Свіжа зелень набагато покращує смак страв і насичує їх корисними речовинами. Не завжди є можливість зірвати ароматні листочки прямо з грядки, тому господині цікавляться, як зберігати зелень в холодильнику так, щоб вона не в’яла і не жовтіло.
Способів досить багато. Пам’ятайте, що під впливом тепла і світла вітаміни в зелені руйнуються. Наприклад, вітамін С зникає всього за пару годин. Щоб цього уникнути, відразу починайте підготовку зрізаних пучків до зберігання і відправляйте в холодильник.
підготовка
Перед тим, як зберігати зелень в холодильнику, петрушку, цибулю або кріп потрібно перебрати. Відбракувати пошкоджені, пожовклі листочки і акуратно скласти. Мити травичку не рекомендується. Це можна зробити безпосередньо перед приготуванням їжі. Щоб очистити пагони від пилу, злегка протріть їх чистою м’якою тканиною і струсіть.
Якщо на гілочках багато бруду, доведеться промити їх водою. Щоб не пошкодити листя, дотримуйтеся невеликих рекомендацій:
- свіжу зелень можна мити під струменем проточної води. Її натиск псує ніжні стебла, і вони погано зберігаються;
- наповніть таз прохолодною водою і опустіть туди гілочки. Обережно промийте листя і дістаньте зелень з води;
- струсіть кілька разів, щоб позбутися від надлишків вологи, і розкладіть на рушник для просушування.
Коли вони повністю висохнуть, можна продумати, як зберегти зелень в домашніх умовах. Якщо ви збираєтеся використовувати її протягом декількох днів, легко обійтися без холодильника. Просто загорніть кожен пучок в суху лляну тканину або пергамент і сховайте в шафу. Травка залишиться свіжою і ароматною близько 4 діб.
М’яту і базилік можна поставити в невелику банку з водою і помістити на столі. Якщо на своєрідний букет не будуть потрапляти прямі промені сонця, він не зів’яне близько тижня. Щодня міняйте рідину в банку, і трохи кінчики стебла квітки рослин.
Щоб зберегти зелень свіжої довго, потрібно холодильник і спеціальна тара.
Зберігаємо зелень в контейнері
Вакуумний контейнер для зберігання зелені в холодильнику — найкраще рішення. Тара виготовлена з високоякісного харчового пластику і проводиться різних розмірів, тому ви без зусиль підберете оптимальну ємність.
Щоб зберегти петрушку близько 2 тижнів, покладіть сухі пагони в контейнер, герметично закрийте кришку і поставте на нижню полицю холодильника. У міру необхідності діставайте тару, беріть потрібну кількість трави і знову закривайте.
У продажу є спеціальні ємності, призначені для зелені. У них зберігається мікроклімат і вологість, тому пучки кропу і петрушки не псуються дуже довго. У магазинах представлено кілька марок подібної продукції:
- чеська ємність «Sense», фірми Tescoma;
- канадські горщики для трави «Фреш Хербс» виробника Cuisipro;
- американські контейнери від компанії
Товари являють собою колбу і прозору кришку. Всередину ємності заливається трохи води, ставиться вертикально зелень і закривається кришкою. Купивши таку тару, ви збережете всі вітаміни в ароматних листках прянощів.
Через брак контейнерів можна скласти підготовлену зелень в звичайну скляну банку, закрити пластмасовою кришкою і поставити в холодильник.
Як зберегти зелень в пакеті
Багато господині складають свіжу зелень в целофанові пакети. Це хороший спосіб, коли під рукою немає вакуумної ємності.
- Якщо ви перед зберіганням вирішили вимити травичку, почекайте, поки з неї стече вода, і покладіть в широкий пакет.
- Отже, його розкрийте, щоб він наповнився повітрям, і різко зав’яжіть. Вийде прозорий кулька, наповнена зеленню.
- Покладіть його на нижню полицю холодильника. При необхідності розв’язуйте пакет, діставайте зелень і знову закривайте.
- Таким чином, можна зберегти кріп і петрушку близько 3 тижнів.
Немиту траву пакують інакше. Сухі пагони складіть в целофан, зав’яжіть і виконайте акуратні дірочки для циркуляції повітря. Петрушка, кінза, кріп залишаються свіжими 4 тижні. Шпинат зберігається кілька місяців.
Деякі господині перед закладкою зелені в пакет обертають її у вологе вафельний рушник. Це гарантує свіжість листочків 2-3 тижні.
У холодильнику потрібно зберігати кожен вид травички окремо. Не можна змішувати кінзу, кріп і петрушку. Разом вони швидко почнуть чорніти та псуватися.
Зелена цибуля
Молоді пагони цибулі надовго залишаються свіжими, якщо їх правильно зберігати. Як і іншу зелень, стрілки мити водою не бажано.
- Ретельно переберіть рослини, видаліть пожовкле листя і очистіть нижню частину від бруду.
- Намочіть корінці. Зволожите натуральну тканину, викрутити і оберніть пучок цибулі.
- Зверху обв’яжіть стрічкою, покладіть в поліетилен і сховайте в холодильник. Максимальний термін зберігання цибулі в пакеті не більш ніж 30 днів.
Для збереження свіжості не обов’язково використовувати пакети. Можна взяти на озброєння інший спосіб.
Обтрусіть пучки від пилу, загорніть пагони в щільну паперову серветку і покладіть на поличку в холодильній камері. Постарайтеся з’їсти цибулю за тиждень, інакше він стане жовтіти.
Морозильна камера
Якщо вам вдалося зібрати великий урожай прянощів, потрібно з’ясувати, як зберігати зелень в морозильній камері. У замороженої травичці залишаються всі корисні речовини і вітаміни. Використовувати заготовки можна всю зиму.
Зручність заморозки в тому, що необов’язково складати траву окремо. Можна приготувати пряний мікс і додавати його в страви.
- Перед закладанням в камеру зелень треба вимити і висушити на рушнику.
- Якщо немає часу на довгу підготовку, на дерев’яній дошці розкладіть пагони і поставте в морозилку.
- Коли вони замерзнуть, зберіть і складіть в пластикову герметичну ємність. Чи не переповнюйте тару, інакше листочки можуть отримати пошкодження.
- Це відмінний спосіб для збереження базиліка.
Взимку зручно використовувати порізану зелень. Акуратно наріжте пучки цибулі, кропу, кінзи, петрушки і засипте заготовку в контейнер або поліетиленовий пакет.
Щоб застосувати ще один спосіб, буде потрібно форма для льоду. Дрібно поріжте свіжу зелень. Змішайте по бажанню між собою улюблені приправи. Заповніть нарізкою ємності для льоду і зверху залийте невеликою кількістю водички. Надішліть в морозилку. Коли зелений лід застигне, акуратно витягніть його з форми і складіть в пакет. У міру необхідності діставайте 1-2 кубика і використовуйте для приготування їжі.
кілька секретів
Листя салату ніжні і швидко псуються. Продовжити їм життя можна, якщо покласти на широку тарілку, прикрити паперовою серветкою і обгорнути харчовою плівкою. Поставте тарілку в холодильник, і салат залишиться соковитим і хрустким цілий тиждень.
Коли потрібно надовго зберегти листочки м’яти, загорніть їх невеликими порціями в фольгу. Вона збереже запах і свіжість прянощі.
Якщо ви вчасно не розсортували зелень і вона зів’яла, не турбуйтеся. Їй легко повернути презентабельний вигляд. Для цього наберіть в миску літр холодної води, розчиніть в ній 3 ст. л. столового оцту і помістіть зелень на годину. Пониклий салат можна врятувати, заливши на чверть години теплою водою.