Що можна приготувати з кольорової капусти? Рецепти страв з цвітної капусти
Цвітну капусту додають в салати і рагу, з неї роблять суфле і запіканки, варять супи, обсмажують, відварюють, консервують і, звичайно ж, їдять сирою в складі салатів і гарнірів. Якщо ви віддаєте перевагу теплову обробку, то вибирайте спосіб приготування, при якому зберігається максимум корисних речовин. Обсмажувати кольорову капусту краще в клярі на сильному вогні, в суп додавати в самому кінці, відварювати буквально пару хвилин, щоб не переварити. Наші рецепти допоможуть вам вибрати найбільш корисні страви з цвітної капусти і правильно їх приготувати.
дієтичний суп
Такий суп підійде жінкам, що стежить за своєю фігурою, людям, що дотримують пост, і як вегетаріанське блюдо. Він має ніжну легку структуру з вираженим смаком літніх овочів. Крім того, цей суп містить кукурудзу, а супи з кукурудзою трохи солодкі, і саме ця якість в них подобається дітям.
Складові:
- кольорова капуста 400 гр
- картопля 2-3 шт.
- морква 1 шт.
- цибуля 1 шт.
- заморожена кукурудза 250 гр
- сіль за смаком
- рослинна олія
Овочі підготуємо належним чином: розберемо на суцвіття, очистимо, наріжемо невеликими кубиками. Морква натремо на середній терці. Цибулю дрібно нарізаємо.
Якщо під рукою знайдеться цибуля порей, то можна використовувати його — суп буде ніжніше. Заморожену кукурудзу розморожуємо. Можна взяти і консервовану кукурудзу, але заморожений продукт солодше і краще поєднується зі структурою свіжого супу.
Першим в киплячу підсолену воду опустимо картопля. Через 10-15 хв. додамо суцвіття капусти. Цибулю і моркву пасеруємо. Відправляємо їх разом з кукурудзою в суп.
Варимо ще 6-8 хв.
Гарнір з цвітної капусти
Зовні це блюдо нагадує рис, приготований на гарнір, але з дієтичної точки зору такий «помилковий рис» краще засвоюється організмом. Індивідуально яскравим блюдо зроблять спеції, підібрані на власний смак.
Складові:
- кольорова капуста 400 гр
- цибуля ріпчаста 1 шт.
- 2 яєчних білка
- часник 2 зуб
- оливкова олія
- сіль, улюблені спеції.
Відокремлені від качана капустяні суцвіття промити, обсушити паперовим рушником. Подрібнимо її до розмірів рису. Зробити це можна ножем на дошці або в блендері.
Цибулю дрібно нарізати. Часник подрібнити.
На сковорідці розігріти оливкову олію. Злегка обсмажити цибулю і часник. Додати яєчні білки. Лопаткою розбивати їх на маленькі грудочки.
Знизити вогонь трохи нижче середнього і висипати кольорову капусту. Обсмажувати при періодичному помішуванні 5-7 хв. За 2 хв. до готовності посолити, додати будь-які спеції за смаком. Це можуть бути: шафран, хмелі-сунелі, чорний перець, мускатний горіх, італійські трави або навіть соєвий соус.
Гарнір з брокколі і цвітної капусти
- Цвітна капуста 300 гр
- Брокколі 300 гр
- Вершкове масло 50 гр
- Лимонна цедра половини лимона
- Пара гілочок свіжого чебрецю
- Зелена цибуля
- Сіль, суміш перців.
Перш за все, виймаємо з холодильника вершкове масло, щоб воно розм’якшилися. До м’якому маслу додаємо дрібно нарізаний чебрець, зелена цибуля, лимонну цедру, сіль, суміш перців і ретельно перемішуємо.
Капустяні суцвіття відокремлюємо від качанів. Відварюємо в підсоленій киплячій воді брокколі 3 хв., Цвітну 7-10 хв. Краще це робити паралельно, тому що нам буде необхідно просочити овочі соусом в гарячому вигляді. Відкидаємо овочі на друшляк і даємо їм стекти, але не охолонути.
У каструлю перекладаємо ароматний соус і повертаємо теплі овочі. Швидко все перемішуємо. Найзручніше це робити, струшуючи каструлю. Оскільки якщо ми будемо робити це лопаткою, то травмуючи суцвіття. Даємо просочитися пару хвилин і подаємо з будь-яким другим блюдом.
Куряче фрикасе з літніми овочами
Коли дитина погано їсть, можна застосувати невелику хитрість — з різнобарвного набору продуктів зробити вечерю. Чим яскравіше блюдо, тим сильніше до нього інтерес. А даний рецепт допоможе вам у вирішенні цього завдання.
- Куряче філе 500 гр
- Цвітна капуста 300 гр
- Брокколі 300 гр
- Болгарський перець жовтий 1 шт.
- Лук порей (біла частина) 1 шт.
- Сметана 10% 100 мл
- Стручковий горошок (за бажанням) 250 гр
Куряче філе покласти в каструлю з холодною водою, поставити на сильний вогонь, посолити і довести до кипіння. В середньому куряче філе готується 30 хв. Дістати з бульйону, дати охолонути і нарізати невеликими шматочками.
Перець нарізаємо кубиком. У стручків гороху видалити залишки стеблинок, розрізати навпіл. Лук порей нарізаємо кільцями.
Розбираємо брокколі і цвітну капусту на суцвіття. По черзі бланшируємо в киплячій підсоленій воді капустяні суцвіття і горох: гороху досить 2 хв., Для брокколі 5, для кольорової 7-10. Зливаємо овочі, залишивши 100 мл. бульйону для соусу. Обдаємо овочі холодною водою, щоб зупинити процес варіння, і зберегти стан аль-денте.
По 100 мл овочевого і курячого бульйонів розігріваємо в глибокій сковорідці і даємо закипіти. Додаємо овочі та куряче м’ясо. Прогріваємо, а потім заливаємо сметаною і готуємо під кришкою ще 5-7 хв. Перевіряємо на сіль, додаємо спеції за бажанням і готуємо ще 2 хв.
Суп-пюре з цвітної капусти з брокколі
- Брокколі 200 гр
- Цвітна капуста 200 гр
- Сир — 40 гр
- Картопля 2 шт.
- Ріпчасту цибулю — 100 гр
- Часник 1-2 зубчики
- Бульйон (курячий, овочевий) — 0,5 л
- Молоко 60 мл
- Оливкова олія 2 ст.л.
- Вершкове масло — 30 гр
Овочі готуємо належним чином: очищаємо від шкірки, розбираємо на суцвіття. Для приготування крем-супу з цвітної капусти з брокколі цибулю, картоплю і часник нарізаємо дрібними кубиками.
Найзручніше готувати таке блюдо в казані або каструлі з товстим дном. Наливаємо оливкова олія, додаємо вершкове масло і нагріваємо на середньому вогні до розчинення останнього.
Викладаємо в каструлю нарізані цибулю, картоплю і часник. Смажимо, періодично помішуючи, до м’якості цибулі. Додаємо нарізану капусту, вливаємо бульйон, який є на кухні. Якщо бульйону немає, то використовуємо окріп. Варимо до готовності картоплі.
Прибираємо каструлю з вогню, виймаємо брокколі і ножем подрібнюємо в крихту. У залишився суп вливаємо молоко і додаємо натертий на дрібній тертці сир. Занурювальним блендером доводимо суп до однорідної маси кремовою. Тепер повертаємо пюре з брокколі в суп. Більші частинки брокколі створять красиву текстуру готового супу.
Цвітна капуста в клярі
- масло рослинне
- кольорова капуста 1200 гр
- майонез 2 ст.л.
- яйце куряче 3 шт.
- борошно 1 ст.
- сіль за смаком
На конфорку плити поставити каструлю з водою, поки вода закипає кольорову капусту розрізати на суцвіття. Воду посолити, закинути кольорову капусту і бланшувати протягом 5-7 хв. Відкинути на друшляк.
Яйця злегка збити з сіллю і майонезом, поступово додати борошно, так щоб кляр був однорідним. Тісто має нагадувати рідку сметану.
Розігріти на сковорідці олію. Капусту занурити в тісто і обсмажити з усіх боків. Можна приготувати капусту в клярі у фритюрниці.
Пряний жульен з цвітної капусти
- сир твердих сортів 200 гр
- густі вершки 250 мл
- зелень
- кольорова капуста 600 гр
- цибуля ріпчаста 1 шт.
- сіль, чорний перець, мускатний горіх за смаком.
Качан цвітної капусти розрізати на суцвіття, промити. Бланшувати в підсоленій киплячій воді протягом 7-10 хв. Потім відкинути на друшляк і залишити на 10 хв., Щоб прибрати зайву воду. Після чого трохи подрібнити.
Сир і зелень подрібнити в чаші блендера або ножем до дрібної крихти.
Лук очистити, дрібно нарізати, пасерувати до легкої золотистої. Додати подрібнену капусту, сіль, чорний перець і мускатний горіх за смаком. Влити вершки, зменшивши вогонь, при безперервному помішуванні довести до густоти.
Розкласти жульен по кокотницах або невеликим формам для запікання. Зверху посипати сумішшю сиру і зелені і відправитися запікатися в розігріту духову шафу до 170 градусів. Час випікання залежить від вашої духовки і обсягу формочок, в середньому це 5-10 хв., Але можна орієнтуватися на корочку.
Овочі запечені у фользі
- Цвітна капуста 300 гр
- Брокколі 300 гр
- Болгарський перець 1 шт.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Печериці 200 гр
- Соєвий соус
- Яблучний оцет або лимонний сік.
- Кунжутне або оливкове масло.
- Сіль, мелений коріандр, суміш перців, кунжут за смаком.
Підготовлені суцвіття, промиваємо. Проварюємо до стану аль-денте, для кольорової це 3 хв., Для брокколі 1 хв. Зливаємо на друшляк і залишаємо на 5-10 хв., Щоб прибрати зайву воду. Потім перекладаємо овочі в глибоку миску.
Перець нарізаємо великим кубиком. Лук очищаємо і шаткуємо тонкими півкільцями. Нарізані овочі відправляємо в глибоку миску до цвітній капусті і броколі.
Для маринаду змішуємо 1 ложку рослинної (оливкової або кунжутного) масла, 2 ложки соєвого соусу, 1 ложку яблучного оцту або лимонного соку. Солимо, додаємо коріандр, чорний перець. Перемішуємо овочі з маринадом і маринуємо в холодильнику протягом години.
Печериці нарізаємо скибочками і обсмажуємо на оливковій олії до випаровування вологи. Додаємо до маринованим овочам, посипаємо кунжутом. Все добре перемішуємо.
Форми для запікання застилає фольгою або формуємо порційні конвертики з фольги. Порційно викладаємо овочі і закриває конвертики або горщики фольгою. Запікаємо в духовці, розігрітій до 160 градусів, овочі протягом 17-20 хв.
Цвітна капуста з сиром і яйцем
- Цвітна капуста 600 гр.
- Помідор 2 шт.
- Яйце куряче 4 шт.
- Сир твердих сортів 200 гр.
- Вершки 20% 150 мл
- Сіль і спеції за смаком
Капусту разрежем, розберемо на суцвіття, промиємо. Далі підварити її протягом 2 хв перед запіканням в духовці. Відкинемо на друшляк і залишимо на 5 хв., Щоб прибрати зайву вологу. Після цього викладаємо капусту на дно порційних форм для запікання або горщиків.
Помідори вимити, нарізати кружечками. Викласти по 2 кружечка, зверху капусти, в кожен горщик.
Яйце злегка збити з сіллю, продовжуючи збивати, додати вершки і спеції за смаком. Вмішати половину натертого сиру. Залити яєчно-сирною сумішшю овочі.
Посипати сиром, що залишився блюдо зверху. Запікати в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 20 хв. Перебуваючи під сиром, помідори запікаються без пересихання і зраджують страви цікавий смак. Перед подачею остудити 2 хв.
Вершковий курячий суп з цвітною капустою
- Куряча грудка на кістки 1 шт.
- Цвітна капуста 400 гр
- Вершки 20% 100 мл
- Борошно або кукурудзяний крохмаль 2 ст.л.
- Сіль і перець за смаком.
Відварити курячу грудку до готовності, приблизно 30 хв. Дістати з бульйону, зрізати філе і нарізати його на маленькі порційні шматки. Бульйон посолити.
Цвітну капусту розібрати на суцвіття, промити, обсушити паперовим рушником. Для супів важлива маленька нарізка суцвіть, а тому можна використовувати не тільки самі квіти, але і нарізати їх ніжки. Потім додати капусту в киплячий курячий бульйон.
Коли капуста закипить швидко, щоб не утворилося грудок засипаємо, при безперервному помішуванні, борошно або кукурудзяний крохмаль. Борошно засипати в цьому плані простіше, але кукурудзяний крохмаль дає більш однорідну консистенцію супу, без борошняних частинок. Вогонь зменшуємо до середнього і повертаємо нарізану курку.
Через 5 хвилин влити вершки. Можна використовувати молоко, але знову ж таки, структура супу буде дещо іншою. Продовжуємо варити до м’якості капусти 5-7 хв. Перевіряємо на сіль перець, при необхідності додаємо спеції і при вимкненому вогні даємо настоятися під кришкою пару хвилин.
Німецька запіканка з свинячий подкопченной грудинкою
З вершковим соусом капуста дружить з давніх-давен в різних варіаціях, але саме така запіканка за своєю структурою схожа на салат з цвітної капусти і може стати одним зі страв святкового столу. А ніжне м’ясо, запечене з кольоровою капустою, здивує гостей. У цьому перевага німецької запіканки з цвітної капусти перед більш традиційними.
Нам буде потрібно:
- Підкопченим свиняча грудинка 400 гр.
- Цвітна капуста 700 гр.
- Овочевий бульйон 200 мл
- Молоко 200 мл
- Масло вершкове 50 гр.
- Борошно 1 ст. л.
- Сіль, перець, мелений мускатний горіх за смаком.
У капусти видаляємо качан, відокремлюємо квітконоси і розбираємо їх на суцвіття. Бланшуємо їх в злегка солоній киплячій воді 5-7 хв. Якщо у вас немає овочевого бульйону, то залиште трохи капустяного відвару. Все інше відкидаємо на друшляк і даємо стекти 5-10 хв., Тим самим забираючи зайву вологу.
Свинячу грудинку нарізаємо на великі кубики. Без додавання масла обсмажуємо на сковорідці.
На іншій сковороді розтоплюємо вершкове масло і обсмажуємо в 1 ст. л. муки. Поступово, помішуючи віночком, додаємо молоко. Для того щоб не утворювалося грудочок робити це слід починаючи з 1 ст.л. кожен раз подвоюючи обсяг вливається молока. Потім сюди ж вводимо і овочевий бульйон.
В жароміцної формі змішуємо грудинку і капусту, при необхідності капусту можна подрібнити. Суміш заправляємо спеціями і сіллю за смаком, заливаємо соусом. Відправляємо в прогрітий до 180 градусів духовку на 30 хв.
Її можна використовувати як доповнення до м’ясного, або грибного блюда, або вживати як самостійну страву вприкуску з хлебом.Пріятного апетиту!
Рецепти з фото готуємо вдома
Какао з корицею і ваніллю: корисний напій какао дуже смачний і корисний напій. Чашка цього прия … Голубці м’ясні Маючи з дитинства нестримне пристрасть до м’ясних го … Геркулесові суп: рецепт з м’ясним фаршем Що може бути за обідом бажанішим і корисніше тарілочки з … Салат з крабового м’яса і капусти Національний оператор мобільного поряд з багатьма продуктами стало досить … Смажені пиріжки з картошкойЖарение пиріжки з картоплею Склад інгредієнтів: Тісто: дрож … Запіканка з вермішелі з фаршемЗапеканка з вермішелі з фаршем Склад інгредієнтів: …
Рецепти з фото готуємо будинку:
- Цвітна капуста в клярі
- Як солити горбушу: найпростіший рецепт на новий рік
- Простий торт на кефірі на новий рік
- Маринована капуста з часником
- Пісне меню: простий салат з квашеної капусти і солоних огірків на пісний обід
- Салат з крабового м’яса і капусти
- Салат з капусти в зимовий час
- Бігус з капусти
- Холодець рецепт на новий рік
- Рецепт смаженого терпуга