Тухле м’ясо володіє одним з найбільш неприємних і стійких запахів, позбутися якого дуже складно. Зазвичай воно псується, тільки якщо воно знаходилося не в морозильній камері або спочатку було неякісним. Джерелом нестерпного запаху протухлого м’яса є продукти життєдіяльності анаеробних бактерій, які можуть жити і розмножуватися без повітря.
Також ці шкідливі мікроорганізми містяться не тільки в зіпсованому м’ясі, а й поширюються по всій поверхні холодильника. Тому рекомендується вивчити всі способи усунення цього нестерпного запаху.
1
Що потрібно зробити в першу чергу
Гниття м’яса запускає процес розмноження цілих колоній анаеробних бактерій по всій холодильній камері, через що починає пахнути все, що в ній знаходиться. У підсумку всі продукти в холодильнику виявляються зараженими. Тому перше що слід зробити — викинути тухле м’ясо.
Після цього потрібно уважно перевірити всі інші продукти і позбутися від неякісних, просочених тухлятину. Вони представляють серйозну небезпеку не тільки для здоров’я, але і для життя людини (особливо дітей).
Потім необхідно зупинити подальше розмноження шкідливих мікробів: відключити прилад від електричної мережі, дістати з нього все знімні деталі: контейнери, ящики і полиці і ретельно їх вимити гарячою водою. Особливу увагу потрібно приділити тому місцю, в якому знаходилося зіпсоване м’ясо. Після того як холодильник залишиться повністю порожнім, можна приступати до позбавлення від тухлого запаху.
2
миття холодильника
Слід дуже добре відмити холодильник. Тільки води для цього буде недостатньо. Необхідно приготувати один з наступних розчинів:
- У таз з гарячою водою додати попередньо натерте господарське мило. Отриманим розчином змочити м’яку губку і протерти внутрішню поверхню холодильника, морозильної камери, всі контейнери і полки. Даний спосіб дозволяє гарантовано видалити гниль, грибок і прибрати запах. Якщо після цього стійка сморід залишилася, слід повторити процедуру.
- Оцет є радикальним засобом проти неприємного запаху в холодильнику. Для приготування розчину необхідно змішати його з водою в рівних пропорціях. Обробити всю внутрішню поверхню приладу. Крім того, що оцет усуває тухлий запах, він відмінно дезінфікує і вбиває всі бактерії. Після цього слід протерти поверхню чистою водою і залишити дверцята відкритими.
- В 1 л води розвести 2 ст. л. соди. Отриманим засобом протерти холодильник. Сода має сильні абразивними властивостями, тому використовувати її потрібно максимально обережно, щоб не пошкодити ніжну поверхню.
3
усунення запаху
Навіть самого ретельного миття недостатньо, щоб повністю прибрати тухлий запах. Через те що шкідливі організми розмножуються з великою швидкістю, вони можуть перебувати не тільки в холодильній камері, а й усередині нього і навіть на всій поверхні приміщення. Для усунення запаху необхідно використовувати перевірені народні засоби і склади:
- 1. Горілка і лимон. Для приготування розчину потрібно свіжовичавлений сік цитруса розвести з горілкою в співвідношенні 1: 9. Отриманим засобом змочити губку і протерти нею всі поверхні. Залишити на півгодини і змити чистою водою. Існує ще один ефективний рецепт з лимоном: розрізати фрукт на дві частини, видавити з нього сік прямо на губку і обробити холодильник зсередини. Що залишився фрукт порізати, розкласти в камері, в морозилці і на поличках.
- 2. Нашатирний спирт. Засіб готується так само, як з горілкою: кілька крапель потрібно розбавити в 2 л води. Нанести на губку і протерти всю поверхню холодильника, після чого змити його чистою водою. Нашатирний спирт має дуже різкий і стійкий запах, але він дозволяє усунути ще більш неприємний тухлий запах. Через 2-3 дні всі вони зникнуть. При використанні будь-якого засобу при митті холодильника необхідно дати йому повністю висохнути і провітритися.
- 3. Натуральні нейтралізатори смороду. Щоб повністю позбавитися від запаху після тухлого м’яса, добре використовувати поглиначі — сорбенти. До них відносяться:
- деревне або активоване вугілля: 5-7 таблеток покласти всередину холодильника на кілька днів, при цьому прилад необхідно встановити на невелику потужність;
- суху харчову соду насипати в маленькі ємності і розставити всередині (в тому числі в морозильнику);
- житній хліб розрізати на кілька шматків і також покласти в камеру;
- мелений кави поставити в блюдцях;
- кілька часточок цитрусових (апельсина або лимона) допоможуть закріпити ефект і надати приємний аромат;
- кориця, чебрець, естрагон, гвоздика, які теж можна помістити в холодильник.
Рекомендуємо
Найефективніші способи відмити раковину з нержавійки
3.1
Побутова хімія
Сьогодні господарські магазини пропонують широкий асортимент нетоксичних і дуже ефективних засобів для усунення бактерій і неприємного запаху. Вони виробляються у вигляді кульок, іонізаторів, спреїв, серветок і фільтрів і відрізняються як принципом дії, так і складом. Їх можна приклеювати і розкладати в камері:
- дезодоруючі засоби. Відрізняються великою потужністю і стійкістю. Необхідно купувати спеціальні препарати для усунення запаху від зіпсованих продуктів. Досить розпорошити освіжувач по всій поверхні холодильника і закрити дверцята. Можна закріпити її скотчем для досягнення максимального ефекту. Залишити на 24 години і змити залишки засобу чистою водою. Обов’язково провітрити.
- іонізатори. Це спеціальні пристрої на батарейках, що виробляють кисень, який вбиває шкідливі бактерії. Їх використання дозволяє досягти ідеальної стерилізації повітря всередині камери.
- абсорбенти. Мають гелеву або тверду структуру. Рекомендується використовувати їх постійно, прибираючи тільки при митті холодильника. Зазвичай однієї упаковки засобу вистачає на 2 місяці.
Якщо жоден з перерахованих способів не допоміг позбавитися від запаху в холодильнику, це говорить про те, що мікроби проникли в ізоляцію. Вирішити цю проблему може лише кваліфікований фахівець.
Сучасні холодильники реагують по-різному на різні засоби побутової хімії. Деякі препарати підходять не для кожної моделі. Тому при покупці слід уважно вивчити склад засобу. Найбільшу небезпеку становлять препарати з високим вмістом активних хімічних речовин. Також пластик міцно вбирає запах хлору.