Як правильно зберігати груші в домашніх умовах

Оптимальним місцем для зберігання груш є льох або підвал. Допускається зберігання фруктів на полицях в 2 ряди. В якості тари можна використовувати дерев’яні ящики, картонні коробки. Важливо стежити за підтриманням постійної температури в приміщенні. При відсутності льоху можна зберігати груші в холодильній камері. Крім цього, використовують метод заморожування або сушіння. Ще одним ефективним способом є яма для фруктів на ділянці.

1
Як правильно збирати врожай?

Груші є вважаються «примхливим» продуктом. При неправильному зберіганні фрукти досить швидко перетворюються в несмачні плоди. Важливим фактором, який допоможе забезпечити гарну схоронність фруктів в домашніх умовах, є правильний збір врожаю. Основні вимоги:

  • збирати фрукти слід в ясний і сонячний день після висихання роси;
  • спочатку треба звільняти нижні, потім середні, і в кінці верхні гілки;
  • не можна викручувати і зривати плоди — це стане причиною виривання плодоніжки, пошкодження шкірки фруктів;
  • знімати груші треба з плодоніжкою, для цього фрукти охоплюють долонею, вказівним пальцем натискають на місце з’єднання з плодової гілочкою, піднімають грушу і відсувають в сторону;
  • щоб забезпечити тривале зберігання груш взимку, їх слід розміщувати не пізніше 3-5 днів після збору врожаю.

Груші треба знімати в стані повної зрілості.

Це відбувається тоді, коли насіння набувають коричневе забарвлення, а плоди можна легко відокремити від дерева. Фрукти в цьому стані вже досить набрали корисних речовин, які необхідні для їх повноцінного дозрівання.

Плоди, які були зняті занадто рано і не встигли завершити зростання, швидко зів’януть і втратять смак.

Якщо затягувати зі строками збирання, то фрукти перестигнуть, м’якоть біля насіннєвого гнізда потемніє. Коли температура повітря стане занадто низькою, плоди можуть підмерзнути і обсипатися.

2
Які сорти груш підходять для тривалого зберігання?

Всі сорти груш можна діляться на літні, осінні і зимові. Терміни зберігання будуть залежати від сорту. Не рекомендується зупиняти свій вибір на ранніх, наприклад, таких як Лісова красуня, Молдавська рання, Липнева рання.

Для збереження на зиму підходять пізні сорти. У Держреєстрі селекційних досягнень РФ трохи зимових різновидів. Їх треба вибирати відповідно до кліматичної зони зростання. Це дозволить зібрати хороший урожай і забезпечити тривале зберігання плодів.

Зимові сорти груш, які підходять для зберігання

Їх можна умовно розділити на кілька груп:

  1. 1. Ранньозимовий. Вони збережуться в хорошому стані до Нового року. Це такі сорти, як Кюре, Нарт, Олена, Листопадова, Бера.
  2. 2. Зимові. Їх термін зберігання приблизно до лютого — березня. Сорти мають хороші показники до транспортування: Саратовка, Киргизька зимова, Пасс-Крассан, Олів’є де Серра.
  3. 3. пізньозимовий. Чи не втрачають зовнішнього вигляду, смаку і корисних властивостей до квітня — травня. Це такі сорти, як Родзинка Криму, Смарагдова, Тихонівка, Марія, Деканка зимова.

Серед особливостей пізніх сортів груш виділяють наступні якості:

  1. 1. Зимові сорти довго не псуються. Їх термін зберігання може коливатися від двох тижнів до кількох місяців.
  2. 2. За смаком вони є менш солодкими, однак, довго зберігають свою соковитість і корисні речовини.
  3. 3. Ці різновиди груш більш тверді, тому вони часто використовуються для приготування консервацій і переробки. При тепловій обробці не втрачають свого смаку.
  4. 4. Не бажано вживати ці види груш в їжу відразу після збирання, так як вони будуть кислими і твердими. Їх можна їсти через деякий час після збору врожаю. За етоот період вони змінюють свій колір від зеленого до жовтого відтінку, з’являється рум’яний бік, плоди стають більш м’якими.

3
Особливості зберігання груш

Незалежно від того, в яких умовах буде зберігатися урожай, необхідно дотримуватися деяких нескладних рекомендації, це допоможе зберегти зовнішній вигляд і смак фруктів:

  • збирати урожай на зиму треба максимально акуратно, так як в місцях пошкодження плодів буде утворюватися гниль;
  • перед закладкою на тривале зберігання груші слід охолодити; краще зробити це в нічний час, коли температура нижче, ніж днем, в іншому випадку під впливом холодного повітря в приміщенні на плодах буде утворюватися конденсат, що сприяє псування продукту;
  • в процесі зберігання фрукти треба регулярно переглядати і перебирати, видаляючи підгнилі і переспілі плоди;
  • в якості кришки потрібно використовувати бавовняну тканину — це допоможе забезпечити доступ повітря;
  • не можна допускати зниження рівня вологості — це призведе до того, що фрукти почнуть сохнути і втратять свій смак;
  • якщо на груші потраплятиме світло, то вони швидко перестигнуть.

4
Вимоги до тари

Щоб зберегти свіжим надовго урожай груш, слід особливу увагу приділити тарі, в якій вони будуть знаходитися. Існує ряд певних вимог, яким вона повинна відповідати:

  1. 1. Ємність для зберігання повинна бути виготовлена ​​з дерева. Це є оптимальним варіантом тари для груш. Ящик повинен бути чистим, сухим і обкурені сіркою, щоб запобігти утворенню цвілі і гниття продукту.
  2. 2. Не слід зберігати груші в пластиковій тарі.
  3. 3. Ємність повинна бути добре вентильованої. Якщо вона буде герметичним, то урожай швидко зіпсується.
  4. 4. В одному ящику не слід розміщувати більше 15 кг плодів.
  5. 5. Висота тари повинна бути не вище, ніж два ряди груш, які розміщені вгору плодоніжками. Потрібно розташувати фрукти так, щоб вони не стикалися між собою.
  6. 6. Внутрішня поверхня тари повинна бути покрита пакувальної папером. Її розподіляють і між плодами. Щоб розділити їх, замість паперу використовується солома, тирса, торф, висушений мох.
  7. 7. Не рекомендується укладати в одну тару фрукти різних сортів. Слід звернути увагу на те, щоб плоди були приблизно однаковими за розмірами.
  8. 8. Для зберігання груш в поліетиленових пакетах плоди охолоджуються, а з пакетів викачується все повітря.

5
Зберігання фруктів в квартирі

Якщо немає можливості зберігати груші в погребі, то допустимо залишити їх на зиму і в умовах квартири.

5.1
В холодильнику

Груші можна успішно тримати в холодильнику при температурі + 1 + 4 ° С. Плоди треба упакувати в герметичні поліетиленові пакети. У кожному з них повинне знаходитися близько 1 кг груш. У тарі слід зробити кілька отворів для доступу повітря. Перед упаковкою плоди охолоджуються. Для цього їх треба помістити в овочевий відсік на дві години. Щодня фрукти слід переглядати на наявність зіпсованих плодів.

5.2
На балконі

Груші можна зберігати на утепленому балконі. В якості тари можуть використовуватися дерев’яні ящики. Фрукти треба загорнути в папір, засипати стружкою або піском. Щоб прискорити процес дозрівання, в ящик можна покласти один стиглий плід.

Ще одним варіантом тари, використовуваної для зберігання груш на балконі, є спеціальний термокороб, який надійно захистить урожай від сильних морозів.

Термокороб для груш

Для його приготування потрібні такі складові частини:

  • дві коробки різних розмірів;
  • товстий пінопласт;
  • утеплювач (тирса, стружка, ганчірки, монтажна піна).

Менша за розміром коробка повинна бути поміщена у велику тару. Оптимальною відстанню між стінками двох коробок вважається 15 см.

Пінопласт укладається на дно меншою коробки. Зверху треба викласти груші, закрити їх. Вище знову розміщується пінопласт. Простір між коробками заповнюється утеплювачем. Зверху груші закриваються більшою коробкою.

6
Груші в умовах льоху

Перш ніж закладати груші на тривале зберігання, необхідно ретельно підготувати льох. З цією метою він ретельно очищається від сміття. За 3-4 тижні до закладки треба продезінфікувати приміщення. Для цієї мети можна використовувати сірчистий газ:

  1. 1. На металевому листі спалюється Комкова сірка (3 г на 1 м³).
  2. 2. Закриваються двері і вентиляція.
  3. 3. Через 3 дні приміщення добре провітрюється.

Фрукти перед тривалим зберіганням треба розсортувати по видах і розмірам. Якщо плід пошкоджений і вражений захворюванням, то його слід обов’язково видалити. Решта груші складаються в тару.

Щоб підтримувати в погребі постійний температурний режим, в теплу пору двері приміщення повинні залишатися відкритими, а в холодну щільно закриватися.

Для збереження необхідного рівня вологості в льох потрібно поставити ящик піском. Періодично в нього треба додавати воду.

Плоди слід оглядати 1 раз на місяць. Якщо було виявлено понад 5% зіпсованих груш, то ящик перебирається повністю.

Груші можна зберігати на стелажах і полицях в 2 ряди. В якості тари використовуються дерев’яні ящики, картонні коробки, пакети з поліетилену.

Правильно укладати груші в тару можна двома способами.

Способи правильно укласти груші

7
Зберігання на ділянці

Фрукти, які зберігаються в грунті на ділянці, залишаються свіжими і соковитими більш тривалий час у порівнянні з лежали в погребі. Особливості зберігання груш в ямі:

  • яма повинна бути розташована далеко від ґрунтових вод;
  • оптимальна глибина 1,2-1,5 м; ширина і довжина поглиблення залежать від кількості врожаю;
  • груші складаються в яму до перших заморозків;
  • між ящиками з фруктами і верхнім шаром землі повинно залишатися 40-50 см;
  • зверху яму треба закрити дошками, соломою, сухим листям; після цього сховище засипається землею;
  • в центрі поглиблення треба залишити трубу діаметром 10 см, яка буде служити в якості вентиляції.

Існує ще один спосіб збереження груш в грунті. Для цього треба відібрати плоди без ушкоджень і слідів захворювань. Вони упаковуються в герметичні поліетиленові пакети і зав’язуються мотузкою. Після того, як наступили перші заморозки, пакети треба закопати в грунт на глибину 25 см. Кінець мотузки слід прив’язати до палиці, яка встромлено в землю. Вона буде служити в якості орієнтира. Зверху сховище треба укрити ялиновими гілками, які відлякуватимуть гризунів. Цей спосіб дозволить зберегти зовнішній вигляд і смак фруктів протягом декількох місяців.

8
Фрукти в піску

Щоб груші дозріли до необхідного стану, можна зберігати їх в піску. Цей спосіб дозволяє плодам повільно визрівати і не втрачати свого смаку і аромату.

  1. 1. Незрілі фрукти треба розкласти на підлозі в льосі, накрити тканиною або папером.
  2. 2. Протягом 7 днів приміщення слід регулярно провітрювати.
  3. 3. Буде потрібно підготувати дерев’яну бочку, на дно якої насипають 5 см прожареного піску.
  4. 4. Укласти плоди потрібно таким чином, щоб вони не торкалися одне одного.
  5. 5. Кожен шар фруктів повинен пересипатися піском.

9
Терміни і температура зберігання

Груші зберігаються гірше, в порівнянні з яблуками, так як не утворюють воскового нальоту. Це стає причиною того, що вони швидко втрачають вологу. Тому для зберігання груш необхідно підтримувати температуру в межах від мінус 1 до 0 ° С. Оптимальна вологість становить 90-95%.

Найкраще зберігаються груші середніх розмірів. Великі плоди мають пухку м’якоть, що сприяє більш швидкому випаровуванню вологи, перезрівання і в’янення.

сорт

Температура зберігання, ° С

Тривалість зберігання, днів

Бере Боск

+2

120

Таврійська

+2

120

Бера

+2

110

Лазурна

0

115

Кримська ароматна

0

115

якимівська

0

120

Гранд чемпіон

0

115

Дессертная

+2

120

Бере Арданпон

-1

125

Кримська медова

0-1

165

тане

0

150

Незабудка

0

190

Вітчизняна

0

190

Деканка зимова

-1

195

золотиста

-1

210

Кримська зимова

-2

210

Кельменчанка

0

210

Жанна Д’Арк

0

210

родзинка Криму

0

215

Васса

-2

220

Марія

0

220

Салгирская зимова

0-1

240

пам’яті Мілешко

0-1

240

смарагдова

0-1

240

10
заморожування фруктів

Груші можуть добре зберігатися в морозильнику. Це пов’язано з тим, що плоди мають досить щільну структуру, в них багато води. При розморожуванні вони не перетворяться в кашку.

Для заморожування непридатні переспілі фрукти. Їх краще використовувати для того, щоб приготувати джем, варення, компот. Для заморозки підійдуть плоди з твердою шкіркою без наявності серйозних ушкоджень. Краще віддавати перевагу сортам груші з сильним ароматом.

Якщо груші маленьких розмірів, наприклад, такі сорти, як Попелюшка, Малинівка, Золота куля, то їх можна заморожувати цілком. Але в подальшому вони будуть використовуватися для приготування компотів. Великі плоди вимагають підготовки. Слід видалити серцевину і порізати на дольки. Існує кілька способів заморозити груші:

  1. 1. Часточки збризкують лимонним соком для запобігання потемніння плодів. Розкладаються на деко, який попередньо був застелений пергаментним папером і посипаються цукром. Треба стежити за тим, щоб вони не торкалися одне одного. Деко розміщується в морозильній камері. Після заморозки фрукти зсипаються в пакет або пластиковий контейнер.
  2. 2. Шматки треба розкласти на паперові рушники, скропити лимонним соком, добре підсушити. Фрукти викласти на деко в один шар і заморозити. Заморожені груші треба розмістити по ємностей для зберігання.
  3. 3. Часточки фруктів треба бланшувати протягом 3 хвилин, а потім розкласти в контейнери. Приготувати сироп з 2 склянок цукру і 1 склянки води і залити їм груші. Шматки повинні бути покриті сиропом повністю. Фрукти слід заморозити при температурі -20-22 ° С. Далі фрукти можна зберігати при температурному режимі в межах 8 градусів нижче нуля.

11
Як правильно підготувати до вживання груші?

Існує кілька правил, яких слід дотримуватися, щоб уникнути втрати смаку і зовнішнього вигляду фруктів:

  1. 1. Не можна повторно заморожувати груші. Це треба враховувати при фасуванні в ємності для зберігання. З холодильника слід діставати рівно стільки продукту, скільки буде вжито.
  2. 2. Коли передбачається подальша термічна обробка заморожених груш, їх можна не розморожувати.
  3. 3. Якщо треба розморожувати груші, то найкращим місцем для цього є середня полку холодильника. При розморожуванні груш в мікрохвильовій печі вони віддадуть багато води і втратять свій смак. Якщо ж робити це при кімнатній температурі, то не виключена ймовірність розвитку хвороботворних мікроорганізмів.

12
Як правильно зберігати сухофрукти?

Сушені груші дуже корисні для здоров’я людини. Справа в тому, що вони містять мало цукру, проте, зберігають всі свої вітаміни і мінерали. Важливою умовою є не тільки правильна сушка фруктів, але і грамотне їх зберігання:

  1. 1. Ємність для зберігання сушених груш повинна бути герметичною, для обмеження попадання повітря до продукту. В якості тари можна використовувати скляні, бляшані банки з кришкою, пакети з zip-замками, тканинні сумки-торбинки. Поліетиленові пакети непридатні для цих цілей, так як вони можуть бути пошкоджені гризунами.
  2. 2. Місце для зберігання повинно бути сухим, прохолодним і затемненим.
  3. 3. При температурі повітря не вище 10 ° С сухофрукти можуть зберігатися близько року. Якщо груші лежать при кімнатній температурі, то їх термін придатності становить не більше 4 тижнів.
  4. 4. Поруч з сухофруктами не повинно знаходитися продуктів з різкими запахами.
  5. 5. Зберігати груші бажано маленькими порціями.
  6. 6. Слід регулярно перевіряти запаси сухофруктів для своєчасного виявлення зіпсованих продуктів.
  7. 7. Якщо поставити біля місця зберігання сушених груш невелику ємність з сіллю, то це допоможе підтримувати вологість на оптимальному рівні.

Дотримання рекомендацій по зберіганню груш в домашніх умовах на зиму допоможе тривалий час балувати себе і сім’ю смачними і ароматними фруктами.

Ссылка на основную публикацию