Щоб сир зберіг корисні якості і смак, слід створити для нього особливі умови. Під ними розуміють підтримання оптимальної температури і вологості повітря. Можна продовжити термін придатності продукту, якщо правильно підібрати упаковку і посуд для розміщення молочної продукції. Поза холодильника сир буде зберігати свої якості більше 24 годин, для чого необхідно вдатися до народних способів. Термін придатності залежить також від сорту продукту.
1
Основні принципи зберігання сиру
Сир містить корисні бактерії і мікроорганізми. Завдяки їм продукт вважається «живим», тому йому потрібні особливі умови зберігання. Щоб він не запліснявів, не висох і не втратив свій смак, його потрібно правильно утримувати.
При зберіганні варто звернути увагу на:
- 1. Вологість. При низькому показнику продукт обвітрюється і сохне. При високій покривається пліснявою. Оптимальною вважають вологість на рівні 90%.
- 2. Температура. Неправильна температура або різкий її перепад призводять до псування продукту. Низька вбиває корисні бактерії і провокує зміну структури. Висока сприяє зростанню шкідливих мікроорганізмів і є джерелом кишкової інфекції.
2
різновиди сируКожен вид сиру вимагає особливого ставлення. Розрізняють такі сорти:
- тверді;
- м’які;
- з пліснявою;
- ропні;
- домашні;
- пармезан.
Тверді сорти зберігаються довше інших — до 10 днів. Продукт потрібно регулярно перевіряти, щоб виключити появу цвілі на сирі. При її наявності видаляють нальоти, обрізаючи поверхню. М’які сорти псуються швидше. Серед них копчений зберігається на добу більше, ніж інші види. Якщо температуру в камері тримати на рівні -2 ° C, вони можуть пролежати до місяця. При +3 … + 8 ° C — всього тиждень. Плавлені сири після розтину через два дні стають непридатними до вживання. У вакуумній упаковці при плюсовій температурі можуть зберігатися сорти з цвіллю. Це захищає інші продукти від запаху і грибка. Сир розсолу або сулугуні в домашніх умовах зберігають в розсолі на сироватці або в підсоленій воді в скляній банці. Перед вживанням такі продукти слід помістити в чисту воду, злити її і залишити на кілька хвилин на блюдце, щоб волога могла випаруватися.
Мити в гарячій воді розсолу сорт не можна, так як він втратить смакові якості і почне танути.
Продукт, приготовлений вдома, вимагає багато уваги. Термін його придатності становить всього 3-4 дня. Радять поміщати домашній сир в скляний або емальований ємність, щоб він не пліснявів. Його можна заморозити, тоді він пролежить кілька місяців.
Дорогий сорт пармезан в упаковці зберігається довгий час.
Рекомендуємо
Як правильно зберігати грудне молоко після зціджування
2.1
Правила для зберігання в холодильникуТерміни та умови зберігання сиру необхідно чітко дотримуватися. Ідеальною вважають нижню полицю холодильника або піддон для овочів і фруктів. Там температура і вологість найбільш підходящі.
Сучасні установки обладнані системами циркуляції повітря, через що вологість може виявитися нижче необхідного рівня, тому радять зберігати сир в холодильнику в контейнерах. Для цього підійде скляна, керамічна, порцеляновий, пластиковий посуд. Також використовують поліетиленовий мішок і харчову плівку. Це робиться для збереження свіжості продукту і його захисту від сторонніх запахів.
За годину до вживання сир дістають з холодильника, щоб відновити його смак і запах. Нарізають перед початком сервірування столу.
Паперова упаковка не підходить, так як вона не охороняє від випаровування вологи. Продукт в ній висохне за пару днів. При високій вологості використовують цукор-рафінад або макарони для вбирання зайвої води.
Сир, взятий на природу, краще збережеться, якщо загорнути його в лляну серветку, змочену водою. Не можна тримати його під прямими сонячними променями.
Рекомендуємо
Як правильно зберігати солоні і мариновані гриби в домашніх умовах?
2.2
Молочний продукт в морозилціСири не переносять низьких температур, тому в морозилку їх допускається поміщати тільки в крайньому випадку. Такий продукт можна використовувати при випічці пирогів.
Винятком є пармезан. Він не боїться холодів, так як пройшов термічну обробку. Зміст при -15 …- 20 ° C дозволяє зберігати його до 90 днів. Краще нарізати сир на порційні шматочки і загорнути в індивідуальні пакети перед приміщенням в морозильну установку.
2.3
Термін придатностіРекомендований термін придатності того чи іншого сорту залежить від умов.
Свіжий сир поза холодильником зберігає корисні якості всього 1 день, а в агрегаті — 3-4 дня, тверді сорти — до 10 днів. «Камамбер», «Рокфор», «Брі» можуть пролежати до 7 днів, якщо провітрювати їх кожні 2 дні.
2.4
Корисні порадиПродукт в холодильнику може зберегтися довше за таких умов:
- покласти кубик цукру в посуд з сиром і періодично його змінювати;
- забезпечити герметичній упаковкою;
- зберігати його цілісним шматком, а не розрізати на маленькі порції;
- використовувати фольгу для упаковки;
- не сприяти перепадів температури;
- зберігати кожен сорт окремо від іншого;
- при відсутності холодильника змочити тканину в солоній воді, загорнути в неї продукт і заховати в холодне місце, наприклад, в льох або підвал.
Головне правило — не вживати в їжу сир, у якого вийшов термін придатності, щоб не завдати шкоди здоров’ю.