Морква містить живильні компоненти, а сік з цього овоча відрізняється чудовими терапевтичними властивостями, поєднується з іншими натуральними овочевими та фруктовими напоями. Приготований будинку морквяний сік з соковижималки стане корисною альтернативою пакетірованих з магазину.
Корисні властивості
Корисні властивості напою обумовлені
Показання та протипоказання
Фахівцями доведено благотворний вплив овочевого напою на організм людини. Особливо корисно приймати його при захворюваннях:
- шкіри — дерматит, екземі;
- статевих органів (зокрема, яєчників);
- печінки, нирок;
- травної системи;
- сечокам’яної хвороби.
Його прийом включений в комплексну терапію при онкології. Негативні емоції і переживання провокують розвиток цієї страшної недуги, лікарі радять дітям, підліткам та людям з нестійкою нервовою системою регулярно вживати напій для того, щоб не допустити розвиток захворювання.
Важливо! У лікувальних цілях використовувати сік можна після консультації фахівця. Рекомендована кількість — не більше 1,5 літрів на добу.
Корисні компоненти в складі особливо необхідні в раціоні вагітної жінки — вони підтримують здоров’я майбутньої мами і малюка, запобігає ризику виникнення запальних процесів і зараження (попадання через кров в організм мікробів і вірусів) після пологів. Важливий його прийом і для годуючих — грудне молоко стає більш якісним, заповнює недолік кальцію, фосфору.
Крім великої кількості позитивних властивостей, овочевий напій має також протипоказання:
- виразка шлунку;
- гастрит, коліт;
- сік багатий природним цукром, тому для діабетиків його прийом повинен бути строго обмежений.
Рекомендована доза прийому для людей з цукровим діабетом — 250-300 мл в день. При вживанні в більшій кількості людей може відчути легку сонливість, млявість, зниження сил.
Калорійність свіжого морквяного соку — 39 кал. на 100 грам, тому його можна пити навіть під час дотримання дієти.
рецепти приготування
Фахівці радять звернути увагу не тільки на класичний варіант приготування, але і на додавання в морквяний інших фруктових або овочевих напоїв. Такий мікс збільшує лікувальний ефект складових компонентів. Кілька корисних рецептів заготовок на зиму.
Морквяний сік
знадобиться:
- морква — 1 кг;
- цукор — 2-3 ст. л.
Рецепт домашнього напою:
- Морквину ретельно промити, видалити шкірку.
- За допомогою соковижималки вичавити сік. Ємність з отриманою рідиною залишити на кілька годин настоятися, потім процідити.
- Відфільтрований напій поставити на плиту, підігрівати на невеликому вогні кілька хвилин, але не доводити до кипіння.
- Додати цукор, розмішувати дерев’яною лопаткою до повного його розчинення.
- Далі наповнити рідиною чисті банки. Стерилізувати ємності 30-40 хвилин.
- Закрити кришками і заховати для збереження.
необхідно:
- яблука — 3 кг;
- морква — 1,5 кг;
- цукор — 150 грам.
приготування:
- Овочі та фрукти промити, в яблуках видалити серцевину, моркву почистити.
- Окремо вичавити сік через соковижималку. Отримані напої перелити у велику ємність, перемішати.
- Додавати цукор частинами: висипати половину, спробувати на смак. Можливо, 90-120 грам буде достатньо.
- Поставити на слабкий вогонь, проварити 5-7 хвилин.
- Гарячою рідиною наповнити стерильні банки, закрити металевими кришками. Зберігати їх можна 10-15 місяців.