Збереження винограду на зиму може бути проведено в погребі чи підвалі. Для цього знадобляться ящики або діжки з тирсою. При невеликому врожаї можна зберігати грона просто на мотузці або зелених гребенях. Підійде для винограду спосіб зберігання на полицях або в солом’яною золі. Зберегти смак і корисні речовини ягід можна і в домашніх умовах. Для цього використовується холодильник або балкон. При кімнатній температурі виноград не зможе зберігатися більше 3 днів.
1
Особливості збору врожаю
Важливою умовою тривалого збереження винограду на зиму є правильний збір врожаю. Для того щоб зберегти виноград до весни, потрібно почекати, поки він повністю дозріє. Чим пізніше він буде закладений, тим краще. Добре виноград зберігається в тому випадку, якщо він закладається в абсолютно сухому вигляді. Для цього треба ретельно оглянути виноградні грона. Робити це необхідно в рукавичках, тому що в такому випадку зберегтися восковий наліт на ягодах (пруїном), що виконує захисну роль. З кожного грона видаляються сухі і недорозвинені ягоди, з наявністю незначних пошкоджень. В процесі обробки слід використовувати невеликі ножиці з неширокими і тупими кінцями. Вологі місця на грона обробляються гигроскопической ватою.
2
Вимоги до приміщення
Хороше збереження винограду допоможе забезпечити правильна підготовка приміщення для зберігання. Для цієї мети краще підійдуть надземні сховища, так як підвали недостатньо вентилюються. Оптимальна температура зберігання становить 1-5 градусів вище нуля. Чим нижче температура зберігання (в межах норми), тим краще для врожаю. Якщо вона знизиться, то необхідно забезпечити обігрів приміщення і довести температурний режим до необхідного рівня. У приміщенні, де буде зберігатися урожай, не повинно бути сиро. Воно повинно бути товстостінним, темним, без сторонніх запахів і добре вентильованим.
До того як буде проводитися закладка врожаю винограду, сховище повинне бути побілено вапном і Окур сіркою. Щоб виноград зберігати правильно, треба подбати про охолодження приміщення. З цією метою восени треба відкривати двері на ніч, а вдень закривати, щоб не допускати попадання тепла і сонячного світла.
Якщо погода сира, то провітрювати приміщення не слід.
Щоб підтримати невисокий рівень вологості, можна помістити ящик з негашеним вапном або сухим деревним вугіллям.
В процесі зберігання винограду треба час від часу в суху і прохолодну погоду провітрювати в нічний час приміщення.
3
Від чого залежить добре зберігання врожаю?
На терміни зберігання врожаю впливає багато факторів. Головними серед них є такі:
- Особливості сорту (транспортабельність, здатність утримувати вологу).
- Особливості харчування виноградних кущів, система їх ведення. Найгірше зберігаються сорти, які вирощувалися на безштамбовой формуванні. Оптимальною висотою штамба є 40-70 см.
- Особливості грунту. Кращими є малогумусовие, каштанові і піщані ґрунти.
- Навантаження урожаєм. Кращий урожай збирається з недовантажених кущів. У разі перевантаження ягоди з зібраних грон швидко обсипаються.
- Система поливу. Чим частіше виноград зрошується, тим менше термін його зберігання. Тому якщо виноград буде зберігатися тривалий час, то поливи повинні проводитися в першу половину вегетації і закінчуватися за 45 днів до збору врожаю.
- Підживлення рослин. Велика кількість внесених азотних добрив значно скорочують терміни зберігання врожаю, а фосфорно-калійні підвищують цукристість ягід і забезпечують хорошу лежкість.
- Захист винограду від грибкових захворювань. Якщо ягоди вражені мілдью, оїдіумом, сірої або білою гниллю, то вони непридатні до тривалого збереження.
- Терміни і погодні умови в день зняття грон. Виноград не повинен бути недостиглі або перестиглих. Збирання врожаю слід проводити в суху погоду, в середині дня. Не підходить для збору винограду ранній ранок і пізній вечір, так як в цей час активно випадають роси.
4
Зберігання в погребі, підвалі
1. У тирсі.
Виноград може добре зберігатися в ящиках або бочках по 8-10 кг з пересипанням у вигляді тирси. Тара повинна бути без запаху. Бажано Окур її сіркою. Тирса не повинні бути вологими, брудними або курними. Якщо порівняти пробкові та деревна тирса, то соснові і ялинові поступаються за своєю якістю, так як з часом урожай може придбати запах карболки. Добре підходять для цих цілей липові або тополиний.
Їх насипаються на дно тари. Товщина шару повинна становити не менше 3 см, після чого на тирсу укладається виноград таким чином, щоб грона не торкалися одне одного. Зверху на виноград насипається наступний шар тирси і так до повного заповнення тари. Кришку треба прикривати не повністю. Це необхідно для вентилювання тари. З цією метою треба покласти нетовстим планку між бортом і кришкою. На ящику або діжці треба зробити напис, де повинен бути зазначений сорт винограду і дата його укладання.
2. На мотузці.
Цей спосіб найбільш підходить для горищних приміщень і мансард. Грона зв’язуються між собою і перекидаються через натягнуту мотузку. Важливою умовою є розміщення мотузок на різній висоті. Це не дасть можливість гроздям стикатися. Оптимальними умовами зберігання таким способом є невисока вологість, приміщення має бути сухим, темним, температура зберігання в межах 0-5 градусів вище нуля.
3. На зелених гребенях.
Цей спосіб зберігання підходить в тих випадку, коли урожай винограду не дуже великий. Гроно повинна мати частину лози довжиною в 6 см над нею і 20 см під нею. Нижня частина лози поміщається в банку з водою, в яку треба додати активоване вугілля, аспірин. Щоб вода не псувалася, слід додати шматочок деревного вугілля. Зріз на нижній частині втечі треба періодично оновлювати за допомогою садових ножиць. Це буде сприяти харчуванню втечі з гроном. Метод найбільш придатний для зберігання сортів з нещільними гронами і хрящуватою м’якоттю ягід. Свіжість винограду буде збережена протягом 2 місяців, але загубиться цукристість ягід.
4. На сухих гребенях
Спосіб підходить для зберігання пухких грон. Для цього вони підвішуються на гачки або підв’язують за хвостики щільними нитками до опори. Ягоди зберігаються в хорошому вигляді близько 3 місяців. Треба стежити, щоб грона не торкалися одне одного, опори, стін сховища.
5. На полицях.
Для зберігання врожаю цим способом відстань між полицями повинна бути 25 см, глибина — 80 см. Таке розташування полиць полегшить укладання і огляд грон. Спочатку укладається чиста груба солома, а потім виноград. Грона треба укладати ніжками від себе.
6. У солом’яною золі.
Для цього способу використовується зола після згоряння соломи без домішки землі. Зола є найкращим матеріалом для тривалого зберігання винограду, так як деревна тирса можуть бути джерелом різних захворювань винограду. Вона являє собою стерильний матеріал, не піддається гниттю, не має стороннього запаху.
5
Зберігання в умовах квартири
1. У холодильнику.
Слід вибирати сорти з пізнім дозріванням. Існують певні правила, які допоможуть зберегти виноград в холодильнику:
- Якщо купити виноград в супермаркеті, то термін його зберігання складе близько 3 тижнів. В квартирі при кімнатній температурі ягоди збережуть смак і зовнішній вигляд не більше 3 днів.
- Мити виноград перед закладкою на тривале зберігання не слід, так як це призведе до початку гниття ягід.
- Температура повинна бути в межах + 2 … -1, вологість близько 95%.
- Грона поміщаються гребенем вгору — так, щоб ягоди не торкалися одне одного.
- Зберігати виноград треба в відсіку для овочів або біля задньої стінки холодильника.
- Не слід зберігати виноград у поліетилені. Краще використовувати пластикові контейнери без кришок або папір.
2. У морозильній камері.
Виноград добре піддається заморожуванню. Для цього треба дотримуватися нескладних рекомендацій:
- Ягоди можна заморожувати тільки один раз.
- Зробити це треба протягом 6-7 годин з моменту збору з куща.
- Перш ніж остаточно заморозити виноград, його слід охолодити.
- Температура заморожування становить -24 градуси.
- Виноград зберігається в поліетиленових пакетах або харчовій плівці.
- Бажано використовувати Темна сорти.
- Розморожувати виноград треба в холодній воді. Це запобіжить розрив тканин всередині ягід.
3. На балконі.
Якщо врожаю досить багато, то він може зберігатися кілька місяців на балконі. В якості тари підійдуть ящики з дерева або картону. Ягоди потрібно регулярно оглядати на наявність зіпсованих плодів.
6
Перевірка стану винограду
Незалежно від способу зберігання періодично весь урожай треба оглядати для того, щоб вчасно вжити заходів по боротьбі з цвіллю:
- Перша перевірка проводиться через тиждень після укладання врожаю в сховище, наступні — рідше.
- Під час перевірки грон їх треба тримати за ніжку і оглядати з усіх боків.
- Якщо грона зберігаються на зелених гребенях, то вони перевіряються у висячому положенні.
- Якщо урожай зберігається в ящиках, то для перевірки потрібен ще один порожній ящик, в який будуть перекладатися перевірені грона.
- Якщо при огляді буде виявлено гниль або цвіль, то треба переглянути весь урожай.
- Зіпсовані ягоди видаляються за допомогою ножиць.
- Якщо виявлено велику кількість цвілі, приміщення треба Окур сіркою (10 г сірки на 1 м³).
7
Як зберігати живці винограду до весни?
Як проводиться заготівля живців восени:
- Для тривалого зберігання використовуються трехглазковие однорічні живці. Вони повинні бути зрізані з плодоносних кущів восени.
- Поверхня виноградної лози повинна бути не зморщеною, а гладкою.
- Колір лози — світло-коричневий.
- Живці зрізаються з здорового куща без наявності ознак грибка або інших захворювань.
- Чубуки не можна залишати на сонці.
- Оптимальна температура зберігання — від 0 до 4 градусів.
- Безпосередньо перед упаковкою на тривале зберігання лози треба скропити добривом або залишити у воді на 1-2 години.
7.1
Де зберігаються чубуки виноградних лоз?
Де? | Як слід розташувати саджанці? | методи підтримки |
В холодильнику | 1) Саджанець загортається в зволожену тканину з бавовни і кладеться в відкритий пакет для потрапляння повітря 2) Гілки поміщаються в пластикову пляшку і прикриваються кришкою | 1) Час від часу зволожувати тканину водою 2) Цей метод не потребує підтримки |
У піску | Кожна гілка наполовину встромляється в пісок. Ємність повинна стояти в підвалі, погребі, на балконі, в гаражі | зволоження піску |
У пакеті | Гілки складаються в маленькі пучки, поміщаються в пакет і засипаються вологою тирсою. Пакети треба розміщувати в підвалі або льосі | зволоження тирси |
У землі, на вулиці взимку | Викопується траншея глибиною 0,5 м. Дно треба засипати вологим піском. Зверху щільно укладаються пучки саджанців, які засипаються шаром вологого піску товщиною в 25 см, а потім землею з ями | Убезпечити лозу від талих вод. Для цього треба вибирати місце для ями на узвишші. |