Яка посуд підходить для склокерамічних плит

Плити зі склокераміки користуються великим попитом — за рахунок свого елегантного виду і завдяки тому, що вони значно полегшують процес приготування їжі. Щоб нова робоча поверхня довше радувала своїми робочими якостями і гладкою блискучою поверхнею, важливо застосовувати посуд, яка підходить для такого типу плит.

Варто провести ревізію в шафі і помістити окремо ті каструлі і сковорідки, які не підходять для склокераміки, щоб випадково не використовувати їх на новій плиті.

1
Чому підходить тільки спеціальний посуд?

Посуд для склокераміки має певні характеристики, які не завжди є у звичайних сковорідок і каструль. Щоб зрозуміти, який виріб підходить, а яке ставити на нову плиту не можна, слід звернути увагу на наступні моменти:

  1. 1. Ідеально рівне дно. Якщо на його поверхні є сколи, потертості, нерівні місця або великі подряпини, то каструля для склокераміки не підійде. Наявність перерахованих вад не тільки призводить до пошкоджень плити, але і негативно позначається на якості приготованих страв.
  2. 2. Необхідна товщина стінок. Цей показник повинен складати як мінімум 5 мм: каструлі, навіть виконані зі сталі або чавуну, з більш тонкими стінками шумлять при нагріванні і можуть завдати пошкодження поверхні приладу.
  3. 3. Достатня товщина дна. Слід користуватися каструлями з дном як мінімум 7 мм завтовшки, що виключить деформацію посуду в процесі нагрівання.
  4. 4. Відповідність діаметрів посуду і конфорки. За рахунок дотримання цієї вимоги склокераміка НЕ ​​буде перегріватися, а значить, пристрій не вийде з ладу передчасно.
  5. 5. Наявність спеціального позначення на посуді. Купувати слід тільки ті каструлі та сковорідки, на яких присутній значок, який вказує на те, що виріб допускається до застосування на склокераміки. Важливо врахувати, що варіанти, які призначені для електроплит, для склокераміки використовувати не можна, хоча остання і є різновидом електричних плит.

Третій зліва значок — виріб можна використовувати для склокераміки

2
Вибір каструль і сковорідок в залежності від типу плити

Ще один фактор, від якого залежить вибір посуду для склокерамічною плити, — це тип нагрівального елементу. Існує дві великі групи нагрівачів:

  1. 1. стандартні Тени:
  • зі спіралевидним нагрівачем;
  • Hi-Light;
  • гальванічний.
  1. 2. індукційні прилади.

Тип нагрівального елементу обов’язково вказується в керівництві до електричній плиті, тому перш ніж йти за каструлями, варто уважно прочитати інструкцію.

Якщо прилад оснащений стандартним Теном, то підійде будь-який посуд, що відповідає вимогам, описаним в попередньому розділі. Для електроплити з індукційним нагрівальним елементом вибір не такий широкий, — у сковорідок і каструль обов’язково повинно бути магнітне дно. Для вручений панелі такого типу можна придбати начиння з нержавіючої сталі або чавуну.

3
Який матеріал підійде?

Сотейники, каструлі та сковорідки для склокерамічною плити повинні бути виготовлені з певного матеріалу, — тоді вони не будуть пошкоджувати поверхню плити, а їжа буде готуватися правильно. Підходять такі види посуду:

  1. 1. З нержавіючої сталі. Вважається найкращим варіантом для використання на металлокерамической плиті. Такий посуд має високі показники теплопровідності і дозволяє максимально ефективно використовувати властивості склокераміки.
  2. 2. З алюмінію. У алюмінієвих каструлях теж можна готувати на стеклокерамике, але це пов’язане з певним ризиком. Через м’якість даного матеріалу дно посуду часто деформується, а це призводить до пошкоджень панелі і зниження якості приготування їжі. Тому слід час від часу перевіряти дно посуду, і якщо там з’явилися якісь вади, замінювати начиння на нову. Більш практичним виходом із ситуації є покупка алюмінієвого посуду зі сталевим дном, вона прослужить набагато довше.
  3. 3. Емальований посуд зі сталі або алюмінію. Перед покупкою слід оглянути дно: воно повинно бути абсолютно рівним і без сколів.
  4. 4. З чавуну. Товстостінну чавунну сковороду можна використовувати на будь-яких варильних поверхнях.
  5. 5. З алюмінію з покриттям з тефлону або кераміки. Є оптимальним варіантом для склокерамічних панелей, як і посуд з нержавіючої сталі. Вона забезпечує максимальний прогрів і має достатню міцність. Щоб з’ясувати, чи підходить та чи інша модель для індукційних плит, треба звернути увагу на маркування на дні сковороди або каструлі.

Посуд з жароміцного скла можна використовувати для склокерамічних плит тільки теоретично. Даний матеріал має велику міцність, але малу теплопровідність. Нагрівання відбувається довше, ніж у випадку зі сталлю або алюмінієм, і витрати енергії зростають.

Для панелі зі склокераміки можна використовувати ті каструлі та сковорідки, які вже є в господарстві, якщо вони відповідають перерахованим параметрам, або купити нові. Важливо правильно доглядати за посудом і регулярно оглядати дно на предмет наявності відколів і деформацій, щоб не допустити ушкоджень поверхні приладу.

Ссылка на основную публикацию