Чи треба кип’ятити воду: корисні властивості цілющої вологи

Людина не може обходитися без цілющої вологи більше доби, в той час, як без їжі, він може перебувати протягом досить тривалого часу. Що пити і в яких кількостях — дуже важливе питання для тих, хто стежить за своїм здоров’ям. Як правильно кип’ятити воду, щоб в ній збереглися необхідні компоненти, і вона була безпечна для вживання.

опис процесу

Найчастіше вода доводиться до кипіння в чайнику або каструлі. Щоб на її поверхні з’явилися пухирці, що характеризують ознаки кипіння, необхідно довести рідину до ста градусів. Процес не повинен завершуватися на половині. Обов’язково треба доводити воду до кипіння, а над питанням, навіщо це робити, міркують багато сучасних вчені.

Чи потрібно кип'ятити воду: жива і мертва вода

Користь і шкода кип’яченої води

Чи необхідно кип’ятити воду завжди, для того, щоб її пити. Фахівці точно не можуть відповісти на питання, які її корисні і шкідливі якості. Любителі сирої води стверджують, що вона набагато смачніше і насичена корисними мінералами. Споживачі кип’яченої рідини кажуть, що термічна обробка робить її більш м’якою і корисною. У цьому питанні важко бути суддею, тому що у кожного свій смак.

Існує кілька незаперечних доказів того, що треба кип’ятити рідину перед вживанням.

  1. Висока температура кип’ятіння сприяє усуненню бактерій, які є в будь-якому продукті. Шкідливі мікроорганізми гинуть, що корисно для людини, так як вони йому зовсім не потрібні. При кип’ятінні руйнуються складні хімічні сполуки, які осідають солями. Сильно хлоровану рідина треба обов’язково піддавати термічній обробці. Всі шкідливі солі залишаються на стінках чайника або каструлі, вони і утворюють звичну накип.
  2. Чи потрібна кип’ятити воду для того, щоб попити чай або каву. Це не викликає сумнівів. Смак рідини після термічної обробки змінюється, він стає більш м’яким.

У кожному продукті є свої позитивні і негативні якості. Прихильники того, що потрібно кип’ятити воду, не спостерігають шкоди від неї для власного організму. Їх опоненти, навпаки, вважають, що це марна трата часу. Вони знаходять масу причин і доказів шкоди кип’яченої води.

  1. Разом з бактеріями і шкідливими мікроорганізмами при термічній обробці руйнуються молекулярні зв’язки. У чому шкода такої рідини. Вважається, що така вода — мертва. У ній не залишається корисних мінералів. При вживанні такої води людина швидко старіє.
  2. Чому шкідлива кип’ячена вода, тому що в ній підвищена концентрація солей, що з’являються при інтенсивному випаровуванні. Обсяг рідини зменшується, а білий наліт залишається на поверхні і стінках посуду. Така вода може принести шкоду маленьким дітям і вагітним жінкам. Вона згубно впливає на судини, печінку і нирки. Літнім людям теж не рекомендується пити кип’ячену воду.
  3. Повністю знищити всі бактерії не вдається, тому що довелося б чекати 10-20 хвилин. Сучасні електричні чайники відключаються відразу, як тільки починають булькати. При цьому незрозуміло, для чого кип’ятять рідину, якщо в ній залишаються бактерії, більш небезпечні, ніж ті, які знищуються.
  4. Деякі речовини при кип’ятінні переходять в нові форми. Хлор жевріє повністю, він перетворюється в тригалометани. Таку ж деформацію зазнають: ртуть, нітрати і солі заліза. Це може бути небезпечно, якщо постійно вживати тільки кип’ячену воду.

Чи треба піддавати рідина термічній обробці, якщо це не сприяє безпеці для здоров’я.

Коли вода стає небезпечною

Якщо окріп називають мертвою водою, то охолоджені він стає ще й небезпечним. У воді розчиняються осіли солі, через що збільшується загальна кількість шкідливих сполук. При повторному кип’ятінні відбувається випадання складних металів. При постійному вживанні такої рідини відбувається руйнування кісток, знижується імунітет, підвищується ризик зараження інфекційними захворюваннями.

Як зробити воду безпечною

Необхідно дотримуватися кількох нескладних правил, які допоможуть зробити вологу цілющої, а не шкідливою.

  1. Треба знати, скільки хвилин кип’ятити чайник. Для повного знищення бактерій необхідно від 10 до 20 хвилин активного булькання.
  2. Воду можна пити гарячий, а не охолодженої.
  3. Після закипання її потрібно перелити в скляний посуд, а не залишати в чайнику.
  4. Накип і наліт потрібно усувати якомога частіше.
  5. Через три години після закипання рідина стає небезпечною. Її доцільно вилити і поставити нову порцію на вогонь.
  6. Не можна обходитися тільки окропом. Періодично треба вживати сиру очищену воду.

В даний час існує безліч якісних фільтрів, які здатні прибрати шкідливі хімічні сполуки. Пити треба тільки хорошу воду, яка приносить користь і дає здоров’я.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector