Найпростіший спосіб миловаріння в домашніх умовах — це переплавлення фабричних залишків — вони в будинку є завжди. В результаті цього захоплюючого і малозатратного хобі можна отримати власне мило різних форм і забарвлень. Продукти домашнього виробництва збагачують ефірними маслами, приправами і відварами лікарських рослин. Таке красиві і навіть лікувальні брикети порадують кожного члену, адже мило — це необхідний засіб для чистоти тіла.
1
Підготовка до миловаріння
Зазвичай почавши миловаріння з обмилки, домашні виробники вже не можуть зупинитися і їм перестає їх хапати. Спочатку для стружки вони купують нові брикети дитячого або нейтрального мила, потім переходять на професійні набори і готують його з нуля. Виконуючи розтоплення в мікрохвильовці і користуючись міксером, отримують більш швидкий результат. Але і без мікрохвильовки на водяній бані цей процес не менш цікавий.
Навіть при наявності в будинку необхідної сировини, щоб зробити мило з обмилки, потрібно підготуватися. Для самого простого способу потрібно приготувати:
- Тертку.
- Ємність для розчинення обмилки.
- Посуд для плавки.
- Склянка молока.
- Оливкова олія.
Як формочок можна використовувати силіконові для випічки — від такої процедури вони тільки чистіше стануть. Підійде і дитяча іграшкова посуд, і будь-яка дрібна тара від продуктів. Важлива умова при виборі форм — зручність при витягуванні готового шматочка, значить, габарити верхній частині повинні бути трохи більше, ніж розміри дна.
2
Мило з обмилки в домашніх умовах
Маленьку домашню фабрику з виготовлення власного мила ввести в експлуатацію для початківців зовсім просто. Якщо варити мило з обмилки на замовлення дитини, то його інтерес до гігієни тіла буде більш виражений.
Інструкція крок за кроком:
- Щоб прискорити миловарний процес, обмилки краще натирати на дрібній тертці. У тертому вигляді воно швидше розчиниться, а отриманий розчин буде більш однорідним.
- Змішують мильну стружку (200 г) на стакан молока і залишають на дві години.
- Вводять столову ложку оливкової олії.
- Ставлять розчин на водяну баню і акуратно помішують до отримання абсолютної однорідності. Уникають появи бульбашок.
У разі появи піни її обов’язково знімають. Рівномірна маса — показник готовності продукту. Таку масу можна вже розливати по формах. Але як правило виробники проявляють фантазію і додають в нього всілякі інгредієнти. Це може бути і мелену каву, і мед, і ягоди, і навіть пластівці геркулесу. Для отримання різнокольорових варіантів кольорові обмилки розтоплюють окремо і заливають у форми чергуючи.
Після введення добавок масу потрібно додатково потопити на водяній бані. Додають також гліцерин і аптечні вітаміни. Ефірна олія вводять на заключному етапі і швидко, щоб воно не встигло вивітритися, розмішують перед відправленням за формами, попередньо змазаним маслом (можна оливковою, рослинним або вазеліном).
Охолодження в формах може зайняти близько доби в холодильнику. Фортеця визначають натисканням пальця, якщо масу не вдається продавити, і вона добре відходить від стінок, її виймають. Шматочки розкладають на папір і залишають в теплому місці для випаровування залишків вологи. Індикатор готовності — жорсткість отриманого продукту. Зазвичай на це йде від двох до семи днів.
Зробити продукт з обмилки дійсно просто. Дії, виконані поетапно і без поспіху, обов’язково порадують результатом. Особливо такого милу будуть раді діти.
Приготування рідкого мила здивує простотою виготовлення ще більше: натерті обмилки (2/3 обсягу ємності) поміщають в пластиковий дозатор, заливають доверху гарячою водою і перемішують струшуючи. Дають настоятися протягом трьох днів, і продукт готовий. Рідке мило можна зробити і з гліцерином, додавши його в кількості одного ковпачка.
3
рецепти приготування
Затягує процес миловаріння зазвичай не припиняється, коли використані вже всі домашні обмилки. Тоді купують дитяче мило, перетворюють його в стружку, а потім в своє улюблене мило. Своїми руками його можна робити і на основі обмилки господарського. Залежно від інгредієнтів господині самі створюють рецепти і придумують назви своїх продуктів. вітамінне:
- мильна стружка — 100 грам;
- мигдальне масло — дві столові ложки;
- масло обліпихи — столова ложка.
Посуд з сумішшю поміщають на водяну баню, помішують і поступово підливають окріп (200 мл). Після отримання однорідної маси додають по столовій ложці гліцерину або вітаміну Е і кілька крапель улюбленого ефірного масла. Заливають масу в заздалегідь підготовлені форми і залишають на добу застигати.
Корисна порада! Якщо перед витягуванням мила форму помістити на кілька секунд в гарячу воду, то воно вийде швидше. Можна, навпаки, спочатку помістити в морозилку — тоді відтаючи, мило легко залишає форму.
Для проблемної шкіри:
- Обмилки у вигляді стружки — 200 грам.
- Бура — половина чайної ложки.
- Камфорний спирт і гліцерин — по столовій ложці кожен.
Воду в таку суміш додають поступово по одній ложці. При отриманні суміші у вигляді сметани збивають міксером до отримання напіврідкої консистенції крему.
тонізуючу мило, завдяки ефірному маслу шавлії, має здатність загоювати рани, покращує кровопостачання шкіри і надає тонізуючу дію. знадобиться:
- 100 грам мильної стружки;
- половина чайної ложки олії жожоба;
Ставлять на водяну баню, поступово додають воду і перемішують. Після отримання однорідної маси додають сім крапель ефірного масла шавлії, інтенсивно перемішують і розливають по формах.
трав’яне:
- 200 грам мильної стружки і три столові ложки оливкової олії перемішують і ставлять на водяну баню;
- 150 грам гарячої води підливають поступово;
- вводять трав’яну суміш (шавлія і ромашка) — 20 грам.
Продовжують перемішувати до отримання консистенції сметани. На завершення додають 10 крапель улюбленого ефірного масла, швидко перемішують, розливають у заздалегідь приготовлені форми і залишають остигати і сохнути. Процес може зайняти від 10 до 12 годин.
Для приготування мила зі скрабом використовують добавки у вигляді мелених зерен мигдалю, меленої кави, геркулесових пластівців, сухих пелюсток квітів, мелених апельсинових або лимонних кірок і ін. Для додання запашний використовують ароматичні масла. Для отримання мила красивих, яскравих відтінків використовують харчові барвники. Як барвник може виступати куркума, кориця, розчинна кава, ретельно протертий в порошок сухий кріп. Можна використовувати замість частини води натуральні соки фруктів і ягід.