Яка сушка в посудомийній машині краще: тип, конденсаційна, що це таке, що вбудовуються, турбосушка, чим відрізняється

Щоб на вимитих тарілках і келихах не залишалися краплі води, в кожній посудомийній машині (ПММ) передбачено той чи інший вид сушки: конденсаційна, конвекційна, інтенсивна або цеоліту. Яка сушка в посудомийній машині краще, кожен користувач повинен вирішити сам. У цьому йому допоможуть знання достоїнств і недоліків всіх типів побутової техніки, а також власні вподобання і пріоритети.

Посудомийна машина Electrolux

конденсаційна

Цей вид сушки є найпоширенішим. Висихання посуду в агрегатах конденсаційного типу відбувається природним способом за рахунок різниці температур:

  • Чистий посуд омивається майже киплячою водою.
  • Гарячий пар, контактуючи з холодними стінками посудомийки, конденсується і перетворюється в краплі води.
  • Утворився конденсат стікає, потім через зливний отвір викачується спеціальним насосом.

Принцип роботи конденсаційної сушки

Конденсаційний тип сушіння в посудомийній машині має ряд переваг, до яких відносяться повна безшумність і економічність (агрегат під час висушування столових приладів не працює і не витрачає електроенергію). Вбудовані посудомийні машини з конденсаційної сушінням коштують дешевше аналогів з турбосушка або цеолітом.

Є у такого варіанту і недоліки. На поверхні тарілок і келихів можуть залишитися непривабливі розлучення і краплі води, які доведеться видаляти вручну. Крім того, час повного висихання посуду займає кілька годин. Тому фахівці радять завантажувати столові прибори ввечері, щоб вранці дістати суху посуд.

турбосушка

Для споживачів, які цінують час і не хочуть чекати, коли тарілки висохнуть природним способом, виробники випускають посудомийні машини з вбудовуваної турбосушка. Такі моделі ПММ коштують дорожче, т. К. Вимагають установки додаткових функціональних елементів — Тена і вентилятора.

Сушка за допомогою турбообдува

Принцип роботи турбосушка, яку часто називають конвекционной або конвективного, передбачає постійну подачу гарячого повітря:

  • ТЕН нагріває повітря всередині камери.
  • Вентилятор жене гаряче повітря і обдуває вологе посуд.
  • Тарілки, чашки і стакани висихають швидко, тому час роботи посудомийки з турбосушка скорочується в кілька разів.

При всіх своїх достоїнствах машини цього типу мають ряд недоліків. Вони відрізняються високою ціною і збільшеним витратою електроенергії, необхідної для роботи нагрівального елементу і вентилятора. Пристрої, що підвищують температуру повітря і обдувають предмети кухонного начиння, в процесі експлуатації можуть вийти з ладу. А це вимагатиме їх ремонту та додаткових грошових витрат.

інтенсивна

Посудомийна машина з сушкою інтенсивного, або активного, типу забезпечує знижена витрата електроенергії, а також повне висихання скла, металу і кераміки без крапель і розлучень на поверхні.

Для досягнення такого ефекту інженери-конструктори застосували закони фізики, передбачивши монтаж спеціального теплообмінника з холодною водою. За рахунок перепаду температур між його стінками і внутрішніми поверхнями мийного шафи виникає різниця тиску повітря, що змушує повітряні потоки постійно циркулювати по камері. Завдяки інтенсивному руху повітря столові прибори висихають швидше, ніж в машинах з конденсаційної сушінням, але повільніше, ніж в агрегатах з турбосушка.

Посудомийки з інтенсивним типом сушки об’єднують в собі декілька переваг:

  • доступну ціну;
  • економне споживання електроенергії;
  • висока якість обробки посуду, на якій не залишається розлучень і крапель води.

Для процесу висушування посуду не потрібно монтаж ТЕНів і вентиляторів, здатних відмовити в самий невідповідний момент. Тому ймовірність поломки сушки в посудомойке мінімальна.

Чим відрізняються і що краще

Щоб зробити висновок, який тип сушіння в ПММ віддати перевагу, потрібно орієнтуватися на ті характеристики, які є більш важливими для даного користувача:

  • Інтенсивна або конденсаційна сушка підійде тим людям, які не хочуть витрачати кошти сімейного бюджету на придбання моделі преміум-класу, а також згодні миритися з тривалим часом висихання посуду і наявністю залишкової вологи на фаянсі або склі.
  • Турбосушка відрізняється від конденсаційної та інтенсивної високою швидкістю висихання столових приладів. Тому стане підходящим варіантом для зайнятих людей, які вважають за краще економити не гроші, а особистий час.

Сушка технологією Air Dry

Якщо ціна посудомийки не має значення, можна порекомендувати покупку агрегату з цеолітної сушінням (Zeolit®Airflow або Zeolit®-Drying). Принцип роботи приладу заснований на використанні натурального мінералу — цеоліту. Цей матеріал має властивість багаторазово поглинати і віддавати вологу, попутно нагріваючись і виділяючи велику кількість тепла в камеру мийного шафи.

Цеоліт не потребує заміни, обслуговуванні або ремонті. Він буде виконувати свої функції до тих пір, поки не закінчиться термін служби посудомийної машини. Прилади з цеолітом забезпечують високу якість обробки посуду, т. К. На її поверхні не залишається слідів від води. Ця технологія дозволяє економити електроенергію, але поки що не користується великим попитом, т. К. ПММ з цеолітної сушінням відрізняються високою ціною.

Провідні виробники посудомийної техніки впроваджують нові технології, постійно вдосконалюючи процес сушіння посуду.

Так, компанія Electrolux розробила систему досушування столових приладів під назвою AirDry. Вона передбачає автоматичне при відкривання дверцят мийної камери після виконання кожної програми. Такий прийом забезпечує швидке висихання посуду під дією природної вентиляції.

При виборі побутової техніки варто враховувати не тільки тип, а й клас сушок, який позначається латинськими буквами від «А» до «G». Цей показник оцінюється за кількістю залишкової вологи, патьоків і слідів води на вимитого посуду. Організації, що займаються реалізацією посудомийних машин, поставляють в нашу країну агрегати з класом сушки «А» і «В». У другому варіанті на вимитого посуду допускаються сліди вологи або поодинокі краплі, а в сушінні вищого класу «А» посуд буде повністю сухий.

Ссылка на основную публикацию