Користуватися посудомийній машиною (ПММ) легко, але перед першою експлуатацією потрібно запустити прилад, діючи відповідно до інструкції. Термін служби техніки безпосередньо залежить від вибору миючих засобів і своєчасного технічного обслуговування.
початок експлуатації
Від першого запуску залежить подальша робота пристрою, тому необхідно дотримуватися наступних правил:
- перша мийка повинна проводитися в холостому режимі (без посуду);
- не можна запускати нерівно встановлену або пошкоджену в процесі транспортування машину;
- в контейнер, призначений для іонної солі, необхідно налити воду об’ємом 1 л;
- перша мийка повинна бути короткою за тривалістю і проводитися при середній температурі нагріву води (для цього вибирають відповідну програму).
Після завершення першого циклу мийки в контейнер необхідно насипати сіль. При цьому з нього, можливо, виллється вода. У перший раз засипають приблизно 1 кг солі, але краще уточнити цей момент, вивчивши сторінки керівництва, яке склав виробник.
холостий запуск
Після придбання посудомийки багато хто бажає якомога швидше запустити її, подивитися, наскільки добре вона миє посуд. Але не слід поспішати, спочатку потрібно запустити її на холостому ходу.
Такий запуск посудомийної машини є обов’язковою умовою. Його рекомендують компанії, які випускають посудомийки, Bosch і Siemens.
Покупці часто не розуміють, навіщо витрачати час на процедуру, але це потрібно зробити з наступних причин:
- В ході процесу тестування вода вимиє бруд, що потрапила всередину. Вона видалить залишки речовин, які використовуються для змащення елементів.
- Холостий запуск необхідний для того, щоб зрозуміти, чи справно працюють використовувані ПММ.
- Він дозволяє зрозуміти, чи правильно встановлена побутова техніка. Якщо при монтажі були допущені помилки, прилад подаватися не буде.
Незважаючи на те, що посудомийка буде працювати вхолосту, це не означає, що застосування миючих засобів не буде потрібно. У відсік також потрібно покласти сіль.
перше включення
Коли закінчився процес роботи вхолосту, слід трохи почекати. Побутова техніка повинна охолонути. Якщо часто робити запуск, можна пошкодити нагрівальний елемент або насос.
Перед початком миття слід прибрати залишки їжі з тарілок, чашок і ложок. Коли посудомийка охолоне, можна завантажити посуд. Після цього можна залити миючий засіб. Сіль і ополіскувач не потрібно завантажувати, вони вже присутні в відсіках.
Щоб посуд був якісно промита з усіх боків, її потрібно правильно розкладати. Кожному приладу відповідає своя корзина для мийки. Вода повинна проникати в усі зони камери. Після того як чашки і ложки будуть укладені, вибирають потрібну програму і натискають на «Пуск».
У перший раз процес завантаження і вибору програми займає більше часу, ніж хотілося.
Але незабаром процес дійде до автоматизму.
Запустити посудомийну машину можна за пару хвилин. Якщо господиня випадково забула покласти в машину якийсь предмет, вона може зупинити роботу натисканням на кнопку «Зупинити процес». Вона є на деяких моделях Bosch, Siemens, Electrolux. Це зручно, завжди можна довантажити побутову техніку і знову запустити її в роботу.
Які миючі засоби використовувати
Не всі розчини підходять для миття посуду. Потрібні спеціальні засоби, їх випускають у вигляді порошку, таблеток або гелю.
Щоб посудомийна машина впоралася зі своєю роботою, потрібно пом’якшувати воду сіллю. Так вона стане менш жорсткою, на елементах посудомийки ні утворюватися мінеральні відкладення і накип.
Кількість солі слід вибирати, орієнтуючись на жорсткість води. Її показник легко з’ясувати в спеціальних службах. Також існують посудомийні машини, які вимірюють ступінь жорсткості води.
Правила завантаження посуду
Посуд буде чистою, якщо її правильно розкладати по кошиках посудомийки. Інструкція, що додається до пристрою, містить рекомендації компанії-виробника. Якщо її немає, потрібно виконати наступні дії:
- Спочатку заповнюють нижню корзину. Якщо необхідно помити великі предмети, підставку знизу прибирають, їх встановлюють всередину. Цей відсік призначений для сковорідок, каструль і тарілок великого розміру.
- Десертні тарілки, склянки, ложки та інші дрібні предмети ставлять на полиці вище.
- Необхідно стежити за тим, щоб між рядами посуду була відстань. Тільки в цьому випадку струмінь води безперешкодно обдасть знаходяться в кошиках предмети.
- В посудомийній машині весь посуд повинна стояти догори дном.
Не варто одночасно мити легко б’ються і міцні вироби. Якщо ж виникла необхідність мити їх разом, програму і температурний режим слід вибирати з урахуванням тендітних матеріалів.
Багато виробників обладнають машини відсіками, призначеними для миття виделок і ложок. Якщо такі кошики є, краще складати дрібні предмети в них.
Режими миття і сушки
Список програм залежить від компанії-виробника і моделі посудомийки, але найчастіше зустрічаються такі:
- Замочування. Цю програму варто вибирати, якщо потрібно помити посуд з пригорілими залишками їжі. Спочатку вода повільно заповнює відсік, а через деякий час запускається основна програма. Цей режим також вибирають, якщо перед сервіровкою потрібно обполоснути предмети.
- Мийка, режим високої інтенсивності. Програму включають, коли потрібно видалити сильне забруднення. Вода нагрівається до +65 … + 70 ° С. Відкривати дверцята машину після завершення процедури слід уважно, з відсіку виходить гаряча пара.
- Мийка стандартна. Вона використовується найчастіше, розроблена для видалення з посуду забруднень середнього ступеня.
- Економічна. В процесі менше витрачається електроенергії, не потрібно стільки миючих речовин і води. Програма підходить для миття склянок, предметів з фаянсу і порцеляни.
- Делікатний режим. Його вибирають, коли потрібно помити келихи та інші крихкі предмети. Машина нагріває воду до + 45 ° С, тому жир і сильні забруднення не відмиваються.
- Швидка мийка. Вона виконується без замочування посуду, її сушка не виконується. Температура води — + 55 ° C. Режим не підходить для миття предметів з засохлими залишками їжі.
Використання посудомийної машини не вимагає підготовки. Коли побутова техніка закінчить роботу, її відключають. Посуд розвантажують, починаючи з нижньої полиці.
Несправності та їх усунення
Якщо побутова техніка не працює, потрібно оглянути її. Поломки часто виникають через те, що решітки та фільтри забиваються залишками їжі.
Побутова техніка не включається, якщо в електромережі низької напруги.
Якщо посудомийка зупинилася під час роботи, це може бути пов’язано з витоком води. Слід перевірити, за рівнем чи встановлена машина. Якщо немає, вода буде переливатися через край ємності.
Зупинка можлива, якщо в відсік завантажено багато миючого речовини. Через це утворюється надлишок піни.
Техніка не працює, якщо виникають проблеми з датчиком води. Вона набирається з надлишком, тому посудомийка відключається.
Якщо машина не зливає воду, може бути засмічення. Якщо при огляді не вдалося визначити причини поломки, слід звернутися в сервісний центр.
Технічне обслуговування
Технічне обслуговування посудомийних машин повинно бути регулярним. Через жорстку води на елементах побутової техніки швидко з’являється вапняний наліт, з цієї причини потрібно 1 раз на місяць чистити машину від накипу.
В процесі миття посуду на стінках і виступаючих частинах техніки осідає жир, фільтри забиваються відходами. Щоб запобігти поломки, слід регулярно проводити огляд, забруднення видаляють щодня.
Швидше за все забруднюються кронштейни. Їх потрібно виймати і промивати під краном щотижня. Виконання цих нескладних дій дозволяє продовжити термін служби машини.
Якщо побутовий прилад не працює, і самостійно визначити причину не представляється можливим, слід звернутися в сервісний центр. Але планове технічне обслуговування повинно виконуватися навіть в тому випадку, якщо посудомийка працює справно.