Коли садити брюссельську капусту на розсаду: як вирощувати у відкритому грунті

Брюссельська капуста є однією з невибагливих і долгорастущіх капустяних культур. Знаючи, коли садити брюссельську капусту на розсаду, можна отримати досить пристойний урожай, і використовувати її для приготування корисних страв до наступного сезону. Головне правильно доглядати за нею і підібрати підходящу грунт.

опис

Брюссельська капуста — один з видів білокачанної капусти. У дикій природі культура не зустрічається, а її предком є ​​листова середземноморська капуста. У нинішньому вигляді була виведена в Бельгії, в честь чого і отримала свою назву. Сьогодні культура вирощується в промислових масштабах, з огляду на її надзвичайною користі.

До складу брюссельської капусти включають:

  • провітамін А;
  • нікотинову кислоту;
  • вітаміни груп В, С, Е;
  • фосфорні солі;
  • калій;
  • магній;
  • залізо;
  • йод;
  • натрій;
  • ферменти;
  • амінокислоти;
  • клітковину;
  • білок;
  • фолієву кислоту.

Завдяки такому багатому складу культура вважається дієтичним продуктом з величезним переліком корисних властивостей:

  • нормалізація тиску;
  • загоєння ран і відновлення в постопераційному періоді;
  • жовчогінну, сечогінну антитоксичну дію;
  • стимуляція імунітету і кровотворення;
  • нормалізація роботи підшлункової залози;
  • зниження ризику вроджених дефектів (при вживанні вагітними жінками);
  • поліпшення зору;
  • зниження рівня холестерину;
  • стимуляція розумової діяльності;
  • посилення кишкової перистальтики;
  • попередження розвитку новоутворень, в тому числі злоякісних.

Зовнішній вигляд брюссельської капусти дуже відрізняється від інших представників капустяних культур. На високому стеблі (50-70 см) формуються невеликого розміру качани в кількості 30-50 шт. Розмір плодів порівняємо з волоським горіхом, а вага приблизно 15-20 гр. Виглядають плоди як зменшена копія звичайної листової капусти.

Збір врожаю брюссельської капусти

Варто знати! Знімання качанів можна проводити вручну або за допомогою ножа. Одним з варіантів збору брюссельської капусти є повне зрізання рослин в прикореневій зоні.

Залежно від умов, термін зберігання врожаю буде відрізнятися:

  1. Плоди, залишені на стеблі можна зберігати в погребі до 3-х місяців.
  2. Якщо викопати рослини з коренем і прикопати щільно один до одного в погребі, можна продовжити зберігання до 5 місяців.
  3. Зрізані з качаном качани також можна зберігати в погребі, або в холодильнику до 1,5 місяців.
  4. Попередньо бланшірованние і заморожені качани зберігаються в морозильній камері до 3-4 місяців.
Ссылка на основную публикацию