Як зберігати зелень в холодильнику, щоб вона залишалася свіжою

Свіжа зелень набагато покращує смак страв і насичує їх корисними речовинами. Не завжди є можливість зірвати ароматні листочки прямо з грядки, тому господині цікавляться, як зберігати зелень в холодильнику так, щоб вона не в’яла і не жовтіло.

Способів досить багато. Пам’ятайте, що під впливом тепла і світла вітаміни в зелені руйнуються. Наприклад, вітамін С зникає всього за пару годин. Щоб цього уникнути, відразу починайте підготовку зрізаних пучків до зберігання і відправляйте в холодильник.

підготовка

Перед тим, як зберігати зелень в холодильнику, петрушку, цибулю або кріп потрібно перебрати. Відбракувати пошкоджені, пожовклі листочки і акуратно скласти. Мити травичку не рекомендується. Це можна зробити безпосередньо перед приготуванням їжі. Щоб очистити пагони від пилу, злегка протріть їх чистою м’якою тканиною і струсіть.

Якщо на гілочках багато бруду, доведеться промити їх водою. Щоб не пошкодити листя, дотримуйтеся невеликих рекомендацій:

  • свіжу зелень можна мити під струменем проточної води. Її натиск псує ніжні стебла, і вони погано зберігаються;
  • наповніть таз прохолодною водою і опустіть туди гілочки. Обережно промийте листя і дістаньте зелень з води;
  • струсіть кілька разів, щоб позбутися від надлишків вологи, і розкладіть на рушник для просушування.

Коли вони повністю висохнуть, можна продумати, як зберегти зелень в домашніх умовах. Якщо ви збираєтеся використовувати її протягом декількох днів, легко обійтися без холодильника. Просто загорніть кожен пучок в суху лляну тканину або пергамент і сховайте в шафу. Травка залишиться свіжою і ароматною близько 4 діб.

М’яту і базилік можна поставити в невелику банку з водою і помістити на столі. Якщо на своєрідний букет не будуть потрапляти прямі промені сонця, він не зів’яне близько тижня. Щодня міняйте рідину в банку, і трохи кінчики стебла квітки рослин.

Щоб зберегти зелень свіжої довго, потрібно холодильник і спеціальна тара.

зберігання зелені

Зберігаємо зелень в контейнері

Вакуумний контейнер для зберігання зелені в холодильнику — найкраще рішення. Тара виготовлена ​​з високоякісного харчового пластику і проводиться різних розмірів, тому ви без зусиль підберете оптимальну ємність.

Щоб зберегти петрушку близько 2 тижнів, покладіть сухі пагони в контейнер, герметично закрийте кришку і поставте на нижню полицю холодильника. У міру необхідності діставайте тару, беріть потрібну кількість трави і знову закривайте.

У продажу є спеціальні ємності, призначені для зелені. У них зберігається мікроклімат і вологість, тому пучки кропу і петрушки не псуються дуже довго. У магазинах представлено кілька марок подібної продукції:

  • чеська ємність «Sense», фірми Tescoma;
  • канадські горщики для трави «Фреш Хербс» виробника Cuisipro;
  • американські контейнери від компанії

Товари являють собою колбу і прозору кришку. Всередину ємності заливається трохи води, ставиться вертикально зелень і закривається кришкою. Купивши таку тару, ви збережете всі вітаміни в ароматних листках прянощів.

Через брак контейнерів можна скласти підготовлену зелень в звичайну скляну банку, закрити пластмасовою кришкою і поставити в холодильник.

Зелень в контейнері

Як зберегти зелень в пакеті

Багато господині складають свіжу зелень в целофанові пакети. Це хороший спосіб, коли під рукою немає вакуумної ємності.

  1. Якщо ви перед зберіганням вирішили вимити травичку, почекайте, поки з неї стече вода, і покладіть в широкий пакет.
  2. Отже, його розкрийте, щоб він наповнився повітрям, і різко зав’яжіть. Вийде прозорий кулька, наповнена зеленню.
  3. Покладіть його на нижню полицю холодильника. При необхідності розв’язуйте пакет, діставайте зелень і знову закривайте.
  4. Таким чином, можна зберегти кріп і петрушку близько 3 тижнів.

Немиту траву пакують інакше. Сухі пагони складіть в целофан, зав’яжіть і виконайте акуратні дірочки для циркуляції повітря. Петрушка, кінза, кріп залишаються свіжими 4 тижні. Шпинат зберігається кілька місяців.

Деякі господині перед закладкою зелені в пакет обертають її у вологе вафельний рушник. Це гарантує свіжість листочків 2-3 тижні.

У холодильнику потрібно зберігати кожен вид травички окремо. Не можна змішувати кінзу, кріп і петрушку. Разом вони швидко почнуть чорніти та псуватися.

Зелень в пакеті

Зелена цибуля

Молоді пагони цибулі надовго залишаються свіжими, якщо їх правильно зберігати. Як і іншу зелень, стрілки мити водою не бажано.

  1. Ретельно переберіть рослини, видаліть пожовкле листя і очистіть нижню частину від бруду.
  2. Намочіть корінці. Зволожите натуральну тканину, викрутити і оберніть пучок цибулі.
  3. Зверху обв’яжіть стрічкою, покладіть в поліетилен і сховайте в холодильник. Максимальний термін зберігання цибулі в пакеті не більш ніж 30 днів.

Для збереження свіжості не обов’язково використовувати пакети. Можна взяти на озброєння інший спосіб.

Обтрусіть пучки від пилу, загорніть пагони в щільну паперову серветку і покладіть на поличку в холодильній камері. Постарайтеся з’їсти цибулю за тиждень, інакше він стане жовтіти.

Зелена цибуля

Морозильна камера

Якщо вам вдалося зібрати великий урожай прянощів, потрібно з’ясувати, як зберігати зелень в морозильній камері. У замороженої травичці залишаються всі корисні речовини і вітаміни. Використовувати заготовки можна всю зиму.

Зручність заморозки в тому, що необов’язково складати траву окремо. Можна приготувати пряний мікс і додавати його в страви.

  1. Перед закладанням в камеру зелень треба вимити і висушити на рушнику.
  2. Якщо немає часу на довгу підготовку, на дерев’яній дошці розкладіть пагони і поставте в морозилку.
  3. Коли вони замерзнуть, зберіть і складіть в пластикову герметичну ємність. Чи не переповнюйте тару, інакше листочки можуть отримати пошкодження.
  4. Це відмінний спосіб для збереження базиліка.

Взимку зручно використовувати порізану зелень. Акуратно наріжте пучки цибулі, кропу, кінзи, петрушки і засипте заготовку в контейнер або поліетиленовий пакет.

Щоб застосувати ще один спосіб, буде потрібно форма для льоду. Дрібно поріжте свіжу зелень. Змішайте по бажанню між собою улюблені приправи. Заповніть нарізкою ємності для льоду і зверху залийте невеликою кількістю водички. Надішліть в морозилку. Коли зелений лід застигне, акуратно витягніть його з форми і складіть в пакет. У міру необхідності діставайте 1-2 кубика і використовуйте для приготування їжі.

Зелень в морозилці

кілька секретів

Листя салату ніжні і швидко псуються. Продовжити їм життя можна, якщо покласти на широку тарілку, прикрити паперовою серветкою і обгорнути харчовою плівкою. Поставте тарілку в холодильник, і салат залишиться соковитим і хрустким цілий тиждень.

Коли потрібно надовго зберегти листочки м’яти, загорніть їх невеликими порціями в фольгу. Вона збереже запах і свіжість прянощі.

Якщо ви вчасно не розсортували зелень і вона зів’яла, не турбуйтеся. Їй легко повернути презентабельний вигляд. Для цього наберіть в миску літр холодної води, розчиніть в ній 3 ст. л. столового оцту і помістіть зелень на годину. Пониклий салат можна врятувати, заливши на чверть години теплою водою.

Ссылка на основную публикацию