Згодом ножі для нарізки м’яса, овочів, хліба та інших продуктів починають тупіться. Експлуатація такого інструменту не тільки незручна, але і небезпечна. У будь-який момент лезо може зіскочити з обробляють вироби і нанести власнику травму. Пристосування для заточування ножів дозволяє вирішити цю проблему. Подібні прилади в широкому асортименті є в торгових точках, проте не завжди вони влаштовують споживача. З метою економії цілком реально зробити якісний аналог власноруч, попередньо вивчивши особливості точильних каменів і креслення по збірці.
1
Особливості заточування ножів
При виготовленні верстата важливо виставити правильний кут заточування. В процесі відновлення ріжучих властивостей леза необхідно відновити заводські показники, максимально повторює технологічні стандарти.
Залежно від типу ножа і його призначення кут заточки підбирається по-різному. В результаті:
- Бритва і скальпель заточуються під 10-15 гр.
- Многофункціональний інструмент для нарізки різного виду продуктів обробляється під кутом 15-20 гр.
- Ножі для полювання і походів — 25-30 гр.
- Прилади для оброблення твердих матеріалів — 30-40 гр.
Без спеціального пристрою виконати процедури під необхідним кутом непросто: при утриманні руками буде дуже складно контролювати потрібну позицію. Зробити заточувальний верстат власноруч не складе особливих труднощів і не займе багато часу. Для того, щоб точити ножі правильно, підбирайте відповідні матеріали.
2
Вибір каменів і конструкції пристрою
Більшість саморобних пристосувань складається з абразивного бруска і упору для фіксації заготовки.
В якості першого елемента часто використовують готові або імпровізовані камені.
Різновиди брусків:
- водні варіації, при роботі з якими застосовується рідина, що дозволяє економити робочу поверхню каменю;
- масляна версія за своєю конфігурацією практично ідентична зазначеної вище модифікації, але замість води використовує більш в’язку, а значить, щадну по відношенню до сталі рідина;
- деталі з натуральних порід;
- штучні аналоги;
- гумові модифікації точила, працювати з якими не дуже комфортно: вони швидше зношуються і вимагають більше часу на обробку виробу.
Виготовлення абразивного бруска своїми руками зажадає наявності скляній прямокутної пластини товщиною 5 міліметрів, гайок, болтів, наждачного паперу.
- 1. На поверхню деталі клеїться основа на наждаку. Зробити це можна за допомогою двостороннього скотча.
- 2. Затягувати фіксатори потрібно акуратно, щоб не наразити скло деформації.
- 3. Якщо поверхню абразиву не змочується додатково рідиною, слід уникати різких і швидких рухів при обробці, щоб не допустити перегріву металу і втрати властивостей леза.
Рекомендуємо
Кут заточування ножів: як правильно заточити кухонний або мисливський ніж
2.1
Саморобний верстат з дерев’яних брусків
Для виготовлення подібного інструменту необхідно:
- 1. Взяти пару дерев’яних брусків і відшліфувати їх на спеціальному верстаті або за допомогою наждачного паперу. Необхідно прибрати всі задирки, зробити на заготовках попередню розмітку. Бажано заздалегідь зробити креслення майбутньої конструкції. Це дозволить заощадити час і використовувані матеріали, не втративши в якості.
- 2. За зробленої розмітці на деревних елементах роблять пропили глибиною близько 15 міліметрів.
- 3. Потім в ці гнізда монтують абразивні деталі таким чином, щоб всі пази щільно співпали між собою.
- 4. Камені фіксуються за допомогою болтового кріплення. Додаткову стійкість верстата забезпечить прикріплений на нижню частину споруди шматок полімерного матеріалу.
Рекомендуємо
Правила самостійної заточування ножів в домашніх умовах
2.2
Точильний верстат з куточка
Використовувані елементи:
- пластини з металу розміром 40 * 110 мм;
- алюмінієві куточки стандартного зразка (200 * 30 мм);
- залізні рейки довжиною близько 150 мм;
- тиси;
- напилок;
- комплект болтів і гайок (М-8, М-6, в кількості 8-12 шт);
- надфіль.
Порядок виконання робіт:
- 1. З урахуванням креслень просверливаются отвори; після в них нарізається різьба.
- 2. Напилком обробляють все гострі краї і кути, що дозволить безпечно і комфортно експлуатувати чавило.
- 3. У куточку також проробляють гнізда; місця для опорної спиці розширюються за допомогою надфіля.
- 4. Нарізається різьблення в отворі для шпильок; в крайні прорізи монтуються стрижні, які кріпляться за допомогою гайок типу М-6.
- 5. У збільшене отвір міститься болт М-8 (довжина 140 мм), на ньому фіксується гайка типу баранчик і контргайки. Цей елемент буде служити опорною стійкою майбутньої конструкції. В інші гнізда встановлюють болти для затиску ножа.
- 6. По краях стрижневих рейок нагвинчуються гайки, надівається куточок з фіксаторами. За допомогою стрижнів можна буде коригувати кут заточки.
- 7. З Г-образного металевого елемента, стрижня з різьбленням, пари власників і гайки збирається пристосування для утримання робочого каменю. Крайній фіксатор робиться з наскрізним отвором під спицю.
Подібний точильний верстат має досить широкий діапазон обробки ножів і зручний в експлуатації.