Догляд за чавунною сковородою: як правильно користуватися і мити після приготування

Кухонне начиння з чавуну має унікальні властивості: вона рівномірно розподіляє по всій поверхні тепло і підтримує його на заданому рівні. В результаті їжа не пригорає і набуває чудовий смак. Але щоб догляд за посудом не доставляв великих клопотів, потрібно надати чавуну антипригарні властивості і правильно за ним доглядати.

На магазинних полицях можна побачити два типи чавунного посуду: з нанесеною заздалегідь захисною емаллю і без будь-якого покриття. Перші відразу готові до використання: їх досить помити з миючим засобом, щоб видалити заводську бруд. Другі ж доведеться обробити самостійно — нанести антипригарне покриття. Пориста поверхня металу вся покрита мікроскопічними поглибленнями, і якщо не створити на ній захисну плівку, частинки їжі потраплятимуть в пори і пригорати.

1
Додання чавуну антипригарних властивостей

Процедура створення антипригарного покриття нескладна, але займає певний час і складається з декількох етапів:

  1. 1. Вимити сковороду теплою проточною водою, використовуючи м’яку кухонну губку або віскозну ганчірку. Щоб видалити залишки машинного масла або воску, нанесеного виробником, застосувати гель для миття посуду. Витерти внутрішню і зовнішню поверхню насухо.
  2. 2. Насипати в сковорідку кам’яну сіль шаром 1-2 см і поставити в попередньо розігріту до 200 градусів духовку. Витримати посуд протягом години, а потім приєднати електроприлад і охолодити природним шляхом. Прожарювання з сіллю усуне сторонні запахи і мікрочастинки заводський мастила.
  3. 3. Натерти дно і внутрішні стінки сковороди олією, ретельно обробляючи всю поверхню і не залишаючи пропусків. Нанесений шар повинен бути настільки тонким, щоб після перекидання набік воно не капало і не стікало. Фахівці радять використовувати лляне масло, але якщо цього продукту немає під рукою, підійде і соняшникова рафінована (без запаху). Включити духовку, нагріти до 200 градусів і помістити сковороду всередину. Через 1 годину вимкнути духовку і дочекатися повного охолодження чавуну.

Якщо все зробити правильно, в подальшому продукти не будуть пригорати, а смак приготованих страв порадує будь-якого гурмана.

Професійні кухарі стверджують, що чавунний посуд на кшталт хорошому коньяку: з кожним роком в ній легше і приємніше готувати.

2
Догляд за посудом

Доглядати за чавунною сковородою так само просто, як і користуватися нею. При цьому потрібно оберігати нанесене антипригарне покриття від ушкодження, тому не можна застосовувати:

  • металеві мочалки;
  • скребки;
  • жорсткі йоржики;
  • абразивні губки.

Мити посуд після приготування їжі потрібно наступним чином:

  1. 1. Видалити залишки жиру або масла, протерши внутрішню частину сковороди паперовим рушником.
  2. 2. Вимити гарячою проточною водою з невеликою кількістю рідкого миючого засобу. Сильнодіючу побутову хімію застосовувати не варто, інакше є ризик змити антипригарним плівку.
  3. 3. Досуха витерти чавун, щоб на поверхні не залишилося вологи, а краще поставити чисту порожню сковороду на вогонь і витримати не більше 5 хвилин.
  4. 4. Змастити дно і внутрішні бортики маргарином, а надлишки витерти паперовою серветкою.

Повторне промазування маргарином необхідно для захисту металу від окислення. Сковороду з чавуну слід зберігати в сухому місці, де відсутній ризик появи іржі на металі.

Посуд з чавуну здатна витримати сильне нагрівання, але при ударі здатна розколотися на частини. Правда, для цього буде потрібно впустити на неї пудову гирю або кувалду.

3
видалення нагару

У процесі використання кухонне начиння поступово «обростає» нагаром, тому догляд за чавунною сковородою включає періодичне видалення малопривабливого чорного шару. Його небажано знімати металевими скребками та мочалками, адже будь-який жорсткий предмет залишить на поверхні посуду непривабливі подряпини, але не зможе її повністю очистити. Крім того, великі і дрібні подряпини приведуть до постійного пригорянню їжі під час готування.

Найпростіше видалити нагар в так званих польових умовах — за містом, на дачі або у дворі власного будинку. Якщо у сковороди металева або знімна ручка, її можна сміливо поставити в центр багаття і почекати, поки непривабливий чорний шар не почне відвалюватися пластівцями. Через деякий час посуд стане як нова.

Мешканцям міських квартир такий спосіб не підійде, але для них є альтернативні варіанти:

  1. 1. Насипати в сковороду товстий шар піску, поставити на плиту, включити слабкий нагрів. Витримати посуд на вогні протягом 2 годин. Охолодити природним чином, висипати пісок, вимити сковорідку.
  2. 2. Нагріти духовку до максимальної температури (250-290 градусів), поставити всередину чисту порожню сковороду, помістивши її на центральні грати. Прожарити 3-4 години, дочекатися остигання посуду і вичистити її.

У цих способів є один недолік: під час прожарювання кухня може наповнитися димом. Тому під час чищення рекомендується включити витяжку або відчинити вікно для провітрювання. Крім того, в процесі термічної обробки разом з нагаром піде і антипригарная плівка, тому її доведеться відновити так, як описано вище.

Ссылка на основную публикацию