Брюссельська капуста є однією з невибагливих і долгорастущіх капустяних культур. Знаючи, коли садити брюссельську капусту на розсаду, можна отримати досить пристойний урожай, і використовувати її для приготування корисних страв до наступного сезону. Головне правильно доглядати за нею і підібрати підходящу грунт.
опис
Брюссельська капуста — один з видів білокачанної капусти. У дикій природі культура не зустрічається, а її предком є листова середземноморська капуста. У нинішньому вигляді була виведена в Бельгії, в честь чого і отримала свою назву. Сьогодні культура вирощується в промислових масштабах, з огляду на її надзвичайною користі.
До складу брюссельської капусти включають:
- провітамін А;
- нікотинову кислоту;
- вітаміни груп В, С, Е;
- фосфорні солі;
- калій;
- магній;
- залізо;
- йод;
- натрій;
- ферменти;
- амінокислоти;
- клітковину;
- білок;
- фолієву кислоту.
Завдяки такому багатому складу культура вважається дієтичним продуктом з величезним переліком корисних властивостей:
- нормалізація тиску;
- загоєння ран і відновлення в постопераційному періоді;
- жовчогінну, сечогінну антитоксичну дію;
- стимуляція імунітету і кровотворення;
- нормалізація роботи підшлункової залози;
- зниження ризику вроджених дефектів (при вживанні вагітними жінками);
- поліпшення зору;
- зниження рівня холестерину;
- стимуляція розумової діяльності;
- посилення кишкової перистальтики;
- попередження розвитку новоутворень, в тому числі злоякісних.
Зовнішній вигляд брюссельської капусти дуже відрізняється від інших представників капустяних культур. На високому стеблі (50-70 см) формуються невеликого розміру качани в кількості 30-50 шт. Розмір плодів порівняємо з волоським горіхом, а вага приблизно 15-20 гр. Виглядають плоди як зменшена копія звичайної листової капусти.
Варто знати! Знімання качанів можна проводити вручну або за допомогою ножа. Одним з варіантів збору брюссельської капусти є повне зрізання рослин в прикореневій зоні.
Залежно від умов, термін зберігання врожаю буде відрізнятися:
- Плоди, залишені на стеблі можна зберігати в погребі до 3-х місяців.
- Якщо викопати рослини з коренем і прикопати щільно один до одного в погребі, можна продовжити зберігання до 5 місяців.
- Зрізані з качаном качани також можна зберігати в погребі, або в холодильнику до 1,5 місяців.
- Попередньо бланшірованние і заморожені качани зберігаються в морозильній камері до 3-4 місяців.