Однокамерний холодильник Бірюса 50, що відноситься до класу міні, призначений для використання в номерах готелів або дачних будиночках. У конструкції устаткування застосований електромеханічний регулятор температури, розташований усередині холодильної камери. Передбачено додаткове відділення для посиленого охолодження продуктів або напоїв, що закривається пластиковими дверцями.
Пристрій і дизайн
Обладнання оснащене корпусом прямокутної конфігурації, що складається з зовнішньої металевої обшивки і внутрішньої вставки. Між кожухами розташований шар теплоізоляційного матеріалу, що забезпечує збереження температурного режиму. Передні дверцята, змонтована на правих металевих петлях, може переважуватися на протилежну сторону корпусу. Завод поставляє устаткування білого або сріблястого кольору. Модифікація, пофарбована сріблястою фарбою, обладнана додатковим замком механічного типу.
Усередині холодильного відділення розміщена металева ґратчаста полку, регулювання вузла по висоті не передбачена. Низькотемпературна камера розміщується у верхній частині відсіку, на фронтальній частині встановлений поворотний регулятор продуктивності. На внутрішній панелі дверцят передбачені лотки для установки пляшок і лікарських препаратів. У холодильний пристрій встановлюються 2 фронтальні опори, не обладнані регуляторами вильоту.
Компресор з електродвигуном стандартного типу змонтований в спеціальній ніші, виконаної в нижній зоні корпусу на задній частині.
Для конденсації холодоагенту (ізобутан R600a) використовується радіатор, змонтований на задній стороні обладнання. Механічний регулятор температури пов’язаний з термічним реле, яке включає і вимикає мотор компресора.
Переваги і недоліки
Переваги обладнання, відмічені у відгуках власників:
- невеликі габарити вироби;
- можливість перевезення в багажному відділенні автомобіля;
- передбачена морозильна камера з окремою кришкою;
- низький рівень шуму, відсутність програвав компресора.
Недоліки малогабаритної холодильної установки Бірюса 50:
- мала місткість низькотемпературного відсіку;
- не передбачена лампа підсвічування;
- нерівномірний розподіл температури всередині холодильного відділення;
- формування нальоту льоду на морозильній відсіку.
Технічні характеристики
Технічні параметри холодильної установки:
- потужність — 75 Вт;
- енергоспоживання за рік — 105 кВт * год (категорія А +);
- обсяг холодильного відділення (корисний) — 45 л;
- ємність морозильного відділення — 5 л;
- температура в холодильній камері — + 2 … + 8 ° С;
- рівень шуму — до 42 дБ;
- висота корпусу — 492 мм;
- ширина — 472 мм;
- глибина — 450 мм;
- маса — 15 кг.
Схожі моделі
Конкуренти побутової техніки:
- Hansa FM061.3, обладнаний холодильним відділенням ємністю 45 л, передбачена додаткова морозильна камера. Пристрій відрізняється зниженим до 13 кг вагою, відповідає кліматичним класам ST і N.
- Centek CT170047SD, оснащений компресором потужністю 55 Вт. Обсяг холодильної камери становить 47 л, для регулювання температури застосований поворотний механічний коректор.
Інструкція з експлуатації
Заводська документація рекомендує розташовувати прилад у місці, недоступному для прямих сонячних променів. Над корпусом вироби необхідно передбачити вільний простір висотою 100 мм і більше, необхідне для циркуляції повітря. Після перевезення холодильник витримується в вертикальному положенні протягом 30 хвилин (після доставки в зимовий час термін очікування продовжується до 8 годин), а потім допускається підключити обладнання до побутової мережі.
Температура всередині відділення виставляється поворотним регулятором, який встановлюється в середнє положення. Устаткування має попрацювати 2-3 години, а потім допускається завантаження холодильної камери продуктами. При утворенні шару криги на морозильній камері слід очистити виріб. Після відключення живлення і вивантаження продуктів в холодильну камеру ставиться піддон для збору талої води. Залишки вологи протираються сухою ганчіркою, сколювати полій допоміжним інструментом заборонено через ризик пошкодження трубок для подачі холодоагенту.
Типові несправності і їх усунення
Якщо при первинному включенні обладнання виникає шум при роботі компресора, то потрібно перевірити взаємне розташування металевих трубок, призначених для циркуляції холодоагенту. При зіткненні поверхонь виникає металевий брязкіт, ремонт полягає в акуратному відведенні трубок в сторони. Шум з’являється при попаданні сторонніх предметів під корпус компресора або установці холодильника на нерівну поверхню.
Постійна робота компресора вказує на витік холодного повітря з камери через розірваного ущільнювача або некоректної регулювання. Для відновлення працездатності слід підвищити температуру в робочому відсіку і замінити дефектні деталі. При високій температурі в приміщенні (від + 32 ° С і вище) тривала робота компресора з короткими перервами є нормою. Якщо насос працює безперервно в прохолодному приміщенні (при коректній регулюванню і цілих прокладці), то необхідно перевірити цілісність контуру охолодження.