Ліплення з солоного тіста для початківців: рецепт, пропорції і способи його зберігання

Ліплення з солоного тіста — захоплююче заняття, з яким впорається навіть початківець. Достатньо ознайомитися з покроковими майстер-класами, щоб створити унікальні прикраси інтер’єру. При цьому, такий вид рукоділля не вимагає особливих витрат на інструменти та матеріали.

Рецепти солоного тіста

Рецепти для Тістопластика досить прості, а всі необхідні інгредієнти можна знайти на кухні або купити канцелярському магазині. Залежно від складності і розміру майбутнього виробу знадобиться різну кількість борошна, води, солі і клею ПВА.

З крохмалем

Всі інгредієнти для цього рецепта можна знайти на будь-якій кухні. Тісто виходить досить еластичним і міцним. Для його приготування вам знадобиться:

  • 1,5 ст. борошна;
  • 1,2 ст. крохмалю;
  • 1 ст. солі;
  • 0,7 мл води;
  • ємність для замішування тіста;
  • дошка для нарізання;
  • качалка;
  • стрейч-плівка або целофановий пакет для зберігання.

Тепер сам процес приготування.

  1. Змішати всі сипучі інгредієнти в ємності і додати воду. Стежити за тим, щоб не утворювалися грудочки з борошна.
  2. Акуратно перемішати суміш до однорідної консистенції. Тісто повинне вийти еластичним і м’яким.
  3. Після перекласти його в стрейч-плівку або целофановий пакет і залишити на годину в морозильній камері. Тісто готове!

З ПВА

Ще один рецепт тесту для ліплення передбачає додавання клею ПВА. Він додасть додаткової міцності і довговічності майбутнього виробу. Для приготування знадобиться:

  • 1,5 ст. муки:
  • 1 ст. солі;
  • 1 ст. води;
  • 1-2 ст. л. клею ПВА;
  • 1 ст. л. соняшникової олії;
  • ємність для замішування тіста;
  • дошка для нарізання;
  • качалка;
  • стрейч-плівка або целофановий пакет для зберігання.

Коли всі інгредієнти підготовлені можна приступати до виготовлення тіста для ліплення.

  1. Висипати в ємність борошно і сіль і потроху додати воду. Важливо це зробити саме в такій послідовності, щоб уникнути утворення великої кількості грудок. Після все перемішати до отримання однорідної маси.
  2. Додати соняшникову олію, щоб при роботі тісто не прилипало до рук і клей ПВА. Продовжити вимішувати, поки що вийшло суміш по структурі не стане нагадувати пластилін.
  3. Викласти тісто на обробну дошку і за допомогою качалки розкачати його кілька разів. Уважно стежити за тим, щоб не було грудочок.
  4. Загорнути його в стрейч-плівку або целофановий пакет і помістити на 1 годину в морозильну камеру. По закінченню цього часу тісто готове до роботи.

Порада! Не варто діставати відразу все тісто з пакета. У такому випадку воно швидко засохне і стане не придатне для роботи. Краще відщипувати потроху потрібну кількість, а іншу частину тримати в пакеті в холодильнику.

методи сушіння

Після того, як виріб буде готове, його слід просушити. Для цього існує кілька варіантів:

  1. У розігрітій духовці. Заздалегідь підготовлений лист застелити пергаментним папером. Розігріти духовку до 50-80 ° C. Помістити на пергамент готові вироби і залишити сохнути в прочинених духовці на 1 годину. Час сушіння залежить від розміру виробів і може варіюватися.
  2. Природним шляхом. Укласти вироби на дерев’яну або пластмасову поверхню залишити сохнути на свіжому повітрі. Важливо уникати потрапляння прямих сонячних променів, інакше вироби можуть потріскатися. Сушка таким методом займає близько 3-4 днів.
  3. У холодній духовці. Суть цього методу полягає в тому, що вироби слід укласти на деко, застелене пергаментом, помістити в духовку, розігріту до 150 ° C. Після вимкнути і охолонути їй охолонути разом з виробами всередині.

Важливо! Не варто намагатися сушити вироби з тіста на батареї або в мікрохвильовці. В такому випадку вони можуть погано просохнути або деформуватися.

способи фарбування

Після того, як вироби добре просохнуть, їх можна пофарбувати. Солоне тісто швидко вбирає фарбу і не залишає слідів на руках. Існують різні методи забарвлення:

  1. Акриловою фарбою. Для того, щоб вона не розтікалася по готовому виробу, її потрібно змішати в рівній пропорції з водою і після нанести на виріб.
  2. Гуашшю. Цей вид фарби краще змішувати з клеєм ПВА так само в рівній пропорції. В такому випадку покриття протримається набагато довше.
  3. Фарбування тесту під час його замісу. Для цього тісто розділяють на рівні частини і додають в нього потрібний колір харчової фарби, а після поміщають в морозильну камеру. Кількість додається фарби залежить від інтенсивності потрібного кольору за підсумком.

Готовий виріб

Корисні поради

Ліплення з солоного тіста має свою специфіку і нюанси. Якщо їх дотримуватися під час роботи, то можна уникнути багатьох дефектів. Це, в першу чергу, ставитися до появи тріщин при сушінні і надмірної ламкості готових виробів. Що потрібно, щоб не допустити цього:

  1. Використовувати виключно житнє або пшеничне борошно і сіль дрібного помелу.
  2. Воду для замішування тіста потрібно брати холодну і додавати її порціями. Це допоможе уникнути появи великої кількості грудочок.
  3. Якщо тісто кришиться, то потрібно додати трохи води, а якщо навпаки липне до рук — то трохи борошні або соняшникової олії.
  4. Щоб деталі вироби добре кріпилися між собою, місця їх з’єднання варто змочити водою, використовуючи пензлик.
Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector