Посуд з алюмінію користується попитом, вона легка, швидко нагрівається і остигає. Є у цієї кухонного начиння і істотний недолік, вона сприйнятлива до забруднень. Під час приготування їжі алюмінієва каструля або сковорода може покриватися чорним нагаром, який проблематично відмивається. Однак існують деякі способи, за допомогою яких можна повернути колишній блиск алюмінієвому посуді, при цьому не пошкодивши її поверхню.
1
Правила експлуатації алюмінієвого посуду
Перш ніж користуватися новою алюмінієвим посудом, її необхідно відмити від виробничої мастила за допомогою миючого засобу. Потім каструлю слід прожарити, це захистить їжу від попадання шкідливих сполук, а стінки каструлі від окислення. Процес прожарювання проводиться таким чином:
- ємність слід ретельно вимити і просушити;
- на її дно необхідно налити рослинне масло і всипати одну столову ложку солі;
- прожарити каструлю на плиті близько п’яти хвилин;
- після того як алюмінієва ємність висохне, її необхідно промити миючим засобом.
Алюмінієвий посуд вимагає регулярного догляду, щоб вона тривалий час зберігала свій первісний вигляд, необхідно дотримуватися таких правил:
- готувати страви необхідно на повільному вогні;
- щоб запобігти пригорання їжі, слід перемішувати її якомога частіше, робити це необхідно дерев’яними або ж силіконовими лопатками, які не дряпають поверхню;
- мити каструлю необхідно тільки після того, як вона повністю охолоне;
- пригоріла їжу на дні не варто зчищати, її замочують теплою водою на годину, після цього вона легко відходить;
- не рекомендується мити посуд з алюмінію в посудомийній машині;
- для миття необхідно використовувати м’яку губку і неагресивні миючі засоби.
Не рекомендується використовувати алюмінієвий посуд для заквасок, так як при взаємодії металу з кислотами виділяються речовини, які можуть завдати шкоди здоров’ю людини.
2
Частка в домашніх умовах
Щоб повернути алюмінієвому посуді первозданний вигляд, потрібно чимало часу, проводити процедури очищення слід обережно, щоб не пошкодити поверхню виробу. Для чищення алюмінієвих каструль в домашніх умовах найчастіше використовують підручні засоби:
- Відмити вироби з алюмінію від нагару молока або від пригорілого варення можна за допомогою активованого вугілля. Кілька таблеток подрібнюють і засипають на дно каструлі, після закінчення півгодини в ємність наливають холодну воду і залишають ще на півгодини. Після процедури каструлю вимивають за допомогою миючого засобу.
- Вапняний наліт, який утворюється на стінках алюмінієвого посуду, можна видалити за допомогою лимонної кислоти. У ємність наливають воду і дають їй закипіти, потім додають кілька столових ложок лимонної кислоти і кип’ятять ще близько 10 хвилин, після того як каструля охолоне, її промивають засобом для миття посуду.
- Свіжі забруднення з алюмінієвої каструлі можна прибрати за допомогою свіжого лука. Кілька очищених цибулин кладуть в ємність, заливають водою і кип’ятять протягом півгодини.
- Із залишками пригоріла їжі справляється кухонна сіль. Її розбавляють невеликою кількістю води і отриманої кашкою відмивають пригоріла каструлю.
- Від жиру очистити каструлю допоможе гірчичний порошок, його насипають на губку і натирають їм поверхню виробу.
Рекомендуємо
Як очистити плиту від жирних забруднень і нагару в домашніх умовах?
2.1
Чистка від нагару
Нагар, який утворюється під час експлуатації, не тільки псує зовнішній вигляд алюмінієвого посуду, а й робить її непридатною для подальшого використання. Очистити алюмінієву каструлю за допомогою таких дій:
- 1. Дно алюмінієвої ємності можна очистити за допомогою зубної пасти. Поверхня виробу необхідно змочити і нанести на нього густий шар пасти на 10 годин. Після процедури каструлю слід ретельно вимити.
- 2. Оцет швидко видаляє сильний нагар з поверхні металу і полірує виріб. У ємність заливають один літр води і додають одну столову ложку оцту, потім каструлю ставлять на вогонь і кип’ятять близько півгодини.
- 3. Кислі яблука ефективно справляються з нагаром як зовні, так і всередині, фрукт розрізають навпіл і натирають поверхню алюмінієвого виробу.
- 4. Силікатна клей. Його необхідно змішати з господарським милом і водою, помістити в алюмінієву ємність і включити слабкий вогонь. Коли нагар відійде, суміш виливають, а остигнула каструлю ретельно вимивають. За допомогою клею можна швидко і ефективно позбутися від нагару.
- 5. Перекис водню і сода. Ці компоненти слід змішати з рідиною для миття посуду, нанести на поверхню виробу і гарненько потерти жорсткою стороною губки.
Рекомендуємо
Як очистити деко від жиру і нагару: ефективні народні методи і спеціальні засоби
2.2
Очищення посуду від чорноти
Згодом стінки алюмінієвого посуду темніють, а на її дні з’являється наліт від підгорів їжі. Для очищення старої каструлі або сковорідки від чорноти можна використовувати такі засоби:
- 1. Харчова сода. Кілька столових ложок соди змішують з невеликою кількістю води, отриманий розчин наносять на губку і чистять постраждалі ділянки кухонного начиння.
- 2. Біла глина здатна впоратися з темним нальотом і повернути колишній блиск пригоріла посуді із зовнішнього боку. Цим компонентом слід почистити каструлю, а потім ретельно вимити її чистою водою.
- 3. Якщо посуд потемніла всередині, відчистити її можна кефіром або розсолом. Будь-яким з цих продуктів наповнюють ємність і залишають на кілька годин, потім її вимивають і споліскують. Кислотне середовище прекрасно бореться з розлученнями на алюмінієвій поверхні.
Для цих цілей можна використовувати і нашатирний спирт. М’яку ганчірочку змочують в нашатирі і протирають посуд. Після процедури слід вимити каструлю або сковорідку засобом для чищення посуду, щоб позбутися від різкого запаху.