Як знайти витік фреону в холодильнику: визначити, ознаки, в домашніх умовах, потік, витік, виявити, що робити якщо, зрозуміти

Холодильне обладнання оснащується компресором, який перекачує холодоагент по металевим трубках. При витоку робочої речовини знижується ефективність роботи вироби, а також пошкоджується поршневий компресор. Користувач в змозі самостійно знайти витік фреону в холодильнику і знизити витрати, пов’язані з діагностикою обладнання в сервісних центрах.

Заміна охолоджуючої рідини

причини

Побутове холодильне обладнання уніфіковано по конструкції, тому причини виходу холодоагенту стандартні:

  • Просочування газоподібного або скрапленого речовини через тріщини, що виникають на стиках мідних трубопроводів. Деталі оснащені торцевими крайками, що забезпечують щільне з’єднання, стик герметизується пайкою. Припій руйнується або через дефекти при виробництві, або від механічних впливів при установці або перевезення обладнання. Візуально зрозуміти, що відбувається випаровування фреону в атмосферу можна за маслянистої нальоту на з’єднанні.
  • Текти через алюмінієвий випарник, який руйнується через хімічної корозії. При появі тріщин газоподібна речовина поступово випаровується в атмосферу. Оскільки частина випарника знаходиться під шаром ізолюючого речовини (повсті або піни), то візуально виявити дефект неможливо.
  • Вихід газоподібної речовини через морозильну камеру через корозію або механічного пошкодження трубок. Дефект виникає при прискореної очищення морозильної камери металевим інструментом або при добуванні примерзли продуктів за допомогою ножа або топірця.
  • Заводський дефект при виготовленні конденсатора або морозильної камери. Несправність виникає при пуску обладнання або після експлуатації протягом декількох днів або місяців.

Як визначити витік

Використовуваний в холодильному обладнанні газ не має кольору і запаху, головною ознакою витоку фреону з холодильника є підвищення температури у внутрішніх камерах при постійній роботі компресора. На моделях, оснащених 2 контурами охолодження, дефект простежується тільки на одній з камер. Компресори обладнання відключаються тільки після виходу всього холодоагенту з контуру. Через недостатню мастила і охолодження пошкоджуються поверхні, що труться, тому користувачеві необхідно якомога раніше виявити витік газу.

Фреон в охолоджувальній техніці

На частині виробів, оснащених мікропроцесором і контрольним дисплеєм, висвічується код помилки. Несправність виникає при втраті тиску в контурах, що спрацьовує датчик подає сигнал, що дозволяє визначити витік фреону. Розшифровка кодів помилок наводиться в інструкції по експлуатації. Додатковим індикатором поломки є холодна поверхню решітки конденсатора, при нормальних умовах експлуатації деталь нагрівається.

Власник може виявити ознаки виходу хладону в домашніх умовах за візуальними ознаками.

При появі тріщини на випарнику на поверхні з’являється наліт інею і льоду, що є характерним симптомом витоку фреону в холодильнику. Іншою ознакою проблеми є здуття задньої кришки, що виникає через утворення льоду в проміжку між стінками. При видаленні криги з поверхні морозильної камери користувачі пробивають сорочку, через збільшеного розміру отвору, що знаходиться під тиском газ виходить з шумом.

Що робити

При витоку фреону (або зниженні продуктивності роботи холодильника) потрібно зупинити обладнання і розвантажити морозильні камери від продуктів. Після видалення залишків льоду і води рекомендується промити холодильне обладнання, а потім приступити до пошуку місця пошкодження контуру. Пошук місця поломки — єдина маніпуляція, яку рекомендується робити власнику самостійно. Повноцінне і якісне відновлення холодильного агрегату в побутових умовах неможливо, рекомендується проводити ремонт в спеціалізованих майстернях.

Якщо газ потік через зруйновані паяні стики, то буде потрібно відновлення точки з’єднання паяльною лампою або потужним електричним паяльником. Для ремонту пошкодженого конденсатора доведеться розібрати задню стінку обладнання, а потім зняти шар утеплювача. Ремонт частини вузлів економічно недоцільний, вироби змінюються на елементи від аналогічного обладнання або на нові деталі, що поставляються виробником в сервісні центри.

Замість витекло фреону з холодильника майстер заправляє нова речовина. Для поповнення запасу газу використовується спеціальне обладнання, що дозволяє забезпечити необхідний тиск і залити масло в картер компресора. Перед початком роботи магістралі заповнюються нейтральним газом (азотом), відсутність течі перевіряється за показаннями манометра. Перед заповненням системи холодоагентом з трубопроводів відкачується повітря, видаляються пари води. Після закінчення процедури заправки холодильник включається для перевірки працездатності.

Ссылка на основную публикацию