Пристосування для заточування ножів: верстат, як зробити своїми руками, креслення, розміри

Згодом ножі для нарізки м’яса, овочів, хліба та інших продуктів починають тупіться. Експлуатація такого інструменту не тільки незручна, але і небезпечна. У будь-який момент лезо може зіскочити з обробляють вироби і нанести власнику травму. Пристосування для заточування ножів дозволяє вирішити цю проблему. Подібні прилади в широкому асортименті є в торгових точках, проте не завжди вони влаштовують споживача. З метою економії цілком реально зробити якісний аналог власноруч, попередньо вивчивши особливості точильних каменів і креслення по збірці.

1
Особливості заточування ножів

При виготовленні верстата важливо виставити правильний кут заточування. В процесі відновлення ріжучих властивостей леза необхідно відновити заводські показники, максимально повторює технологічні стандарти.

Залежно від типу ножа і його призначення кут заточки підбирається по-різному. В результаті:

  • Бритва і скальпель заточуються під 10-15 гр.
  • Многофункціональний інструмент для нарізки різного виду продуктів обробляється під кутом 15-20 гр.
  • Ножі для полювання і походів — 25-30 гр.
  • Прилади для оброблення твердих матеріалів — 30-40 гр.

Без спеціального пристрою виконати процедури під необхідним кутом непросто: при утриманні руками буде дуже складно контролювати потрібну позицію. Зробити заточувальний верстат власноруч не складе особливих труднощів і не займе багато часу. Для того, щоб точити ножі правильно, підбирайте відповідні матеріали.

2
Вибір каменів і конструкції пристрою

Більшість саморобних пристосувань складається з абразивного бруска і упору для фіксації заготовки.

В якості першого елемента часто використовують готові або імпровізовані камені.

Різновиди брусків:

  • водні варіації, при роботі з якими застосовується рідина, що дозволяє економити робочу поверхню каменю;
  • масляна версія за своєю конфігурацією практично ідентична зазначеної вище модифікації, але замість води використовує більш в’язку, а значить, щадну по відношенню до сталі рідина;
  • деталі з натуральних порід;
  • штучні аналоги;
  • гумові модифікації точила, працювати з якими не дуже комфортно: вони швидше зношуються і вимагають більше часу на обробку виробу.

Виготовлення абразивного бруска своїми руками зажадає наявності скляній прямокутної пластини товщиною 5 міліметрів, гайок, болтів, наждачного паперу.

  1. 1. На поверхню деталі клеїться основа на наждаку. Зробити це можна за допомогою двостороннього скотча.
  2. 2. Затягувати фіксатори потрібно акуратно, щоб не наразити скло деформації.
  3. 3. Якщо поверхню абразиву не змочується додатково рідиною, слід уникати різких і швидких рухів при обробці, щоб не допустити перегріву металу і втрати властивостей леза.

Рекомендуємо

Кут заточування ножів: як правильно заточити кухонний або мисливський ніж

2.1
Саморобний верстат з дерев’яних брусків

Для виготовлення подібного інструменту необхідно:

  1. 1. Взяти пару дерев’яних брусків і відшліфувати їх на спеціальному верстаті або за допомогою наждачного паперу. Необхідно прибрати всі задирки, зробити на заготовках попередню розмітку. Бажано заздалегідь зробити креслення майбутньої конструкції. Це дозволить заощадити час і використовувані матеріали, не втративши в якості.
  2. 2. За зробленої розмітці на деревних елементах роблять пропили глибиною близько 15 міліметрів.
  3. 3. Потім в ці гнізда монтують абразивні деталі таким чином, щоб всі пази щільно співпали між собою.
  4. 4. Камені фіксуються за допомогою болтового кріплення. Додаткову стійкість верстата забезпечить прикріплений на нижню частину споруди шматок полімерного матеріалу.


Рекомендуємо

Правила самостійної заточування ножів в домашніх умовах

2.2
Точильний верстат з куточка

Використовувані елементи:

  • пластини з металу розміром 40 * 110 мм;
  • алюмінієві куточки стандартного зразка (200 * 30 мм);
  • залізні рейки довжиною близько 150 мм;
  • тиси;
  • напилок;
  • комплект болтів і гайок (М-8, М-6, в кількості 8-12 шт);
  • надфіль.

Порядок виконання робіт:

  1. 1. З урахуванням креслень просверливаются отвори; після в них нарізається різьба.
  2. 2. Напилком обробляють все гострі краї і кути, що дозволить безпечно і комфортно експлуатувати чавило.
  3. 3. У куточку також проробляють гнізда; місця для опорної спиці розширюються за допомогою надфіля.
  4. 4. Нарізається різьблення в отворі для шпильок; в крайні прорізи монтуються стрижні, які кріпляться за допомогою гайок типу М-6.
  5. 5. У збільшене отвір міститься болт М-8 (довжина 140 мм), на ньому фіксується гайка типу баранчик і контргайки. Цей елемент буде служити опорною стійкою майбутньої конструкції. В інші гнізда встановлюють болти для затиску ножа.
  6. 6. По краях стрижневих рейок нагвинчуються гайки, надівається куточок з фіксаторами. За допомогою стрижнів можна буде коригувати кут заточки.
  7. 7. З Г-образного металевого елемента, стрижня з різьбленням, пари власників і гайки збирається пристосування для утримання робочого каменю. Крайній фіксатор робиться з наскрізним отвором під спицю.

Подібний точильний верстат має досить широкий діапазон обробки ножів і зручний в експлуатації.

Ссылка на основную публикацию