Як довго зберігається суп в холодильнику: термін придатності страви

Перші страви відносяться до швидкопсувних продуктів. Згідно з санітарними нормами, вони придатні до вживання тільки протягом 18 годин після приготування. Однак тримати суп в холодильнику можна набагато довше, якщо знати основні правила зберігання. Термін придатності значно залежить від інгредієнтів блюда. Створення правильних умов і оптимального температурного режиму дозволить насолодитися прекрасним смаком і ароматом протягом декількох днів без шкоди для здоров’я.

1
Як і де зберігати супи

Зберігати перші страви можна в холодильнику або в морозильній камері. Якщо в першому випадку суп не псується протягом 1-5 днів в залежності від виду страви, то при повній заморожуванні він придатний до вживання протягом шести місяців.

Для того щоб максимально зберегти смакові якості, слід правильно підібрати тару і встановити оптимальний температурний режим.

2
Термін придатності перших страв

Термін зберігання перших страв безпосередньо залежить від його інгредієнтів. Жирний суп на м’ясному бульйоні зберігається набагато довше, ніж овочевий, завдяки наваристий. Якщо порівнювати різні види м’яса, то курячий бульйон псується швидше за все, свинячий тримається найдовше.

Щоб було легше розібратися в термінах зберігання, рекомендується ознайомитися з таблицею.

Найменування стравиТермін зберігання, днівОсобливості
Суп на м’ясному бульйоні3Якщо планується якийсь час зберігати блюдо, рекомендується вибирати найбільш жирний шматок м’яса
Курячий бульйон2Є дієтичним блюдом, тому довго зберігатися не може. Якщо в супі є галушки або локшина, його слід вжити в їжу протягом доби, а якщо є картопля, можна залишити на наступний день (він настоїться і стане смачніше)
Грибний суп1Блюдо краще варити на один раз, оскільки гриби відносяться до швидкопсувних продуктів. Бажано з’їсти протягом 12 годин
борщ3-5Чим наваристий бульйон, тим довше зберігається блюдо. Смак значно покращиться після того, як борщ добу постоїть у холодильнику
щи2-3Завдяки капусті блюдо може зберігатися до трьох днів. Блюдо на рибному або грибному бульйоні має менший термін придатності — один день
вуха1Суп краще готувати на один раз, оскільки на наступний день смакові якості стануть набагато гірше. Не має значення, був він приготований з консерви або зі свіжої риби
Овочевий суп1Якщо серед основних інгредієнтів немає капусти, суп бажано подавати до столу тільки свіжоприготований. Наявність щавлю або шпинату скорочує термін придатності на 10 годину
Сирний суп1Блюдо потрібно з’їсти відразу після приготування, оскільки при охолодженні його консистенція погіршиться
солянка3-5Має великий термін придатності через велику кількість копченостей і м’яса
харчо2Справжній суп харчо робиться на м’ясному бульйоні, тому в принципі придатний для вживання протягом трьох діб. Однак є важливий нюанс: на другий день рис розбухає, перетворюючи наваристий блюдо в кашу, тому рекомендується його з’їсти протягом 48 годин
Окрошка, борщ3Бажано тримати густу і рідку частину окремо один від одного: квас або кефір — в закритій пляшці, «салат» — в каструлі. З’єднувати безпосередньо перед подачею на стіл
Гороховий суп2Зберігається 48 годин за умови додавання копченостей. Якщо блюдо дієтичне, бажано готувати його на 1 раз
Суп-пюре1Псується дуже швидко і змінює консистенцію через вміст молочних продуктів
Лагман2-3Чим більше овочів, тим менше термін придатності
шурпа5Чи не псується завдяки наваристого бульйону з баранини

3
Як зрозуміти, що суп зіпсувався

Біла піна і бульбашки — вірна ознака того, що суп зіпсувався

При дотриманні всіх умов і правил зберігання першими стравами можна ласувати протягом декількох днів і навіть місяців. Однак якщо виявлено хоча б один із зазначених нижче ознак псування їжі, її потрібно негайно утилізувати:

  • біла плівка і бульбашки на поверхні;
  • колір став на тон темніше початкового;
  • слизова консистенція в нерозігріті вигляді;
  • неприємний запах підігрітого супу.

Не варто нехтувати такими важливими сигналами. В іншому випадку харчове отруєння неминуче.

Ссылка на основную публикацию