Використання посудомийок Electrolux і Bosch дозволяє власникові заощадити час. Однак доведеться виконати деякі підготовчі, завершальні та обслуговуючі операції, дотримання яких забезпечить нормальну роботу агрегату. Щоб пристрій прослужило довго, потрібно правильно завантажувати посуд в посудомийну машину.
Як підготувати посуд
Правильна завантаження посудомийної машини забезпечує чистоту кухонного начиння. Підготовка столового приладдя полягає в очищенні посуду від залишків їжі з метою недопущення засмічення зливної системи. Можна злегка обполоснути посуд, перш ніж завантажити в машину.
Ретельно очищати посуд перед миттям не рекомендується, інакше сенсори автоматично виберуть слабкий режим. Стійкі забруднення залишаться на посуді. Однак змочити начиння все ж варто, щоб засохлі залишки на поверхні розмокнули.
як завантажувати
Предмети слід розставляти стійко. Кожен вид посуду потрібно встановлювати у відповідному положенні:
- Для розміщення тарілок передбачені гратчасті полиці.
- Під великі келихи відведена окрема полиця і спеціальні тримачі. Рекомендується сильно забруднений посуд розміщувати всередині нижнього короба, т. К. Потік води на цьому рівні сильніше і миття виробляється набагато краще.
- Плоскі предмети, наприклад страви, встановлюються під нахилом. У такій позиції вода буде стікати краще.
Вузькі і високі ємності можна розміщувати в кутах машини, інакше вони не дадуть можливості коромисла розпорошувати воду. Весь посуд залишиться брудною. Не можна допускати перевантаження кошика, тому що це може привести до пошкоджень.
Також потрібно стежити за завантаженням відсіків для таблеток, всередині яких не повинно бути сторонніх предметів. Якщо спеціальні капсули для посудомийної машини закінчилися, рекомендується тимчасово не завантажувати посуд в посудомийну машину. Миючі засоби, не призначені для ПММ, використовувати не можна.
Келихи і гуртки
Келихи можна завантажувати в лоток для кухлів. Також в посудомойке встановлений пластиковий тримач, який підходить як для фужерів, так і для чашок. Для якісного миття слід дотримуватися основних правил:
Ложки різних розмірів, вилки, ножі розташовуються в спеціально передбаченій кошику.
Останні моделі ПММ Бош мають спеціальний лоток для таких предметів, розташований на верхньому рівні.
Розміщення столових приборів в ньому горизонтальне, що сприяє більш ретельному очищенню. Розподіл має бути вільним. Для забезпечення ретельного чищення приладів не слід укладати їх впритул або в 2 шари.
В посудомийку не рекомендується завантажувати:
- Ножі, виготовлені з кераміки.
- Ножі з ручками з дерева. Під впливом високої температури і води дерево може зіпсуватися.
Сковорідки і каструлі
Тільки переконавшись в можливості поміщати даний вид посуду в ту чи іншу модель посудомийної машини, можна починати процес завантаження. Рекомендації по розміщенню сковорідок, каструль:
- Сковорідки розміщуються боком.
- Каструлі слід встановлювати догори дном для кращого стікання води і відкритого доступу водяних струменів до поверхні.
- Якщо посуд оснащена знімними ручками, перед завантаженням їх необхідно від’єднати.
- Сковороди і каструлі з довгими ручками потрібно розташовувати з обережністю. Ручки не повинні торкатися стінок бака або поруч стоїть посуду.
- Не варто намагатися завантажити всередину посудомийної машини великі столові прибори. Якщо вони не підходять під розміри машини, це може привести до її поломки.
Кухонне начиння
Такі предмети, як лопатки, ополоники, обробні дошки допустимо промивати в посудомийній машині. Обов’язковою умовою є відсутність деталей з дерева. Кухонне начиння рекомендується завантажувати разом з ложками і виделками в лотку або кошику. Подібні прилади розміщувати слід виключно горизонтально, навіть якщо комплектація ПММ не включає спеціальних скриньок. Листи встановлюються боком, розташовуються по краях лотка.
Коли забирати після закінчення миття
При виборі режиму роботи ПММ потрібно відразу визначити, що в пріоритеті — заощадити час або електроенергію. При роботі в нормальному режимі мийка посуду складає в середньому 1,5-2 години. Повний цикл складається з полоскання (до 10 хвилин), основний мийки (до 50 хвилин), полоскання в кілька прийомів (до 10 хвилин), сушки (від 30 хвилин).
Найбільш брудний посуд рекомендується промивати в інтенсивному режимі тривалістю близько 3 годин. Час роботи можна скоротити за рахунок збільшення температури води і тиску. Слід врахувати, що при даному режимі скорочується час і витрата води, але збільшуються енерговитрати. За цей час виробиться попереднє ополіскування, мийка, подальше ополіскування в 2 проходу, сушка.
Для сковорідок і каструль рекомендується використовувати режим замочування. В останніх моделях розроблений такий спосіб мийки, при якому одночасно проходять замочування і інтенсивне миття. Ці процеси протікають в 2 різних кошиках. При цьому витрати води скорочуються приблизно на 25% при збереженні якості миття посуду.