Як очистити казан від нагару і іржі в домашніх умовах: чавунний, алюмінієвий

Казаном називається великий литий металевий казан з напівкруглим дном. Якщо ємність при несвоєчасному догляді і неправильному зберіганні втратила первинний зовнішній вигляд, покрилася товстим шаром нагару або іржі, то прибрати серйозні забруднення можна самостійно в домашніх умовах. Щоб не зіпсувати посуд і продовжити термін її експлуатації, при виборі того чи іншого способу чистки потрібно виходити з виду матеріалу. Вироби із чавуну й алюмінію потребують різної обробці.

1
Способи чищення алюмінієвого посуду

Оскільки алюміній є м’яким матеріалом, його поверхня не можна обробляти металевими скребками та агресивної побутовою хімією. Утворилися подряпини призводять до того, що поверхня забруднюється ще сильніше.

Щоб запобігти утворенню кіптяви і нагару, посуд потрібно мити відразу після готування, не залишати надовго залишки їжі і не давати їм засохнути. Якщо товстий шар нагару все ж встиг утворитися через неправильного догляду, то рекомендується скористатися одним з нижчеперелічених методів.

2
Чистка чавунного казана

Чавунний посуд потребує особливого догляду, оскільки при її виробництві використовують залізо. Через взаємодії з киснем і вологою виникає корозія і казан іржавіє. Якщо його вчасно не прожарювати, не витирати насухо після кожного миття, то він швидко прийде в непридатність. Іржа роз’їсть матеріал, і тоді єдиним виходом стане придбання нової кухонного начиння.

2.1
Обробка іржавої посуду

Щоб не допустити описаний вище наслідків, рекомендується скористатися одним із запропонованих засобів.

Ефективно видаляє іржу газований напій «Кока-Кола», який містить ортофосфорну кислоту. Рідина слід налити в казан і прокип’ятити.

2.1.1
оцет

Потрібно взяти велику ємність, в яку без праці поміститься весь казан, розвести в ній воду з оцтом в рівних пропорціях і занурити посуд на півгодини-годину в залежності від ступеня забруднення. Після замочування іржу легко прибрати за допомогою металевого скребка.

Якщо під рукою немає потрібної щітки, то можна скористатися старим перевіреним способом: посипати стінки казана кухонною сіллю, сиру картоплину розрізати навпіл і чистити поверхню зрізом овоча. Сіль виступатиме в якості абразивного речовини, а картопля дасть необхідну вологу.

2.1.2
шліфування

Щоб видалити товстий іржавий наліт, можна скористатися такими підручними інструментами та предметами, як:

  • дриль зі спеціальною насадкою;
  • шліфувальна машина;
  • грубозерниста і дрібнозернистий наждачний папір.

Вони значно полегшать роботу і допоможуть позбутися від іржі. Після чистки казан потрібно промити під проточною водою і прожарити.

2.1.3
клей

Велику ємність потрібно наповнити водою, натерти половину бруска господарського мила і додати 100 г силікатного клею. Занурити в отриману рідину чавунну посуд і кип’ятити протягом декількох годин, поки іржі не отліпнет від стінок. Після кип’ятіння дістати казан, дати йому трохи охолонути і прибрати залишки бруду за допомогою жорсткої губки.

2.1.4
сіль

Щоб очистити внутрішню поверхню, можна скористатися наступним способом:

  1. 1. Заповнити чан водою.
  2. 2. Додати сіль з розрахунку 250 г на 1 л води.
  3. 3. Кип’ятити на слабкому вогні протягом 10 годин.

До такої обробці краще приступати вранці і постійно контролювати процес, щоб стежити за рівнем води. Якщо правильно виконати всі рекомендації, то до вечора посуд засяє чистотою.

2.1.5
прожарювання

Ця процедура необхідна для профілактики корозії. Регулярно проводячи подібну обробку, можна назавжди забути про іржі. Вона потрібна і після видалення іржавого нальоту для утворення захисного шару.

Прожарювати можна тільки чавунну посуд. Алюмінієвий казан категорично заборонено піддавати подібній обробці, щоб уникнути псування вироби.

Спосіб 1:

  1. 1. Нагріти духовку до температури 200 градусів, поставити казан.
  2. 2. Коли посуд трохи нагріється, дістати її і змастити соняшниковою олією.
  3. 3. Надіслати котел назад і прожарювати до тих пір, поки масло не випарується.
  4. 4. Вимкнути духовку, відкрити дверцята і дати посуді охолонути.

Спосіб 2:

  1. 1. Засипати 1-2 кг солі в чавунний казан.
  2. 2. Поставити на вогонь.
  3. 3. Прогрівати до тих пір, поки сіль не стане коричневою. Не забувати помішувати.

2.2
Як прибрати нагар з чавунного казана?

Щоб позбутися від нагару, можна скористатися описаним вище способом з клеєм і господарським милом. Якщо під рукою не виявилося потрібних предметів або результат не вразив ефектом, то слід розглянути інші народні і магазинні засоби.

Під час відпочинку на природі біля водойми можна почистити чан простим старим способом: наповнити його до країв річковим піском і поставити на ніч на маленький вогонь. На ранок пісок висипати, а посуд сполоснути.

2.2.6
Побутова хімія

«Блискучий казан» — спеціальний засіб для чищення металевих казанів

Відмити посуд можна з використанням миючих магазинних засобів. Віддавати перевагу потрібно тим, у складі яких міститься гідроксид натрію. До найефективнішим відносяться:

  • «Пемолюкс»;
  • «Sorti»;
  • «Блискучий казан»;
  • «Мрія»;
  • «Алмаз»;
  • «Mister Dez».

Перед використанням необхідно ознайомитися з інструкцією на упаковці. Потрібно надіти рукавички, щоб не пошкодити шкіру рук. Після нанесення засобу потрібно почекати деякий час, щоб активні компоненти розщепили молекули жиру, потім обробити поверхню металевим скребком. Потім посуд слід помити рідким миючим засобом, змити залишки бруду і хімії під проточною водою і насухо витерти.

2.2.7
сода

Щоб відмити внутрішню поверхню казана, потрібно наповнити його водою, додати по 200 г солі та соди. Кип’ятити необхідно протягом 30-60 хвилин, поки не стануть помітні зміни. Вимкнути вогонь, але розчин не виливати, поки він не охолоне. Після цього можна почистити казан щіткою і видалити залишилася бруд.

Є ще один спосіб відмити чавунну посуд:

  1. 1. Велику ємність наповнити водою, довести до кипіння.
  2. 2. Влити склянку столового оцту, додати 50 г соди і 70 г солі.
  3. 3. Кип’ятити казан в отриманому розчині півгодини-годину.
  4. 4. Вимкнути вогонь, дати воді охолонути.
  5. 5. Почистити посуд губкою.

Такий метод дозволить очистити всю поверхню: і зовні, і всередині. Якщо потрібно обробити тільки внутрішню поверхню, то досить залити такою ж розчин безпосередньо в чавунний казан і так само прокип’ятити.

2.2.8
Лимонна кислота

Для використання даного засобу потрібно заповнити казан водою і насипати лимонної кислоти з розрахунку 40 г на 1 л. Кип’ятити 30-60 хвилин в залежності від ступеня забрудненості. Після того, як рідина охолоне, треба почистити чан і сполоснути під проточною водою. Від бруду і жиру не залишиться і сліду.

2.2.9
Засіб для миття посуду

Це бюджетний і найпростіший варіант позбутися від нагару. Необхідно закип’ятити воду у великій ємності, додати тертого господарського мила (половину бруска) і 2-3 столові ложки гелю для миття посуду. В отриманому розчині треба прокип’ятити чан, поки бруд не почне відставати від стінок. Вимкнути плиту, дати рідини охолонути і видалити залишки бруду губкою або щіткою.

Своєчасний і правильний догляд за чавунним або алюмінієвим казаном дозволить продовжити термін служби виробу, зберегти первозданну чистоту і зовнішній вигляд. Щоб не допускати появи товстого шару жиру і кіптяви, його потрібно ретельно мити відразу після готування. Щоб уникнути корозії чавунний котел треба витирати насухо після миття і періодично прожарювати для утворення захисного шару. Такі запобіжні заходи і профілактики допоможуть заощадити сімейний бюджет на покупку нового посуду.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector