Салат Цезар, класичний рецепт: соус до нього і поради з приготування | Салати — вітаміни круглий рік |

Звідки родом Цезар

Багато хто помилково думають, що рецептом Цезаря не одне століття.

А свою назву він отримав на честь великого римського полководця Гая Юлія Цезаря.

Насправді все зовсім не так.

На відміну від багатьох рецептів, які стали народними, ім’я його творця відомо.

Ним став кухар-італієць Цезар Кардіні, сім’я якого емігрувала в США в епоху Першої світової війни.

Відкривши своє власне заклад, вони радували відвідувачів традиційної італійкою кухнею.

salat-tsezar-klassicheskiy-retsept-sous-k-nemu-i-sovety-po-prigotovleniyu2019-02-11salat-tsezar-klassicheskiy-retsept-sous-k-nemu-i-sovety-po-prigotovleniyu2019-02-11Смачного!

Рецепт соусу «Цезар»: оригінал …

Особливість. В оригінальний покроковий рецепт соусу «Цезар» обов’язково входить ароматний соус «Ворчестер» (вустерский, вустерширський), відомий своїм пряним, кисло-солодким смаком. Творець салату застосовував для свого страви виключно цей англійський соус, що складається з 23 компонентів. Інгредієнти для соусу «Цезар» необхідно заздалегідь дістати з холодильника, щоб вони стали кімнатної температури. Особливо це стосується яєць: будучи холодними, вони не встигнуть дійти до необхідної консистенції в ході варіння. Готуються вони особливим чином. У каструлі кип’ятять підсолену воду, вимикають плиту. Яйця, попередньо проколоті голкою з тупого кінця, опускають в окріп рівно на одну хвилину до легкого загустіння білка і жовтка. Продукт охолоджують. Ви повинні бути впевнені в якості яєць, краще вибрати домашні.

Що знадобиться:

  • чотири яйця;
  • масло з оливок — півсклянки;
  • дві столові ложки сиру «Пармезан» (натертого);
  • столова ложка свіжовичавленого соку лимона;
  • десертна ложка гірчиці діжонської;
  • дві чайних ложки вустерського соусу;
  • один-два часникових зубки;
  • перець, сіль (за власним смаком).

приготування

  1. Дрібно натираємо пармезан.
  2. Подрібнюємо часник: на тертці або за допомогою часничниці.
  3. Приєднуємо до них гірчицю, соус, сік лимона.
  4. Яйця після «приварювання» збиваємо окремо, додаємо до отриманої маси.
  5. Розмішуємо все до однакової консистенції.
  6. Не поспішаючи вливаємо олію, продовжуючи збивати суміш ніжно-жовтого кольору.
  7. В кінці приготування приправляем сіллю і свіжомеленим чорним перцем.

Соус готовий, коли придбає шовковисту текстуру і середню густоту. Для збивання компонентів використовують звичайний віночок або погружной блендер. Щоб соус не «розшаровується», «Ворчестер» радять вливати краплями. Заправляти блюдо потрібно перед подачею, щоб зберегти хрусткость і легкість всіх інгредієнтів.

… і ще 5 смачних ідей

Кулінарних версій заправок для відомого салату існує безліч. Серед сучасних варіацій на тему «Цезаря» заслуговують на увагу наступні п’ять рецептів.

З майонезом

Особливість. Соус, зроблений у цій швидкому рецептом, буде особливо смачний, якщо використовувати домашній майонез.

Що знадобиться:

  • майонез — півсклянки;
  • сік лимона — столова ложка;
  • «Ворчестер» — чайна ложка;
  • часник — одна часточка;
  • пармезан — дві столові ложки;
  • молоко — близько трьох ложок;
  • чорний мелений перець;
  • кухонна сіль.

приготування

  1. Натираємо твердий сир (дрібно).
  2. Подрібнюємо часник.
  3. З’єднуємо майонез, пармезан, часник, соус, лимонний сік.
  4. Збиваємо.
  5. Додаємо сіль, чорний перець.
  6. Розводимо молоком до потрібної консистенції.

Зі сметаною

Особливість. Цю заправку, що значно м’якше класичної, оцінять любителів не гострих харчових поєднань. Для пікантності можна подрібнити три невеликих маринованих огірка. Приготувати соус «Цезар» для салату «Цезар» допоможуть блендер або міксер, які швидко доведуть склад зі сметани і прянощів до необхідної консистенції.

Що знадобиться:

  • стакан сметани (середньої жирності);
  • два часникових зубки;
  • чайна ложка гірчиці (діжонськой);
  • кухонна сіль, чорний перець (за смаком).

приготування

  1. Подрібнюємо часникові часточки.
  2. Відмірюють норму гірчичного соусу.
  3. Змішуємо ароматні компоненти зі сметаною.
  4. Додаємо щіпку солі, на кінчику ножа — мелений перець.
  5. Збиваємо до стану крему.

З йогуртом

Особливість. Цей легкий, дієтичний рецепт оцінять ті, хто стежить за своєю фігурою. Соус на основі йогурту має м’який, вершковий смак і готується без яєць.

Що знадобиться:

  • сметана жирністю 15-20% — півсклянки;
  • йогурт (несолодкий, без наповнювача) — стільки ж;
  • пармезан (натертий) — дві столові ложки;
  • сіль, чорний перець.

приготування

  1. Змішуємо в рівних кількостях сметану і йогурт.
  2. Додаємо дрібно натертий пармезан.
  3. Солимо, перчимо, орієнтуючись на власний смак.
  4. Ретельно збиваємо.

Якщо такий дієтичний соус приготувати з каперсами, його смак стане більш пряним, гоструватий-терпким. Досить столової ложки каперсів, які потрібно пропустити через прес для часнику.

З анчоусами

Особливість. Соус з анчоусами ідеально підійде для «сімейної» різновиди класичного «Цезаря» — «Салата авіатора». Анчоуси, іменовані у нас також хамсою, додадуть тонкий пряний присмак і впізнаваний аромат.

Що знадобиться:

  • жовтки — два;
  • анчоуси — три філе;
  • столова ложка каперсів;
  • дві чайні ложки подрібненого часнику;
  • аналогічну кількість діжонськой гірчиці;
  • дві-три столові ложки сиру «Пармезан»;
  • столова ложка лимонного соку;
  • половина чайної ложки вустерського соусу;
  • близько 130 мл оливкової олії (трохи більше половини склянки);
  • сіль перець.

приготування

  1. Яйця варимо тим же способом, що і в базовому рецепті, відокремлюємо жовтки.
  2. З’єднуємо їх з сирною стружкою, подробленнимі часником, анчоусами, каперсами.
  3. Додаємо залишилися компоненти, крім масла.
  4. Солимо, перчимо.
  5. Змішуємо блендером.
  6. Поступово вливаємо оливкову олію, продовжуючи збивати до густоти майонезу — соус «Цезар» не повинен бути рідким. Усуне цей недолік додаткова порція сиру.

Кулінарні блогери рекомендують в рецепті використовувати справжні анчоуси (чорноморські або азовські). Цей далекий родич оселедця зовсім не заморський делікатес, але його може не виявитися під рукою, і тоді філе анчоуса замінить кілька пряного посолу. Якщо не хочете використовувати Вустерського приправу, в складі якої вже є анчоуси, тоді додайте в заправку половину чайної ложки рідкого меду або ж бальзамічний оцет (чайну ложку).

Особливість. Це незвичайний вегетаріанський рецепт соусу оцінять прихильники здорового способу життя. Його основу складають горіхи кеш’ю. Попередньо вони замочують у холодній воді з дрібкою солі. Через пару годин плоди легко очистяться від шкаралупи.

Що знадобиться:

  • сирі горіхи кеш’ю — 150 г;
  • вода — 150 мл;
  • сухі дріжджі — дві столові ложки;
  • половина лимона;
  • часниковий порошок — половина чайної ложки;
  • сіль перець.

приготування

  1. З’єднуємо горіхи і воду, збиваємо блендером до однорідної маси.
  2. Ми залишаємо суміш в холодильнику загуснути (приблизно на пару годин).
  3. Потім втручаємося дріжджі, сік половини вичавленого лимона.
  4. Додаємо сіль, перець.
  5. Збиваємо заправку до кремової консистенції.

Варіанти заміни компонентів

Навчитися правильно готувати соус «Цезар» абсолютно нескладно. А якщо доведеться, як і синьйору Кардини, готувати салат на швидку руку, не бійтеся внести свої авторські зміни в класичний рецепт соусу «Цезар». Отже, допустимі варіанти заміни рецептурного складу:

  • вустерский соус

    — замість нього візьміть табаско, рибний (тайський) соус або соєвий, бальзамічний крем або оцет;

  • дижонская гірчиця

     — замініть цю злегка солодкуватий і ніжну приправу на французьку або баварську;

  • лимонний сік

     — на лаймовий;

  • чорний перець

     — посилять смак подрібнені майоран, базилік (в сушеному або свіжому вигляді);

  • курячі яйця

    ,

    приготовані особливим способом

     — замініть звареними круто жовтками або перепелиними яйцями.

Основне блюдо

Незважаючи на середню калорійність однієї порції салату від 270 до 500 ккал, він не залишає в шлунку відчуття тяжкості. Його інгредієнти збалансовані, і наш організм з легкістю «поглинає» всі поживні речовини.

  • Салатні листя.

    Містять вітаміни групи В, С, Е, А, РР, сірку, йод, калій, фосфор, бета-каротин, легкозасвоювані білки, харчові волокна. У класичному рецепті використовують листя салату ромен, але підходять також айсберг, Батавия. Салат ретельно миють. Листя не ріжуть, а рвуть руками. Листя має бути стільки, щоб в три-чотири шари накрити дно тарілки, в якій буде подаватися «Цезар».

  • Збагачує організм кальцієм і фосфором, великою кількістю білка і необхідних амінокислот. «Рідним» сиром для салату «Цезар» вважається пармезан. Але допустима заміна на будь-який сир твердих сортів. За кількістю немає певних обмежень (залежить від смакових уподобань).
  • Пшеничні крутон.

    Містять у великій кількості клітковину, залізо, кальцій, калій, натрій, фосфор, вітаміни групи В, лізин, метіонін, вуглеводи. Якщо роблять домашні сухарики, то хліб без верхньої кірки нарізається кубиками товщиною до 1 см, збризкують оливковим маслом (або вмочається в ньому), близько п’яти хвилин висушується в духовій шафі при 180-200 ° С. Шматочки не повинні зачерствіти, а тільки стати золотисто-хрусткими, всередині залишаючись м’якими.

  • Містить вітаміни С, А, D, ефірні масла. Краще купувати лимони першого врожаю — це плоди з гладкою шкіркою, в них найбільша кількість корисних речовин. Перед використанням лимон обдають окропом, щоб прибрати зайву гіркоту.
  • Містить вітаміни С, В, D, ефірні масла, природний антибіотик алліцин. Подрібнюється на дрібній тертці або в часниковому пресі. Також їм натирається поверхню салатниці перед укладанням компонентів.
  • Оливкова олія.

    Містить вітаміни Е, К, А, олеїнову кислоту, жирні кислоти Омега-9. Через нейтрального смаку багато хто воліє використовувати масло другого віджиму, воно маркується як Pomace Olive Oil або Orujo. Але професіонали радять для салату оливкова олія екстра-класу (першого холодного віджиму), яке маркується Extra Virgin або Extra Vergine.

Варто вибирати масло «молодший», так як термін зберігання продукту з оливок становить не більше 18 місяців.

  • Є джерелами білка з незамінними амінокислотами. Куряче філе використовується в будь-якому вигляді: відвареному, запеченому або смаженому (останній спосіб найпопулярніший). Цікавий смак дають кубики курячого м’яса, обсмажені в панірувальних сухарях.

Не варто зловживати стравою при подагрі, гепатиті, коліті, ентероколіті, сечокам’яної хвороби, а також при алергічній реакція на окремі компоненти.

Рецепт соусу «Цезар» в домашніх умовах може містити невеликі відступи від канонів. При цьому важливо не забувати, що соуси домашнього приготування не придатні для тривалого зберігання. Готовий соус «Цезар» потрібно зберігати тільки в холодильнику, в чистій скляній банці з щільною кришкою і не більше чотирьох днів. Якщо в складі заправки будуть «приварені», тобто практично сирі яйця, а також анчоуси, продукт буде залишатися свіжим всього пару днів. Вирішивши заморозити соус для продовження терміну зберігання, будьте готові до зміни його смакових характеристик.

Готуємо класичний соус до салату

Сам по собі класичний рецепт салату «Цезар» зовсім не складний, однак навіть господині «зі стажем» не завжди знають, як і з чого зробити соус до цього салатик. Хоча в перший склад заправки входили тільки оливкове масло, лимонна кислота і вустерский (або вустерширський) соус, сьогодні можна знайти десятки рецептів соусів для знаменитого салату.

Щоб соус вдався, дістаньте все необхідне з холодильника заздалегідь. Секрет смачного соусу полягає в тому, що всі складові повинні бути приблизно однієї температури — кімнатної!

Щоб приготувати класичний соус, не потрібно бути шеф-кухарем або кілька годин стояти біля плити. Він робиться досить просто.

складові

  • соус вустерский — 0,5 чайної ложки;
  • оливкова олія — ​​100 мл;
  • лимонний сік — 2 столових ложки;
  • яйце — 1 штука;
  • часник — 1-2 шматочки;
  • сіль, перець — за смаком;
  • негостра гірчиця, прянощі — за бажанням.

Скільки калорій?

Приблизні значення енергетичної цінності, реальні значення можуть відрізнятися.

Харчова цінність в 100 г
калорійність:

333 ккал

білки:2,55 г
жири:
вуглеводи:
Час приготування:10 хвилин
порції:3

Покрокова інструкція

  1. Проколюємо голкою шкаралупу і опускаємо яйце в киплячу воду і відразу прибираємо каструлю з плити. Тримати яйце в окропі потрібно не довше однієї-півтори хвилини, інакше воно стане густим і з нього не вдасться приготувати соус. Виймаємо яйце, охолоджуємо і розбиваємо в посуд, де будемо готувати заправку.
  2. Часник дрібно рубаємо, Придавлюємо ножем і знову кришимо. Повторюємо процедуру, поки не отримаємо пасту з часнику. Кладемо отриману пасту до яйцю.
  3. Видавлюємо лимонний сік, додаємо вустерский соус, збиваємо отриману масу до однорідності.
  4. Щоб соус не расслоился, масло додаємо в тару по краплині, безперервно помішуючи соус віночком.
  5. Додаємо приправи і прянощі. Класична заправка для салату готова.

Майонезна заправка до салату «Цезар»

Велику популярність отримала заправка на основі майонезу. Вона проста в приготуванні, швидко робиться. Майонезна заправка є прекрасною альтернативою класичним соусу. Для неї підійде і майонез домашнього приготування, і його промисловий аналог. Щоб зробити цей соус, також не потрібні спеціальні знання. Та й за часом приготування абсолютно не затратно.

складові

  • майонез -120 г;
  • часник — 1-2 шматочки;
  • вустерский соус — 1 чайна ложка;
  • сік лимона — 1 столова ложка.

Скільки калорій?

Приблизні значення енергетичної цінності, реальні значення можуть відрізнятися.

Харчова цінність в 100 г
калорійність:522 ккал
білки:0,5 г
жири:54,2 г
вуглеводи:5,57 г
Час приготування:10 хвилин
порції:5

Покрокова інструкція

  1. Часник подрібнити до пастоподібного стану, перемішати з майонезом.
  2. Додати вустерский соус і лимонний сік. Розмішуємо до однорідного стану.
  3. Для додання соусу додаткового смаку можна додати пряні трави, наприклад, орегано.

Рецепт соусу до «Цезарю» «для ледачих»

Якщо виникли проблеми в приготуванні класичного соусу, наприклад, немає часу або необхідних продуктів, можна скористатися вже готовими приправами. Вони є у продажу практично в кожному супермаркеті. Досить купити таку приправу в магазині і для отримання соусу слідувати інструкціям, зазначеним на упаковці.

Фотогарелея

salat-tsezar-klassicheskiy-retsept-sous-k-nemu-i-sovety-po-prigotovleniyu2019-02-11salat-tsezarsalat-tsezar-klassicheskiy-retsept-sous-k-nemu-i-sovety-po-prigotovleniyu2019-02-11salat-tsezarsalat-tsezar-klassicheskiy-retsept-sous-k-nemu-i-sovety-po-prigotovleniyu2019-02-11salat-tsezar

Ссылка на основную публикацию