Перед подачею води споживачеві вода проходить кілька ступенів очищення для зниження жорсткості і отримання води питної якості. Але навіть будучи очищеною, вона продовжує утримувати солі, які при кип’ятінні залишають на внутрішній поверхні електричного чайника накип. Вона псує смак напою, робить його каламутним. Наступною проблемою, що виникла через накипу, може стати вихід з ладу самого чайника.
У більшості випадків господарі встановлюють додаткові домашні фільтри для очищення води, але вони теж не дадуть стовідсоткової гарантії знесолення води. Тому повністю уникнути появи цвілі всередині судини не вдасться і чистити електричний чайник рано чи пізно все одно доведеться.
1
Методи очищення чайника про накипу
Існує кілька способів для усунення накипу в електричному чайнику. У складі накипу містяться солі магнію і кальцію, розчинити які під силу тільки кислотам. Для очищення звичайного чайника застосовують навіть соляну кислоту. Найшкідливішим способом очищення є механічний метод — шляхом прикладання сили і дроблення накипу за допомогою твердих предметів. Цей шлях може пошкодити і стінки судини, і нагрівальний елемент.
Для електричного чайника потрібен щадний спосіб. Щоб прибрати накип в електричному чайнику в домашніх умовах, застосовують наступні способи:
- 1. Якщо наліт накопичувався не надто довго і накип не встигла спресований, то допоможе чистка содою (2 ст. Л. На полчайніка води). Воду доводять до кипіння, після цього чайник обполіскують і користуються ним.
- 2. Самим народним і абсолютно нешкідливим є метод очищення оцтом. У киплячу воду (літр) вливають оцтову есенцію (столова ложка) і витримують протягом півгодини. Якщо камінь на стінках великий, то процедуру можна повторити. Після закінчення процедури чайник ретельно споліскують і користуються. Недоліком цього методу є утворення їдкого запаху, тому при його проведенні необхідно відкрити кватирку або включити витяжку.
- 3. Замість оцтової есенції можна використовувати порошок лимонної кислоти. Для цього розводять в одному літрі води пакет лимонної кислоти, кип’ятять і півгодини витримують. Якщо після охолодження камінь на стінках і на нагрівальних елементах ще залишився, процедуру повторюють. Так як лимонна кислота відноситься до харчових продуктів, то шкоди здоров’ю такий спосіб принести не може. Кілька більш дорогим, але дієвим є спосіб кип’ятіння розрізаних кружечками одного або двох лимонів, які згодом підуть на викид.
- 4. Розчин лугу готують з таких інгредієнтів: кальцинованої соди (25 г) і тринатрійфосфату (також 25 г) розводять в одному літрі води і розчин виливають в чайник. Доводять до кипіння кілька разів протягом години або двох (залежно від товщини нальоту). Лужний розчин має здатність розпушити накип, і вона легко зіскоблюється.
- 5. Лужний розчин можна зробити з тринатрійфосфату в кількості від 30 до 50 г на один літр води. Технологічний процес виконують так само, як і в попередньому пункті. У запущених випадках процедуру повторюють неодноразово.
- 6. Третій варіант розчину лугу готують з гексаметафосфата. Беруть його в кількості близько 50 м Кип’ятіння в цьому випадку не потрібно — тут досить температури близько 60 ° C. Витримують близько 30 хвилин і ретельно споліскують чайник.
Попередньо можна на додаток провести очищення наступним способом: без кип’ятіння змішати гарячу воду (1 літр), соду (2 ст. Ложки) і оцет (півсклянки). Така суміш дасть хімічну реакцію з інтенсивним виділенням бульбашок вуглекислого газу, які частково зможуть зруйнувати утворилися солі накипу.
У момент закипання будь-якого розчину в чайнику утворюється безліч бульбашок, і до моменту автоматичного виключення вода, що виходить через край вода, може залити підошву з електричними контактами. Тому як тільки вода почне закипати, чайник потрібно відключити і включити другий раз хвилин через 15.
2
профілактичні процедури
Найнадійніший шлях боротьби з накипом в електрочайнику — це профілактика:
- 1. Використовувати для харчових цілей воду, пропущену через стаціонарний фільтр, встановлений на крані.
- 2. Можна купувати очищену воду в бутлях. Хоча часто і від неї на стінках чайника залишається осад.
- 3. Виключити повторне кип’ятіння води. Перед заповненням чайника його потрібно повністю звільняти і обполіскувати.
Не треба чекати, коли шар накипу виросте. Тоді боротися з ним буде важче. Щоденне миття чайника звичайної губкою набагато продовжить термін експлуатації улюбленого чайника і убезпечать організм людини від попадання всередину шкідливих хімічних елементів.