Передбачена в холодильнику Стинол регулювання температури здійснюється механічним або електронним коректором. Налаштування проводиться шляхом повороту рукоятки; рекомендації по вибору температурного режиму наведені в заводській документації.
Яка температура повинна бути в холодильнику
Температурний фон в холодильній камері залежить від типу продуктів, що зберігаються:
- при укладанні м’ясних чи рибних продуктів, а також яєць і твердого сиру рекомендується виставити температуру в діапазоні + 1 … + 3 ° С;
- якщо планується зберігати ковбасні продукти або кулінарні вироби, то параметр підвищується до + 2 … + 4 ° С;
- при розміщенні рідких продуктів (наприклад, молока або відварених овочів) значення становить + 3 … + 5 ° С;
- для зберігання морепродуктів рекомендується підтримувати температурний фон в межах + 4 … + 6 ° С;
- фрукти зберігають свої смакові характеристики при температурі в діапазоні + 6 … + 8 ° С.
Температура в морозилці Stinol, що визначає фон в холодильній камері, досягає -18 ° С. Виробник рекомендує розміщувати продукти з різних полицях холодильника, оскільки ступінь охолодження повітря відрізняється в міру віддалення від морозилки або розподільного повітряного каналу. Завод випускає обладнання декількох кліматичних класів; при покупці холодильника необхідно враховувати відповідність класу кліматичних умов експлуатації.
При зберіганні продуктів слід знати особливості розподілу температурного фону за обсягом холодильної камери:
- Мінімальна температура спостерігається уздовж задньої стінки відсіку, в якій приховані трубки холодоагенту або розташовуються канали для подачі охолодженого повітря.
- Центральні полки відрізняються підвищеним температурним фоном (до + 3 … + 5 ° С), що дозволяє зберігати м’ясні продукти, молочні та хлібобулочні вироби.
- Розташовані на двері балкони не охолоджуються нижче + 5 … + 10 ° С. Ніші рекомендується використовувати для зберігання яєць, соусів або напоїв. Частина обладнання оснащується ящиками для розміщення лікарських препаратів (перед укладанням медикаментів слід перевірити вимоги до умов зберігання препаратів).
- В холодильниках Стинол крапельного типу і з системою No Frost використовуються окремі контейнери для зберігання овочів і фруктів, які розташовані над морозильною камерою. Температурний фон усередині боксу підтримується на рівні + 5 … + 8 ° С.
Як регулювати в крапельних моделях
Виробник рекомендує підключати харчування і регулювати температуру в холодильнику після установки вироби в запланованій зоні. При розташуванні необхідно залишити зазори між бічними стінками і задньою панеллю корпусу, необхідні для коректної циркуляції повітря (розміри проміжків наведені в інструкції з експлуатації до холодильного обладнання). Холодильник витримується в приміщенні 3-4 години для рівномірного розподілу холодоагенту, а потім приєднується до побутової електричної мережі.
Регулювання температурного фону в застарілих однокамерних установках проводиться за допомогою термометра. Градусник поміщається всередині холодильного відділення, а коректор температури встановлюється в середнє положення. Устаткування має відпрацювати 2-3 години, потім перевіряються показання термометра. Якщо градусник показує + 2 … + 5 ° С, то налаштування обладнання вважається коректною. Потім слід перевірити і налаштувати температурний фон в морозильній відсіку, який повинен знаходитися в інтервалі -21 … -18 ° С.
У двокамерному обладнанні (наприклад, Стинол 150) терморегулятор розташований на верхній кромці корпусу. Коректор температури дозволяє вимкнути обладнання (позиція Off).
Для збільшення ступеня охолодження ручка повертається за годинниковою стрілкою; виробник рекомендує встановлювати регулятор в центральне положення.
При додаткової завантаженні холодильної камери або морозилки теплими продуктами необхідно знизити температурний фон всередині холодильника.
Як регулювати в моделях з No Frost
Для регулювання температури в холодильнику Стинол, оснащеному системою Total No Frost, використовується поворотна рукоятка. Коректор знаходиться на верхній кромці корпусу; навколо рукоятки нанесена шкала з зазначенням режимів роботи. При повороті регулятора в крайнє ліве положення (позиція OFF) відбувається відключення компресора, циркуляція холодоагенту припиняється. Регулювання виконується на обладнанні, виставленому відповідно до заводських рекомендацій і витриманому в приміщенні протягом 3-4 годин (для стоку холодоагенту в компресор).
Щоб відрегулювати потрібне значення, рукоятку повертають вправо — у міру повороту регулятора знижуються градуси в морозильній камері і холодильній камері. Охолодження включається після проходження положення, зазначеного іконкою у вигляді невеликої сніжинки. В налаштуваннях передбачено положення ECO, що забезпечує підтримку рекомендованої температури і одночасно знижує енергоспоживання. Крайнє праве положення ставить мінімальний температурний режим, який використовується для більш високу температуру продуктів.
Двокамерний холодильник з системою No Frost в морозильній камері обладнується електронною панеллю з 2 регуляторами, які забезпечують незалежну коригування фону в верхньому і нижньому відсіках. Власник обладнання виставляє необхідне значення поворотом регуляторів; можна скористатися побутовим термометром для перевірки робочих режимів. У рукоятки морозильної камери є додаткове положення Super, що використовується при прискореної заморожуванні великого обсягу продуктів.