Як очистити сковороду з антипригарним покриттям усередині і зовні: ефективні засоби

Навіть при регулярному митті на поверхні сковороди з антипригарним покриттям утворюється нагар. Спочатку шар забруднення дуже тонкий, непомітний для очей, проте з часом він збільшується, і виникає необхідність позбутися від нього. Робити це потрібно акуратно, використовуючи лише перевірені і безпечні засоби — абразивні склади можуть пошкодити покриття і привести виріб у непридатність. Підбирати спосіб чистки потрібно виходячи зі ступеня забруднення.

1
невеликий нагар

Щоб очистити сковороду з антипригарним покриттям від тонкого і свіжого нальоту жиру, використовують звичайне миючий засіб. Спочатку посуд замочують 10 хвилин у великій ємності, наповненою гарячою водою, щоб розм’якшити нагар на внутрішніх і зовнішніх стінах.

Після губкою з рідким гелем для миття посуду намилює сковороду, залишають на 20 хвилин. За цей час очищуючий склад роз’їсть плівку і можна буде видалити її залишки щіткою з м’якою щетиною або губкою і великою кількістю проточної води.

Якщо відмити посуд за допомогою губки для миття посуду не вийшло, використовують інші засоби, представлені в таблиці:

засіб

Спосіб застосування

Лимонна кислота

Всередину сковороди насипають упаковку (30 г) сухого порошку, наливають воду до країв. Ставлять на вогонь і кип’ятять. Через кілька хвилин вимикають газ, залишають сковороду відмокати. Через чверть години зливають воду і очищають поверхню намиленої губкою

сода

Тефлонову поверхню можна очистити содою, проте не можна використовувати її в сухому вигляді, щоб не подряпати. Спочатку слід приготувати розчин: налити в сковороду воду і розмішати в ній кілька ложок порошку. Після поставити на вогонь і кип’ятити деякий час. Потім вимкнути вогонь, залишити рідина остигати. Через 15 хвилин злити содовий розчин і протерти стінки і дно сковороди губкою з невеликою кількістю гелю для миття посуду. Промити під проточною водою

розпушувач

Використовуваний для випічки порошок — ще один із способів видалення диму на сковороді. Пакетик розпушувача висипають в посуд, наливають воду і кип’ятять. Після споліскують чистою водою

кисле яблуко

Фрукт розрізають навпіл і роблять по м’якоті надрізи ножем, щоб виступив сік. Прикладають яблуко місцем зрізу до забрудненої поверхні алюмінієвої сковороди, натирають її. Залишають на чверть години, після чого вологою губкою видаляють нагар

2
застарілий наліт

Очистити сковороду з антипригарним покриттям від застарілого шару жиру в домашніх умовах можна підручними засобами:

спосіб

порядок застосування

Бура і нашатирний спирт

У склянці води розчиняють по чайній ложці кожного засобу. Рідиною просочують губку, протирають нею внутрішні і зовнішні поверхні посуду. Залишають на деякий час, щоб жир розм’як. Після миють з гелем для миття посуду і добре споліскують

Кока Кола

Хороший результат дає використання газованого напою. Його наливають в сковороду, кип’ятять. Залишають до повного охолодження, потім миють ємність звичайним способом

Етиловий спирт

Чисту ганчірку змочують рідиною, протирають стінки і дно посуду. Під впливом спирту жир раскиснет і його легко буде видалити звичайною губкою і водою

Зубна паста

Будинки очистити сковороду можна звичайною зубною пастою. Пасту наносять на губку і змащують нею забруднені ділянки. Чекають, поки нагар розм’якшиться, після чого змивають проточною водою, очищають губкою з рідиною для миття посуду і споліскують

3
Чистка від нагару всередині і зовні

Якщо жирна плівка покриває посуд Тефаль не тільки всередині, а й зовні, перед тим як мити, її потрібно замочити у великій ємності в одному з розчинів:

засіб

Спосіб застосування

Кальцинована сода і силікатний клей

У велику ємність (таку, щоб сковорода повністю поринала в неї) наливають 5 л води. Розчиняють в ній пляшечку силікатного клею і половину пачки кальцинованої соди. Занурюють в розчин забруднену сковороду, залишають постояти на добу. Після ретельно споліскують, відмиваючи від нагару губкою, і миють звичайним способом

Господарське мило

У велику ємність наливають 3 л води, натирають туди на крупній тертці два з половиною бруска мила, висипають 2,5 пачки харчової соди. Перемішують і занурюють в розчин, що вийшов пригоріла сковороду. Ставлять на вогонь і кип’ятять протягом двох годин. Після добре промивають проточною водою

Силікатний клей і господарське мило

З сильними забрудненнями в домашніх умовах допоможе впоратися мило і силікатний клей. Брусок натирають на крупній тертці, додають 100 мл клею, заливають трьома літрами гарячої води. Кип’ятять в цій рідині сковороду кілька годин, а потім миють звичайним способом

Сода, гель для миття посуду і силікатний клей

До 3 л гарячої води додають пачку соди, 50 г клею, 150 мл гелю. Залишають в розчині посуд на 24-48 годин, після чого промивають водою, протирають мильною губкою і ретельно споліскують

Рідке скло і сода

Пачку харчової або кальцинованої соди заливають двома флаконами рідкого скла, додають 5 л води. У розчин кладуть сковороду і кип’ятять кілька годин. Після протирають губкою розм’якшити забруднення, намилює посуд всередині і зовні, добре промивають великою кількістю проточної води

4
Використання побутової хімії

Почистити сковороду з антипригарним покриттям зовні можна спеціальними засобами для видалення застарілого жиру. Сучасні склади випускають в різному вигляді:

  1. 1. Піна. D-Foam, Bagi від «Шуманом», Grill.net, Meitan Home і інші. Концентровані розчини ефективно справляються з застарілим запеченою жиром на будь-яких поверхнях, в тому числі і на сковороді.
  2. 2. Спреї. «Містер Мускул» та інші. Їх розпилюють і залишають ненадовго, щоб активні речовини розм’якшили нагар.
  3. 3. Гелі і креми. «Антінагар», «Доместос», «Милам». Зручні в застосуванні — досить нанести рідину на губку, протерти нею проблемні ділянки і сполоснути водою.

Якщо наліт утворюється на посуді після кожного використання, значить, антипригарне покриття пошкоджене. Рекомендується замінити її на нову.

Навіть з найстарішим нагаром на сковороді можна впоратися в домашніх умовах. Головне — підібрати безпечний засіб і не намагатися видалити наліт гострими предметами або жорсткими щітками, щоб не зіпсувати поверхню посуду.

Ссылка на основную публикацию