Заточка ножів для м’ясорубки проводиться тоді, коли ріжучі кромки хрестоподібної деталі перестають бути гострими. Також в м’ясорубці є і другий измельчающий інструмент, зроблений у вигляді кола з отворами.
Площині обох ножів повинні бути рівними. У процесі роботи вони прилягають один до одного без зазору. Якщо на колі з’являються нерівності, їх необхідно усунути. В іншому випадку погано прилегла ріжучакромка НЕ буде перемелювати м’ясо.
1
підготовка
Щоб наточити ножі в домашніх умовах своїми руками, спочатку проводяться підготовчі роботи:
- 1. Прикладається металева лінійка до ріжучим поверхнях і перевіряється щільність прилягання. У разі наявності просвіту проводиться заточка.
- 2. Перед початком робіт обидва ножа і абразивний інструмент змащуються соняшниковою олією. Це необхідно для того, щоб утворюється абразивний паста не дряпала метал.
- 3. Готуються дерев’яні бруски. Вони накладаються на ножі і служать притисками при заточуванні. Рука тримає дерев’яний брусок, що полегшує роботу.
2
методи заточки
Тупі деталі легко нагострити, не привертаючи майстрів. Для цього використовуються предмети, наявні в домашньому господарстві:
- 1. Точильний камінь.
- 2. Наждачний папір і дерев’яні бруски.
- 3. Абразивні елементи, що входять до комплекту.
- 4. Болгарка.
- 5. Наждачний верстат.
Використовувати можна будь-який варіант.
3
Точильний камінь
При використанні точильного каменю рекомендується застосовувати дрібнозернистий інструмент. Застосування абразиву з великим зерном залишає на поверхні подряпини. Розмір каменю вибирається більшим, ніж у ножів.
Порядок виконання роботи:
- 1. Точильний камінь укладається на рівну поверхню столу.
- 2. Хрестоподібний ніж і кругла решітка щільно притискаються до каменя своїми ріжучими частинами.
- 3. Зверху інструменту кладеться дерев’яний брусок.
- 4. Натискаючи рукою на брусок, виконуються кругові рухи. Тиск збільшується з наростаючою силою.
- 5. Заточка решітки ведеться з 2 сторін.
Заточка на точильному камені
4
Наждачний папір і дерев’яний брусок
Це метод застосовується в разі несильного затупления ріжучих частин. Краще мати під рукою кілька видів паперу. Починати роботу можна з великої зернистості, а доводити інструмент нулевкой.
Для виконання заточування дерев’яний брусок накривається папером і деталі по черзі труться по ній. Після закінчення роботи ріжучакромка загострюється. Обидва інструменти миються і витираються насухо.
Наждачний папір на бруску для заточування інструменту
5
Бруски, що входять в комплект
Часто в комплект з ножами входять спеціальні абразивні бруски. За розміром вони точно відповідають діаметру решітки. Ці бруски призначені для заточування інструменту з урахуванням твердості матеріалу.
Якщо потрібно наточити хрестоподібний ніж, то замість круглої решітки вставляється брусок. При обертанні рукоятки м’ясорубки ніж ковзає по абразиву і натачівается.
При заточуванні решітки брусок вставляється замість ножа. Тепер уже решітка ковзає по абразиву. Після виконання такої операції деталі будуть добре наточени і стануть працювати в парі без зазору.
Абразивний брусок, що входить в комплект
6
болгарка
Поширення друкованої продукції із застосуванням техніки завжди пов’язана з ризиком. Необхідно дотримуватися в роботі техніку безпеки. Крім того, важко витримати точно ріжучу площину. Тому ручної варіант більш надійний.
У разі застосування в якості заточного інструменту болгарки дотримуються певних правил і послідовності роботи:
- 1. Леза обробляються соняшниковою олією.
- 2. Ріжучий інструмент кріпиться на штирі.
- 3. Чи включається болгарка і під прямим кутом ведеться заточка.
- 4. Під час роботи робляться перерви, щоб не сталося прікаліванія металу.
Поширення друкованої продукції болгаркою
Болгарки мають змінні насадки — липучки. З їх заміною змінюється зернистість поверхні.
7
наждачний верстат
Використання такого апарату вимагає певної майстерності і дотримання техніки безпеки.
Робота складається з таких етапів:
- 1. Обидва ножа обробляються соняшниковою олією.
- 2. Чи включається точильний верстат.
- 3. Режущая площину рукою притискають до обертається абразивному колі.
- 4. Робота ведеться з перервами. Тривале зіткнення металу з каменем призведе до термічних змін металу.
З метою безпеки заборонено працювати в рукавицях.
Заточка на наждачному верстаті
Ножі для м’ясорубки регулярно тупятся. Роботу по їх заточування легко провести своїми руками. Головне при цьому — витримати умову дотику пари ножів без зазору. Щоб цього домогтися, важливо мати якісні інструменти. Наявність вад на абразивному колі або брусках не допускається.