошуйте на церемонію тільки по-справжньому близьких людей

Мистецтво чайної церемонії передбачає встановлення духовного контакту під час чаювання. В якості корпоративного заходу цей ритуал підійде тільки в тому випадку, якщо ви з колегами є близькими друзями, готовими поговорити по душам.

Оптимальна кількість осіб — не більше п’яти.

Створіть правильну атмосферу

Місце проведення чайної церемонії не має значення.

Важливо створити атмосферу спокою і естетичної насолоди.
Увімкніть розслаблюючу музику, прикрасьте приміщення східними картинами та малюнками, вимкніть світло. Найкраще церемонію проводити на красивому килимку або подушках.

Підготуйте чайний посуд

До неї відносяться:

  • глиняний заварник (в ньому чай максимально розкриє свій смак і аромат),
  • чашки для гостей (краще білі всередині, щоб добре бачити колір напою).

На Сході використовують дві чашки:

  • високу і вузьку (для початкового заварювання)
  • широку і низьку (для пиття).

Ідеальний варіант — спеціальні піали з кришками гайвані.

Також можете приготувати допоміжні пристосування для церемонії — чайний столик, дошку і піднос, ложки, воронку для засипання чаю, голку для пробивання носика заварника, щипці для гарячої посуду і непотрібної заварки, пензлик для витирання патьоків з чайника, рушник.

Запасіться потрібної водою

В ідеалі вода для чайного дійства повинна бути джерельною.
Важливо, щоб вона була чистою і свіжою.

Етапи проведення тренінгу по майстерності чайного справи

Введення присутніх в атмосферу чайної церемонії

Даний захід починається з розповідей про сутність ритуалу, культурних особливостей його проведення в різних країнах (можлива демонстрація фото — або відеоматеріалів, презентації чайної церемонії з відповідними традиціями).

Також ведучий розповідає про різні види чаю, вчить вибирати якісний продукт.

Підготовчий етап

Чайник з водою ставиться на пальник. Під час приготування води для заварювання, майстер демонструє гостям сухий чай у спеціальній коробочці ча хе для ознайомлення із зовнішнім виглядом і ароматом.

підготовка посуду

Одним з правил чайної церемонії є прогрівання чайника і чашок закипілої водою Після цього їх потрібно обсушити. Таким чином чайний лист максимально розкриє аромат і смакові якості.

Підготовка до заварювання чаю

Чай потрібно залити новим окропом, потім вода відразу ж виливається. Першу воду після заварювання пити не можна — на Сході вважається, що вона знімає пил з чаю.

заварювання чаю

Після закипання води чайник відразу ж знімається з вогню, інакше вода буде вважатися старої і непридатною для створення смачного та ароматного напою.

При заварюванні чаю заварник заповнюється водою повністю і накривається кришкою.
Чорний чай заварюється окропом, інші сорти чаю — водою, остигнула до 80-90 градусів. Залежно від фортеці чайний напій настоюється від двох до чотирьох хвилин.

Перед подачею заварений напій потрібно струснути дев’ять разів, щоб «розбудити» його.

вживання напою

З заварника або гайванях чай наливається в відкриту чашу для збагачення киснем, а звідти — в чашку для пиття.
Можливий такий варіант — велика чашка з чаєм накривається маленької і перевертається. У цьому символічному дії присутній наповнення напою чоловічої (велика чашка) і жіночої (маленька чашка) енергією.

Пити свіжозаварений чай потрібно маленькими ковтками, не чекаючи, поки він охолоне. Під час чаювання доречні душевні бесіди, що відволікають від побутових справ і турбот, а також розмови про чай.

Кількість випитих чашок кожним присутнім може досягати семи.

Повторне заварювання напою

Деякі сорти чаю (наприклад, зелений, білий або улун) заварюють по два-три рази (улунскі сорти можна заварювати навіть по десять разів).

Вважається, що чай найвищої якості набуває більш виражений смак і аромат при повторному заварюванні.
Однак це стосується лише до заварювання чаю в спеціальних гайванях.

заключний етап

Кращі чайні церемонії на увазі демонстрацію використаного чаю. Чайні листи викладаються на піднос і демонструється гостям.

Таким чином, присутні милуються розкритими листами і можуть навіть спробувати їх на смак.

Організація чайної майстер-класу по чайній церемонії на корпоративі: правила підготовки та етапи проведення

  • Вас можуть цікавити різні варіанти проведення корпоративу.
  • Для того щоб провести корпоратив, необхідно заздалегідь продумати місце його проведення. Тут ви знайдете докладну інструкцію.

Правило десяти заборон на чай

Організація чайної майстер-класу по чайній церемонії на корпоративі: правила підготовки та етапи проведення

Щоб чайний напій приносив тільки користь і задоволення, прислухайтеся до наступних рекомендацій:

  • Не можна вживати занадто гарячий чай — це викликає хворобливі відчуття шлунка та інших внутрішніх органів.
  • Уникайте холодного чаю — від нього накопичується і застоюється мокрота, а смакові якості і аромат майже непомітні.
  • Не пийте чай натщесерце.
  • Уникайте занадто міцного чаю — від нього може захворіти голова або початися безсоння.
  • Чи не заварюйте чай занадто довго, інакше він втратить свої корисні властивості
  • Чи не заварюйте один і той же чай більш ніж чотири рази — з кожним наступним заварюванням він виділяє все більше шкідливих речовин.
  • Не пийте вчорашній чай, він є розсадником хвороботворних мікроорганізмів.
  • Чи не балуйте себе чаєм перед їжею — це уповільнює засвоєння їжі.
  • Не пийте чай відразу після прийому їжі.
  • Чи не запивайте чаєм ліки — від цього напою вони погано засвоюються.

Поради для проведення незабутнього заняття по чайному майстерності

  • Під час навчання чайної церемонії всі дії ведучого і учасників церемонії повинні бути спокійними, неспішними. Плавні і м’які руху важливі, щоб не розплескати воду і створити розслаблюючу обстановку.
  • Чи не наливайте занадто багато води — вважається, що переповнений посудину тягне біду, а помірна кількість привертає багатство.
  • За давньою східною традицією слід пити чай без ароматизаторів, цукру та інших добавок — тільки так ви зможете відчути справжній аромат і смак напою.
  • Зверніть увагу на свій зовнішній вигляд. Одяг повинен бути світлою і вільної; перед початком церемонії знімається взуття, а з нею йде все повсякденні клопоти.
  • В кінці майстер-класу проведіть рефлексію. Запропонуйте присутнім прислухатися до своїх відчуттів і висловити їх, щоб насолодитися атмосферою душевної гармонії. Іноді, щоб підкреслити дружелюбність і близькість, гості п’ють з однієї чашки, передаючи її по колу і кажучи своїм сусідам приємні слова або побажання.

Сьогодні чайна церемонія — це особлива грань етикету, що включає в себе пізнавальні та психологічні аспекти. Під час подібних майстер-класів учасники вчаться концентруватися на прекрасному, очищаються духовно, досягають умиротворення.

Присутні повинні пам’ятати про чотири правилах чайного ритуалу, сформованих ще в Стародавньому Китаї — на батьківщині чаювання: прагнути до поваги, чистоті, спокою і гармонії з навколишнім світом

.

Відео про те, як організувати чайну церемонію на корпоративі: правила підготовки та етапи проведення

У представлених нижче відео Ви можете подивитися, як можна вибрати зелений чай для Вашого чайного майстер-класу на корпоративі і наочно побачити, як його можна втілити в життя.


Ссылка на основную публикацию