Через нестачу місця на столі або плиті, іноді господині поспішають відправити неостиглу їжу в холодильник. Однак ще в дитинстві батьки говорили, що робити цього не потрібно. Ряд причин пояснюють, чому не можна ставити гаряче в холодильник.
Чому не можна і що буде
В інструкції з експлуатації сказано, що ставити гарячу їжу в холодильник не можна. Виробник попереджає про зменшення терміну служби приладу в разі порушень правил використання. Спочатку потрібно охолодити продукт до кімнатної температури. Тоді їжа краще збережеться і техніка прослужить довгі роки. Щоб відповісти на питання, чому не можна поміщати гарячі продукти в камеру охолоджувального приладу, потрібно розглянути кілька аспектів.
знос техніки
А що, якщо поставити гаряче? Правда техніка може зламатися? Для того щоб розібратися в питаннях, слід вивчити принцип роботи охолоджувального приладу. З двох найпоширеніших систем заморозки (крапельної і «No frost»), Ноу Фрост більш стійка до таких навантажень. Але з часом, якщо часто практикувати охолодження гарячого супу, техніка спочатку буде охолоджувати гірше і в кінці відмовиться виконувати свої функції. При підвищенні температури в приладі, мотор отримує сигнал, що потрібно працювати понад норму і виходить з ладу передчасно.
Поганий вплив
Друге питання стоїть про свіжість продуктів, які вже перебувають в холодильнику. Якщо поставити гарячу каструлю в відділення, вона тут же почне виділяти тепло і пар. Це згубно вплине на що зберігається їжу. Вона знову нагрівається, потім починає знову охолоджуватися. Це особливо шкідливо для швидкопсувних продуктів, наприклад, молочних, охолодженого м’яса і т. Д. В деякій їжі при таких умовах можуть з’явитися шкідливі бактерії, вживання яких може викликати захворювання.
зміна смаку
Чи змінюється смак самого гарячого блюда, поміщеного в холодильник? Так. Господині знають секрети, які забороняють швидко охолоджувати страви. Наприклад, неостигле молоко згорнеться, а випічка осяде. Це найпоширеніші знання, але далеко не все. Деякі господині стверджують, що страва повинна охолонути при кімнатній температурі, інакше воно не настоїться, і його аромат пропаде. Тому перед тим як поставити гарячу їжу в холодильник, слід пам’ятати про можливу зміну їх смаку і аромату.
Коли господиня вирішує поставити неохолоджені страви в холодильник, вони починають інтенсивно виділяти тепло і пар, внаслідок чого з’являється конденсат. Він згубно впливає на роботу приладу, особливо з крапельної системою. Спочатку на задній стінці утворюється іній, надалі з’являється кірка льоду, яка може привести до перегріву двигуна і поломки техніки. У кращому випадку доведеться провести позапланову розмороження приладу. З системою «No frost» ситуація краща: там не утворюється полій, але додаткове навантаження є, якщо ставити в холодильник гарячі страви постійно.
Псування посуду і полиць
Крім основних причин, є ще й інші, на які не всі звертають уваги. Кожен покупець вибирає побутову техніку не тільки за технічними характеристиками, але і внутрішнім наповненням: кому-то зручні полиці зі скла, кому-то — металеві решітки. Але вони можуть зіпсуватися, якщо поставити гарячу каструлю. Верхній шар решіток може оплавитися і стати непридатним. Полки, навіть якщо вони з загартованого скла, можуть розлетітися. Також може зіпсуватися улюблена чашка та інший посуд. Через різких перепадів температур емаль тріскається, фарба відколюється.
Як обійти заборону
Ставити гаряче в холодильник можна, якщо не турбує термін служби техніки. В інших випадках потрібно взяти за правило в сім’ї охолоджувати продукт перед тим, як поставити його в холодильник. Але в деяких ситуаціях все ж може знадобитися швидко знизити температуру їжі. Зробити це можна за допомогою декількох способів.
Холодна водяна баня
Способом охолодження на холодній водяній бані користуються багато господинь. Потрібно набрати в ємність холодну воду, розмір якої більше охолоджується об’єкта. І опустити в неї на кілька хвилин каструлю або іншу гарячий посуд. Для більш швидкого результату деякі кладуть лід, коли він є в морозилці. Якщо немає посуду, відповідної за розміром, можна поставити каструлю в раковину і пустити проточну воду, перекривши зливний отвір на час. Коли страва охолоне, його прибирають в холодильник.
обгортання каструлі
Ще один поширений спосіб швидко охолодити каструлю — це обгортання. Потрібно обернути щільною тканиною, попередньо змоченою холодною водою. Потім винести на вулицю. Досить кількох хвилин і вже можна ставити їжу в холодильник. Але цей спосіб більше підходить для холодної пори року.
Завжди можна знайти вихід із ситуації, коли потрібно терміново остудити продукт. Якщо все-таки не вдається дотримуватися цього правила, і виходить так, що гаряча їжа часто потрапляє в холодильник, варто обміркувати варіант придбання техніки зі спеціальним відсіком для неохолоджених страв під назвою «HotBox».