Корінь хрону відноситься до самих часто вживаним приправ до м’яса і ковбас. З нього готують усіма улюблену чортівня. З цієї причини дачники досить часто вирощують овоч на своїй ділянці. Це дозволить завжди мати необхідний запас коріння в свіжому або в сушеному вигляді. Якщо дотримуватися правил зберігання хрону в домашніх умовах взимку, то овочі збережуть свій смак і не втратять корисних властивостей до самої весни.
1
Підготовка до зберігання
Важливим моментом для того щоб забезпечити тривале зберігання хрону, є проведення підготовчих робіт і збирання врожаю. Необхідно враховувати, що не всі рослини підходять для цих цілей. Кращими є коренеплоди віком близько 3 років. Поверхня повинна бути рівною, світлого забарвлення, а на розрізі білої.
Збирати врожай необхідно в середині осені. Якщо прибирання хрону проводиться в листопаді, то це треба робити обережно, так як коріння стають досить ламкими. Основною ознакою того, що можна викопувати овоч, є листя, які повністю висохли і лежать на землі. Для того щоб копати хрін, можна скористатися спеціальним «мечем Колесова» або вилами, якщо грунт є досить м’яким.
меч Колесова
Викопувати слід тільки великі екземпляри, а дрібні краще залишити до наступного року, закутавши їх від морозу і прикривши великим шаром соломи. Кореневища необхідно акуратно дістати, чи не обриваючи листя, обтрусити від зайвої землі. Хрін не потрібно промивати, так як це дозволить продовжити термін його зберігання.
Після збору потрібно обрізати листя, залишивши стебло довжиною в 2 см, а потім місця зрізу обробити йодом. Овочі треба уважно оглянути на наявність пошкоджень і залишити сушитися на добу в теплому і добре вентильованому місці. Якщо коріння зіпсовані або підгнили, то їх необхідно відразу використовувати. Такі овочі не можна відправляти на тривале зберігання.
2
У погребі чи підвалі
Найзручнішим, простим і практичним способом зберігання коренів хрону є льох. Гідність зберігання коренеплодів в погребі полягає в тому, що культура досить легко переносить сусідство з іншими овочами.
Це допоможе заощадити час і місце, так як можна відправити в льох кілька видів коренеплодів і овочів одночасно.
3
Інші варіанти
При відсутності льоху або підвалу урожай хріну можна зберігати і в квартирі. Для цього можна скористатися одним з наступних способів.
Для того щоб зберегти хрін у вигляді порошку, необхідно скористатися наступними рекомендаціями:
- Добре промити коріння хрону холодною водою.
- Почистити коренеплоди і нарізати у вигляді тоненьких смужок.
- Викласти порізані овочі на деко і поставити сушити в духовку при температурі 60 градусів.
- Через 40 хвилин коріння треба дістати, остудити і подрібнити в блендері або розтерти в ступці.
- Тертий хрін перекласти в суху скляну ємність, накривши зверху кришкою.
Перед вживанням порошок треба замочити на 1 годину. За цей час він набубнявіє і його можна буде заправити оцтом або сметаною.
Наступний метод дозволяє надовго зберегти коренеплоди хрону. Для цього овочі треба промити, почистити і натерти на дрібній тертці або подрібнити на м’ясорубці. Перекручений хрін треба розвести оцтом до утворення рідкої кашки. Отриманий продукт треба перемістити в скляну ємність і закупорити. При бажанні можна додавати до хріну сік буряка, сіль, цукор.
3.1
В холодильнику
Якщо кількість хрону невелике, то його можна успішно зберігати в холодильнику. Термін придатності продукту в такому випадку складе близько 3 тижнів.
Для цієї мети підійдуть коріння довжиною близько 30 см. Перед закладанням коренеплодів в холодильну камеру їх треба ретельно очистити від землі, вимити і просушити. Після цього коріння поміщаються в пакетики або загортаються в харчову плівку, в якій треба зробити невеликі отвори для вентиляції. Якщо використовувати герметичні контейнери, то термін зберігання триватиме до декількох місяців. Найбільш підходящим місцем в холодильнику для збереження коренів хрону є овочевий відсік.
Коріння хріну можна зберігати і в морозилці, так як він спокійно витримує негативні температури. Замороження дозволить овочам не втратити свій смак і корисні властивості протягом 6 місяців. Перед тим як заморожувати коренеплоди, їх треба обов’язково порізати на невеликі шматочки, обсушити паперовим рушником для видалення зайвої вологи.
3.2
У скляних ємкостях
Наступний спосіб зберігання є досить незвичайним. Для цих цілей використовуються скляні ємності з виноградними лозами. Це сприятиме збереженню овоча в свіжому вигляді.
Шийка скляної тари повинно бути досить широким. На дно треба насипати дрібно нарізаний хрін. Товщина шару повинна складати близько 10 см. Зверху треба розмістити висушені і перебрані грона винограду. Потім знову треба покласти шар хрону, і так до повного заповнення тари. Зберігається така ємність при температурі 12 градусів в темному місці. Цей спосіб дозволить зберегти овоч до самої весни.
3.3
маринування
Зберегти урожай хріну можна за допомогою маринування. Покроковий рецепт:
- 1. Ретельно промити і почистити коренеплоди (1 кг).
- 2. Очищений хрін треба подрібнити. Для цих цілей можна використовувати м’ясорубку або терку. При натирання овоча слід обов’язково захистити ніс і очі допомогою маски, так як хрін сильно подразнює слизові оболонки. При використанні м’ясорубки її треба вкрити поліетиленовим пакетом.
- 3. У невеликій каструлі треба закип’ятити воду (250 мл). Додати в окріп сіль і цукор (по 1 ст. Л.). Зняти з вогню і відразу додати 6% -й яблучний оцет (125 мл). Отриманий склад треба ретельно перемішати і накрити кришкою.
- 4. Скляні банки обробити паром. Максимально наповнити ємності корінням хрону так, щоб залишилося якомога менше повітря. Відразу ж треба накрити банки кришками і закрутити.
Цей спосіб допоможе зберегти овочі протягом декількох сезонів.
Якщо правильно підібрати спосіб зберігання хрону і слідувати нескладним рекомендаціям, то це дозволить протягом тривалого періоду часу насолоджуватися смаком пікантної приправи до багатьох страв.