Крапельна розморожування: — що це таке, плюси і мінуси

Крапельна система — це сучасна технологія розморожування, яка діє в багатьох холодильниках. Вона вкрай проста, вигідна і ефективна. Іноді її називають Direct Cool, а також «плаче» через стікають по стінці крапель води. При безперервній роботі камера холодильника не покривається льодом, тому що весь конденсат, який скупчується на внутрішній стінці, стікає в спеціальну ємність, встановлену над компресором.

1
Принцип роботи

На задній стінці холодильника розташовується випарник, охолоджує холодильну камеру. При роботі компресора конденсат осідає на холодній поверхні задньої стінки камери і поступово застигає. Коли шар льоду стає занадто товстим, компресор відключається.

зображення 1

Під час простою утворився лід відтає і стікає в спеціальну ємність над компресором, а потім поступово випаровується. Процес йде непомітно для споживачів і не вимагає контролю і постійного втручання у вигляді регулярної розморожування.

Крапельний спосіб розморожування не приносить шкоди здоров’ю і ніяк не впливає на свіжість продуктів. Стікають краплі води на задній стінці — ознака того, що пристрій працює правильно.

2
переваги системи

Головний плюс — простота конструкції, тому що принцип роботи заснований на використанні звичайного фізичного явища — конденсації водяної пари.

  • На відміну від віджилих свій час способів розморожування, коли було потрібно повністю вимикати холодильник, тут можна обійтися без втручання людини. Необхідно лише час від часу виливати воду зі спеціальної ємності.
  • Ще однією перевагою є більш низький (порівняно, наприклад, з холодильниками системи «ноу фрост», які оснащені додатковими вентиляторами) рівень шуму при роботі.
  • Такі системи є найбільш надійними і довговічними, так як розморожування відбувається природним шляхом, за рахунок танення утворилася криги. Холодильники з крапельної системою коштують дешевше, ніж техніка з системою «no frost». Їх ремонт простіше і нижче по вартості.
  • При справній системі процес розморожування проходить автоматично.

3
недоліки

Найбільший мінус такої системи — ручна розморожування морозильної камери приблизно один раз на рік-півтора. Інші недоліки:

  • Час від часу засмічується відвідної шланг, отвір дренажу. Разом з краплями води туди потрапляють крихти від продуктів, пил, шматки пакувальної плівки. Прочистити отвір можна, використовуючи м’яку дріт або спринцівку. Але спочатку потрібно прочитати відповідний розділ інструкції.
  • Морозильна камера автоматично не розморожувати, холодильник доводиться вимикати на кілька годин. Якщо холодильник двохкомпресорний, це практично не впливає на його роботу і безпеку товарів. Якщо компресор один, для розморожування його доведеться повністю відключити і якийсь час заморозити або охолодити продукти буде неможливо.
  • Під час розморожування всередині агрегату підвищується вологість через те, що по стінці стікає вода. Температура, необхідна для правильної роботи, відновлюється через деякий час після включення. Іноді після розморожування можливо нерівномірне охолодження: різниця температур може доходити до 5 градусів.
Ссылка на основную публикацию