Як правильно зберігати ікру в домашніх умовах, при якій температурі, чи можна заморожувати в холодильнику

Ікра вважається швидкопсувним продуктом. Для її зберігання і транспортування в промисловості дотримуються вимог ГОСТів: температура від -6 до 4 градусів, оброблена тара і м’яка упаковка банок. У домашніх умовах за такими ж принципами легко зберегти тільки не розкритий продукт, але можна вдатися до перевірених способів, і ікра не втратить своїх корисних властивостей без використання специфічних засобів.

1
Зберігання не розкритих банок

Виробник повинен вказати на упаковці умови і терміни, скільки зберігається ікра в запечатаній тарі. Зазвичай ці параметри залежать від виду ємності. Стандартні терміни зберігання лососевої зернистої ікри складають:

  • в жерстяних банках при температурі від 2 до 4 градусів — не більше 12 місяців;
  • в бочках, контейнерах і відрах при температурі від -6 до -4 градусів — не більше 8 місяців.

Допускається зниження температури для продукції в жерстяних банках до -8 градусів, але тільки за наявності спеціального обладнання. Є ще один метод — шокова заморозка. Його принципи полягає в різкому охолодженні рибного делікатесу до -18 градусів з попередньої засолкою і пастеризацией. Повернення до кімнатної температури має відбуватися поступово, в іншому випадку оболонка лусне, а вміст виллється, і продукт втратить харчову цінність.

Подібним чином можна зберігати будь-яку засолену ікру тихоокеанських лососевих риб. За стандартом до них відносять:

  • кету;
  • чавичі;
  • кижуч;
  • нерки;
  • Сіму;
  • горбушу.

Крім лососів, так зберігають ікру Мальме і Кунджі з роду гольців.

2
Ікра рибна на вагу

Червону ікру, куплену на вагу, необхідно перекласти в скляні банки після їх стерилізації над парою і охолодження до кімнатної температури. Накрити також обробленими кришками і помістити в холодильник, в відділення з температурою, близькою до 3 градусів. Відповідне місце знаходиться біля задньої стінки на нижній полиці.

Якщо ікра не солона, то її обов’язково обробляють. Перевірений спосіб:

  1. 1. Приготувати розсіл (тузлук): в 0,5 літра окропу розчинити 5 столових ложок великої морської солі і 2,5 чайних ложок білого цукру. Решта спеції додати за власним смаком.
  2. 2. Остившім до кімнатної температури розсолом залити ікру.
  3. 3. Почекати 1 годину і промити делікатес кип’яченою водою.
  4. 4. Розкласти засолений продукт в банки.
  5. 5. Помістити в холодильник.

Рослинна олія — ​​натуральний консервант. Всього 2 столових ложки на 500 грам ікринок, і їх термін придатності збільшиться на 1-2 місяці. Для цього підходить оливкова, соняшникова рафінована олія. Однак тривалий і позитивний результат можливий тільки при фасуванні в стерилізовані скляні банки і при розміщенні в холодильнику при оптимальній температурі. Так само роблять після розтину заводської упаковки.

Делікатес розкладають в банки невеликими порціями по 300 грам. Великі обсяги складніше зберегти, особливо якщо використовувався консервант у вигляді рослинного масла. В’язке речовина погано розподіляється по слизькій поверхні, і маленькі порції простіше відразу вжити.

3
неправильне зберігання

Якщо у чорної ікри дуже обмежені умови зберігання, то для червоної вимоги не настільки жорсткі. Тому можуть виникнути різні ідеї і не завжди вони ефективні, а часто навіть шкодять продукту. Для тривалого зберігання не можна:

  • використовувати поліетиленові пакети, паперову і пластикову тару;
  • заморожувати в домашніх умовах;
  • додавати оцет, лимонну кислоту;
  • промивати гарячою водою свіжий або вже засолений продукт;
  • різко міняти температуру навколишнього середовища в місці зберігання.

У побутовій морозилці продукт охолоджується повільно, це порушує його структуру. Зокрема, втрачаються вітаміни групи В.

При виявленні в ікрі темного осаду, мутного вмісту або оболонки, цвілі, сторонніх предметів, тухлого запаху, від делікатесу доведеться позбутися.

4
Інші види тари

Зернисту ікру лососевих риб в домашніх умовах зазвичай зберігають в скляних банках маленького обсягу, але іноді з’являється потреба у великій тарі, а скло для цього не підходить. ГОСТ з технічними умовами допускає розміщення цього продукту в дерев’яних бочках, зовні оброблених оліфою, а всередині просочених маслом, відповідним для зіткнення з їжею. На дно укладають пергаментний папір, верх щільно закривають кришкою, щоб в ємність не проникало повітря.

Відповідна дерев’яна бочка для зберігання ікри з кришкою

У пластикових лотках цей продукт тримають не більше 2 діб. Можна використовувати емальовані відра з щільно закривається кришкою для створення герметичності. Всі ємності поміщають в холодильні камери. Однак бажано протягом 2-3 тижнів розфасувати вміст по дрібним посудину зі скла.

Ссылка на основную публикацию