Кухонні прилади з нержавіючої сталі, її сплавів, срібла або мельхіору при утриманні у вологому середовищі швидко втрачають привабливий зовнішній вигляд. Потемнілі предмети кухонного начиння при сервіруванні столу виглядають неохайно. У побуті є кошти, які допомагають очистити від забруднень і нальоту столові прилади з нержавіючої сталі самостійно в домашніх умовах, після їх використання до вилок і ложок повернеться колишній блиск і сяйво. Однак потрібно врахувати, що не всі миючі та чистячі засоби однаково успішно очищають від нальоту столові прилади. До того ж не кожен метал допустимо обробляти дряпаючими абразивами.
1
Харчова сода і кухонна сіль
Ці звичні в домашньому господарстві засоби завжди під рукою, при їх змішуванні виходить відмінний склад для очищення столових приборів від нальоту. Суміш допоможе повернути блиск вилкам, ложок, позбавити від застарілого жиру. Спосіб застосування:
- 1. Готують глибоку ємність відповідних розмірів так, щоб все очищаються прилади вільно розміщувалися в ній.
- 2. На дні ємності мають обгортковий фольгу з алюмінію глянцевим блиском вгору.
- 3. Окремо розмішують 1 столову ложку кухонної солі і одну столову ложку харчової соди в літрі гарячої води.
- 4. Всі інгредієнти ретельно перемішують і переливають отриманий склад в раніше заготовлену ємність з фольгою.
- 5. У розчин відправляють предмети, які слід почистити.
- 6. Важливо стежити, щоб розчин повністю покривав всі вироби.
- 7. Ємність ставлять на вогонь і залишають кипіти протягом чверті години.
- 8. Після закінчення зазначеного часу чекають охолодження рідини і промивають вироби гарячою водою. Чистої матерією витирають ложки насухо.
2
Чистяча паста для зубів, харчова сода
Паста або порошок для чищення зубів однаково успішно допомагають впоратися з поставленим завданням. Засіб підходить для свіжих і слабких забруднень, надає виробам дзеркальний блиск. Пасту при цьому краще використовувати без додаткових вкраплень, краще, якщо паста матиме гелеобразную структуру.
Спосіб використання:
- 1. Під місткий тазик наливають гарячу воду і опускають в неї ложки і виделки, які збираються чистити.
- 2. На щітку з м’яким ворсом набирають невелику кількість зубної пасти і, витягуючи з води предмети по одному, зчищають забруднення і плями.
- 3. Залишки пасти змивають чистою водою і витирають прилади насухо.
Для застосування зубного порошку змішують його з водою, досягаючи консистенції густої сметани, і наносять на вироби.
Столові прибори з нержавіючої сталі очищають від жовтого нальоту і жиру харчовою содою. У теплу воду додають соду в пропорції один до трьох до досягнення консистенції кошти, що нагадує гірчицю. Готують для чищення м’яку ганчірку або губку для миття посуду, нею натирають вироби до тих пір, поки жовтий наліт від жирних речовин не зчистити. Змивають залишки кошти теплою водою і протирають столові прибори махровим рушником до сухого стану.
3
оцет
Звична в домашньому побуті чищення у картриджі — столовий оцет. Почистити і столові прибори з нержавіючої сталі, якісно позбутися неприємного коричневого нальоту на покритті приладів, до того ж відновити дзеркальний блиск ложок і ножів допоможе ця агресивна для шкіри людини рідина.
Важливо дотримуватися заходів безпеки і перед застосуванням цього засобу надіти гумові рукавички для прибирання. Таким чином слід захистити шкіру рук від шкідливої для неї агресивної кислоти.
Алгоритм використання коштів:
- 1. Невеликий фрагмент бавовняної матерії або марлі змочують оцтом.
- 2. протирають все забруднені прилади й залишають на півгодини.
- 3. Завершуючи чистку, витирають прилади насухо.
При відмиванні значної частини кухонних приладів заготовляють оцтовий розчин, в який поміщають всі предмети і залишають на чверть години. Після обробки споліскують і витирають столові прилади до сухого стану.
4
Суха гірчиця
Порошок гірчиці допомагає у видаленні темного застарілого нальоту від їжі зі столових приладів. Сухе засіб незамінне в швидкої ліквідації жирових забруднень.
Технологія нанесення:
- 1. У теплу воду додають в рівних порціях суху гірчицю і харчову соду. Ретельно перемішують всі інгредієнти.
- 2. Занурюють в засіб все забруднені предмети і залишають на чверть години. Для кращого видалення нальоту рекомендується для чищення використовувати зубну щітку.
- 3. Залишки кошти змивають чистою водою.
- 4. Витирають прилади кухонним рушником насухо.
5
Сік картоплі або лимона
Відмити від чорноти столові прилади з нержавіючої сталі допомагає картопляний крохмаль або просто свіжий картопля, відомий своїми миючими властивостями здавна. Сік цитрусових, краще якщо це буде лимон, допомагає натуральної кислотою відновити сліпучий блиск столових приладів.
Технологія нанесення:
- 1. Рідина, в якій варилася картопля, зливають в окрему ємність.
- 2. Поміщають в відвар забруднені предмети і залишають на півгодини.
- 3. Ретельно прополіскують прилади відваром, не виймаючи їх на поверхню.
- 4. Промивають ложки холодною водою і залишають просихати.
Якщо готового картопляного відвару немає, то досить натерти кухонний інвентар частиною свіжозрізаної картоплі в сирому вигляді, після чого ретельно прополоскати прилади в воді.
При використанні соку цитрусових лимон видавлюють для отримання соку, змочують в ньому ганчірку і натирають нею прилади.
6
Нашатирний або етиловий спирт
Нашатир допомагає швидко і ефективно видалити забруднення з срібні виделки й ножі. Після його застосування прилади будуть виглядати як нові.
Якщо забруднення потрібно видалити оперативно перед приходом гостей, то ганчірку змочують в нашатирі і протирають вилки, ложки. Після цього ретельно промивають прилади водою.
Технологія нанесення:
- 1. Для приготування рідини знадобиться глибока миска. У ній розводять нашатирний спирт і воду в співвідношенні один до десяти.
- 2. Всі забруднені вироби поміщають в рідину на кілька годин.
- 3. На завершення чистки промивають предмети під проточною водою і витирають насухо рушником.
Слабкі потемніння на ножі і вилки легко усуваються медичним спиртом або горілкою. Ці рідини часто застосовуються для очищення побутових речей кухні, допомагають досягти чистоти і кристального блиску:
- 1. Ватяний тампон змочують спиртом.
- 2. Ретельно протирають все забруднені місця предметів.
- 3. Змивати його необов’язково. Досить почекати вивітрювання спирту.
7
Порошок лимонної кислоти
Відтерти потемнілі плями на поверхні срібного ножа або інших столових приладів допоможе лимонна кислота. Оперативно, без докладання особливих зусиль прилади стають доглянутими і знаходять блиск.
Технологія нанесення:
- 1. У невелику ємність наливають один літр теплої води, додають в неї один пакетик кулінарної лимонної кислоти.
- 2. Ретельно розмішують розчин і опускають в нього брудні прилади. Залишають в такому стані на чверть години.
- 3. Завершуючи чистку, промивають предмети під холодною водою, витирають насухо чистим кухонним рушником від вологи.
8
Мел і нашатирний спирт
Срібні прилади вимагають делікатного поводження, так як на їх поверхні від застосування абразивних речовин можуть залишатися дрібні подряпини. Згодом такі прилади швидше темніють і вимагають більш частого догляду. Якщо на ножі і виделки нанесений малюнок, застосування крейди і нашатирю не зашкодить покриття і гравіювання на поверхні.
Технологія нанесення:
- 1. У неглибокій ємності подрібнюють крейда до стану пилу, щоб не було крупинок.
- 2. В отриманий порошок додають нашатирний спирт. За консистенцією засіб повинен нагадувати рідкий кефір.
- 3. Наносять суміш м’якою тканиною на забруднені ділянки, ретельно натираючи їх.
- 4. Змивають залишки рідини холодною водою, потім ложки і виделки просушують.
9
Яєчна шкаралупа і сіль
Мельхіорові столові прибори від неправильного догляду можуть потемніти, знайти непривабливий зовнішній вигляд, від якого буде складно позбутися. Судячи з досвіду багатьох поколінь, дивне поєднання речовин в чищенні виделок і ложок допоможе ефективно впоратися з поставленим завданням.
Технологія нанесення:
- 1. Шкаралупу знімають з яєць і ретельно подрібнюють.
- 2. У ємність наливають холодну воду. Води слід налити стільки, щоб вона змогла повністю покрити всі предмети, підготовлені для чищення.
- 3. Каструлю ставлять на вогонь. Як тільки вода закипить, в воду засипають подрібнену шкаралупу і додають столову ложку солі.
- 4. Поміщають в отриману рідину ложки з мельхіору, кип’ятять не менше 5 хвилин.
- 5. На завершення чистки промивають прилади проточною водою, надлишки вологи промакивать чистим рушником.
10
Лушпиння від часнику
Старовинний спосіб чистки мельхіорових столових пристосувань в домашніх умовах. Тривалість застосування рекомендованого методу винагороджується ефективністю, після застосування методу прилади гарантовано будуть яскраво блищати. Чим довше прилади знаходяться в складі, тим краще результат чистки.
Спосіб приготування:
- 1. Заготовляють одну літрову банку, в яку щільно укладають часникову лушпиння.
- 2. Заливають її теплою водою, залишають на ніч для настоювання розчину.
- 3. Вранці настойку кип’ятять.
- 4. У ємність з відваром занурюють мельхіорові ложки і виделки. Кип’ятять не менше 35-40 хвилин.
- 5. На завершення чистки промивають предмети під проточною водою, висушують рушником.
11
скипидар
Мельхіорові вилки або ложки з напиленням із золота допоможе очистити від неприємного нальоту скипидар. Як альтернативу допустимо використовувати винний оцет або збитий яєчний білок.
Технологія нанесення:
- 1. Невеликий фрагмент матерії або ватяний тампон змочують в скипидарі.
- 2. Ретельно протирають всі забруднення.
На завершення процедур змивають водою, витирають насухо.