Згодом самовар може потемніти, покритися плямами, іржею і зеленим нальотом. Щоб зберегти первозданний вигляд кухонного предмета, необхідно регулярно за ним доглядати. Додати блиск зовнішній стороні вироби і очистити його внутрішню сторону від накипу можна як народними способами, так і хімічними засобами. Проводити процедуру очищення слід акуратно, щоб не пошкодити поверхню виробу.
1
Способи очищення самоварів з різних металів
Почистити самовар зовні за допомогою таких дій:
- Паста Гої. Цей засіб використовується для видалення неглибоких подряпин, а також для полірування і додання блиску поверхні.
- Поліроль. Такі засоби, як «Метал Клинер» і MetalPolish застосовують для очищення кухонного приладу від патьоків і іржі, їх можна використовувати для очищення різних поверхонь.
У міру використання самовара на його внутрішніх стінках утворюється накип, почистити прилад зсередини можна наступним чином:
- Картопляну шкірку слід прокип’ятити в самоварі близько двох годин, після охолодження накип необхідно прибирати кухонної губкою, а виріб всередині ретельно вимити чистою водою.
- Лимонна кислота швидко справляється з накипом, її засипають в наповнений водою самовар і кип’ятять протягом 15 хвилин. Після процедури прилад вимивають під проточною водою.
Самовари можуть бути виготовлені з різних матеріалів, кожен з яких чиститься певним способом.
2
Корисні поради
Щоб продовжити термін експлуатації самовара, необхідно дотримуватися деякі рекомендації:
- 1. У гарячому приладі завжди повинна бути рідина.
- 2. У холодну пору року воду з самовара необхідно зливати, так як її замерзання може привести до появи мікротріщин.
- 3. Обов’язково слід дезінфікувати кухонний предмет, зробити це можна за допомогою розведеною у воді марганцівки. Рідина заливають в прилад на півгодини, а потім ретельно вимивають його.
- 4. Під час користування латунними виробами бажано надягати на руки бавовняні рукавички, це дозволить зберегти блиск поверхні.
- 5. Після користування необхідно зливати рідину, щоб на стінках не утворювалася накип.
Не варто використовувати для чищення кухонного приладу абразивні засоби, так як вони можуть пошкодити поверхню.