Як заправити холодильник фреоном в домашніх умовах: що це таке, дозаправка своїми руками, самостійно, заміна, який закачати самому, ніж залити

Поломка холодильної установки може бути пов’язана з витоком холодоагенту, викликаної пошкодженням деяких частин системи. У користувачів часто виникає питання, чи можна заправити холодильник фреоном в домашніх умовах. Самостійний ремонт можливий, однак при цьому потрібно бути обережними.

Використання фреону

Роль фреону в роботі холодильника

Фреон (хладон) є важливою частиною охолоджувальної системи. Він являє собою газ, який не має кольору і запаху. Він необхідний для передачі теплової енергії. В холодильниках використовується хладгент через його особливих властивостей. Фреон має наступні якості:

  • Легко переходить з зрідженого стану в газоподібний (фреон має низьку температуру кипіння).
  • Постійно циркулює по системі, що складається з внутрішнього і зовнішнього контуру, поглинаючи теплову енергію. Рідка речовина потрапляє в трубки, розташовані в камері холодильника і забирає розсіяну в повітрі теплову енергію.
  • Віддає тепло в навколишнє середовище. Подібне стає можливим, завдяки проходженню через випарник і компресор. Тут газоподібний хладон переходить в рідкий стан. Постійне повторення циклу призводить до зниження температури повітря у внутрішньому просторі холодильника.

заливка фреону

Газ переміщається по запаяним трубках. При випадковому витоку він не представляє суттєвої небезпеки для здоров’я людини. У промисловості використовується 16 типів хладону, для кожної марки пристрою підходить свій тип холодоагенту. Вид газу вказується на корпусі компресора. Крім фреону, в холодильниках використовуються і деякі інші охолоджуючі речовини.

Коли потрібна заправка

Фізичних ознак витік фреону не має. При виході газу в навколишнє середовище не виникає будь-якої запах. Заправляється холодильник в разі зміни температури повітря в камері. Чим більше різниця між нормальним і існуючим показниками, тим більша витік холодоагенту сталася.

причини витоку

Витік холодоагенту може виникати з таких причин:

  • Механічний вплив на компресор або холодильний контур. При пошкодженні трубок газ витікає в навколишнє середовище, через що холодильник починає працювати некоректно.
  • Поломка компресора. В такому випадку практично завжди потрібна заміна фреону в холодильнику. Навіть якщо холодоагент зберігається в контурі, він все одно стає непридатним.
  • Низька якість трубок, по яких переміщається охолоджуючу речовину. Знос елементів системи призводить до розгерметизації контуру.
  • Неправильна установка капілярів. Згодом місця з’єднань слабшають, холодоагент випливає через що виникають зазори.
  • Забруднення трубок. Якщо капіляри засмічуються через замерзання проникаючої в контур вологи, виконати ремонт нескладно. Іноді до забруднення призводить накопичення частинок вигорілого моторного масла. Фільтр не вловлює ці речовини, вони залишаються в трубках і перешкоджають нормальній циркуляції холодоагенту.

Порядок виконання робіт по заміні фреону

Перед тим, як почати заправку холодильника фреоном, потрібно вивчити правила безпеки і підготувати всі необхідні інструменти.

Необхідні інструменти та матеріали

Перед початком ремонтних робіт потрібно підготувати наступні матеріали й інструменти:

Якщо ремонтні роботи будуть виконуватися в домашніх умовах, необхідно розуміти, що закачування хладагента — заняття, пов’язане з деякими ризиками. Заправляючи холодильник своїми руками, потрібно дотримуватися таких правил:

  • Пристрій перед початком робіт відключають від мережі електроживлення.
  • При заміні охолоджуючого речовини відключають всі нагрівальні прилади. Не можна курити біля ремонтується пристрою. Це може стати причиною пожежі і навіть вибуху.
  • Роботи виконуються на окремому майданчику. Устаткування рекомендується заземлити.
  • При пайку з’єднань дотримуються правил пожежної безпеки.
  • Приміщення, в якому проводилися ремонтні роботи, після закачування і видалення газу провітрюють протягом 15-30 хвилин. Фреон позбавлений запаху, однак він може чинити негативний вплив на організм людини.
  • Газ набувають тільки у перевірених постачальників, дають гарантію на продукцію.
  • Перед випробуванням холодильної установки перевіряють герметичність контуру.

Діагностика та усунення проблеми

Відсутність холодоагенту може сприяти швидкому зносу елементів холодильника. Порушення теплообміну призводить до зниження якості зберігання продуктів і появи неприємного запаху. Тому потрібно вміти визначати ознаки витоку і усувати їх. При огляді холодильника звертають увагу на наступні моменти:

  • наявність на стінках морозильної камери сніжної шуби, швидко з’являється після розморожування;
  • підвищення температури в камері;
  • зниження тривалості перерв в роботі мотора;
  • безперервна робота компресора;
  • осідання конденсату на стінках камер
  • появу неприємного запаху, пов’язаного з псуванням продуктів;
  • утворення криги на випарнику.

Все для заправки

Іноді витік виявляється відразу після виникнення. При випадковому пошкодженні трубки контура з отвору виділяється газ, що супроводжується характерним звуком. Виявивши це, необхідно запаяти капіляр. Ознакою нестачі хладону може бути корозія корпусу. Температура в камерах підвищується, через що метал піддається впливу конденсату.

Підготовчі роботи

Перед початком ремонтних робіт холодильник звільняють від продуктів. Всі полки, ящики і власники також потрібно витягти. Обов’язковою є ознайомлення з інструкцією до холодильній установці. Заздалегідь готують 2 манометра. Один має синій колір і застосовується для вимірювання тиску закачування. Червоний манометр потрібно для оцінки показників нагнітання.

Видалення залишків хладгента

Перед тим, як заправити фреон для холодильника самому, систему потрібно звільнити від залишків холодоагенту. Для цього використовують голчастий захоплення, який виконує функції лещат, що стискають осушувач. Мідну частину трубки проколюють. З метою безпеки капіляри виводять у вікно. Після цього відкривають вентиль, усуваючи зайвий тиск. Охолоджуючу систему обробляють азотом, що допомагає видалити залишкову вологу. Робиться це так:

  • контур прочищають протягом 10-15 хвилин;
  • перекривають вентиль в місці установки голчастого захоплення;
  • відсікають фільтр-осушувач оброблюваного капіляра;
  • продув проводять повторно.

Потрібно пам’ятати, що при заміні фільтра капілярну систему не можна залишати у відкритому вигляді більш, ніж на півгодини. Новий осушувач монтують після завершення продувки.

закачування фреону

Заправка холодильника фреоном своїми руками здійснюється наступним чином:

  1. До патрубку компресора підключають шланг синього кольору. Жовту гнучку трубку приєднують до газового балона.
  2. Трубопровід постачають клапаном Шредера. Це необхідно для вимірювання тиску нагнітання. До клапану підводять червону трубку.
  3. Кран синього манометра відкривають. Те ж стосується балона з холодоагентом. Після досягнення тиску в 0,4-0,5 атмосфер, одночасно перекривають 2 вентиля.
  4. Запускають компресор приблизно на 30-40 секунд. Після цього мотор знову вимикають.
  5. Від балона з холодоагентом від’єднують трубку жовтого кольору. Встановлюють вакуумно-насосну станцію. Закривають вентиль синього кольору, компресор запускають на 7-10 хвилин.
  6. Шланг жовтого кольору від’єднують від компресора і підключають до балона, на якому відкривають клапан. Дії повинні бути встановлені таким чином, щоб газ видалив всі залишки повітря в трубці. Після цього клапан перекривають. На балоні відкривають синій вентиль, закінчуючи потрібну кількість фреону.
  7. Вимкнувши насосну установку, перевіряють тиск в контурі. При отриманні нормального показника трубки запаюють і згинають, все шланги від’єднують.

Крім заміни холодоагенту, може застосовуватися дозаправка. Закачати фреон самостійно, не розбираючи систему, можна при наявності незначних пошкоджень. В такому випадку вигідніше іноді доливати холодоагент, ніж проводити дорогий ремонт.

Ссылка на основную публикацию