Для багаторічної і безперебійної роботи посудомийної машини (ПММ) необхідно використовувати не тільки миючі порошки, гелі та ополіскувачі. Агрегат потрібно періодично заправляти регенерує сіллю. У кожній моделі передбачений спеціальний відсік для цієї хімічної речовини. Рекомендації з приводу того, як вибрати продукт, куди і скільки сипати солі в посудомийну машину, стандартні для всіх приладів, незалежно від бренду і року випуску.
Навіщо потрібна сіль
Вода, яка використовується для пиття і побутових цілей, завжди містить солі розчинених лужноземельних металів — кальцію і магнію. Показник концентрації цих сполук свідчить про спекотних і жорсткості води: чим він вищий, тим жорсткіша вода тече з крана і навпаки.
В процесі експлуатації технічних приладів, робота яких безпосередньо пов’язана з нагріванням води, відбувається утворення накипу, вапняного нальоту і відкладень. Вони погіршують технічні характеристики агрегатів, можуть привести до деформації і поломки окремих деталей і вузлів.
Щоб не було подібних неприємностей, виробники передбачили наявність спеціального відсіку — іонообмінника, в якому знаходиться синтетична іонообмінна смола. Завдання цього пристрою полягає в пом’якшенні води шляхом притягання іонів магнію і кальцію, розчинених у воді.
Проходячи через ионообменник, вода повністю очищається від шкідливих домішок. Але для відновлення іонообмінних властивостей смоли необхідно постійна присутність хлориду натрію, з якого на 98% складається регенерує сіль для ПММ. Решта 2% — різні хімічні сполуки, призначені для додання продукту товарного вигляду, дезінфікуючих властивостей і аромату.
Сіль пом’якшує воду, запобігає утворенню патьоків, вапняного нальоту і накипу на деталях приладу, продовжує термін служби агрегату.
Вона полегшує вимивання складних забруднень з тарілок і келихів, забезпечує чистоту і блиск вимитого посуду, на якій не залишається неестетичних розлучень і плям.
Як обрати
Асортимент продукції, що випускається солі для посудомийок великий, тому кожен споживач зможе вибрати продукцію на свій смак і гаманець. Найбільш популярним різновидом вважається гранульоване (кристалічна) засіб, розфасоване в картонні коробки або поліетиленові мішки. Препарат з регенерують випускають всі провідні виробники побутової хімії для ПММ:
- Clean Fresh.
- Gut Günting.
- Elly.
- Finish.
- Kraft.
- Largo.
- Magic Power.
- O’Key.
- Paclan Brileo.
- Somat.
- Start.
- Sanit.
- Top House.
Ще одна форма випуску — таблетована сіль для посудомийної машини, що має форму об’ємних таблеток. Така продукція представлена на ринку декількома марками:
- Dr.Prakti.
- Frau Schmidt.
- Lotta.
- Kristall-fix.
- Tortilla.
- Topperr.
Деякі господині намагаються заощадити кошти сімейного бюджету, тому замість спеціального засобу використовують кухонну сіль різного помелу. Так чинити не можна ні в якому разі, тому що з часом ионообменник і інші деталі посудомийної машини заб’ються сторонніми домішками, присутніми в неочищеному кухонному продукті, вийдуть з ладу і зажадають дорогого ремонту.
Питання про те, скільки солі сипати в посудомийку, завжди турбує тих, хто запускає машину в перший раз. Виробники рекомендують проводити повне завантаження, тобто завантажувати бункер сіллю до верхнього рівня. У відсік поміщається в середньому від 0,7 до 1,3 кг пом’якшує компонента.
Судячи з численних відгуків користувачів, досить 1 раз засипати стандартну кілограмову пачку солі, і навіть при щоденному використанні ПММ її вистачить на 1,5-3 місяці. Наступну заправку пом’якшує речовини потрібно здійснити відразу після того, як загориться індикатор відсутності солі, розташований на цифровому табло.
На скільки вистачає солі і як часто доведеться її засипати, залежить від жорсткості води в регіоні. Щоб визначити цей показник, найпростіше зателефонувати в місцеву комунальну організацію, що займається водопостачанням і каналізацією. Другий доступний і більш-менш точний спосіб — використовувати таблицю або карту жорсткості води по областям Росії, складену фахівцями.
Витрата солі буде більше на півдні і в центрі Європейської частини країни, а також в південних регіонах Західного Сибіру. Жителям півночі Європейської частини Росії і Східного Сибіру пощастило більше, так як в їх будинках з кранів тече м’яка вода.
За результатами визначення жорсткості води необхідно виставити рівень витрати солі.
У дорогих брендових моделях вмонтований спеціальний датчик, який автоматично визначає жорсткість води і налаштовує роботу ионообменного пристрою.
У бюджетних машинках цю функцію доведеться налаштувати вручну.
Ця процедура докладно описана в інструкції до посудомийній машині і займає лічені хвилини. Практично у всіх моделях передбачена шкала від 0 до 7, де 0 — СВЕРХМЯГКАЯ вода, а 7 — наджорстка. За замовчуванням в більшості ПММ значення жорсткості виставлено на середню позицію, але за допомогою 2-3 кнопок і декількох натискань його легко змінити в більшу або меншу сторону.
куди засипати
Перед першим запуском посудомийної машини потрібно уважно вивчити інструкцію з використання агрегату. Виробники постачають її докладним описом технічних характеристик, самого пристрою і особливостями його експлуатації.
У кожному агрегаті передбачений спеціальний отвір, що відкриває вхід в бункер для солі. У посудомийних машинах Bosch, Electrolux, Candy, Hotpoint-Ariston і інших моделях різної цінової категорії відсік розташований на дні камери під нижнім контейнером для посуду. Вхід в ионообменное пристрій закритий пластиковою кришкою, що відгвинчується, яку необхідно відкрутити, а після засипки пом’якшує кошти — повернути на місце.
як засипати
Виробники комплектують посудомийні машини спеціальними лійками великого діаметру. Це пристосування дозволяє полегшити завантаження солі і не допустити розсипання кристалів по дну робочої камери. Фахівці радять, перед тим як сіль перший раз насипати в Electrolux, Simens, Beko або іншу ПММ, влити у відсік 1-1,5 л чистої води. У міру заповнення бункера сіллю зайва рідина стече в каналізацію, зате кристали і гранули НЕ пристане до стінок іонообмінника. Надалі цього робити більше не доведеться, так як машина сама подбає про заповнення відсіку водою.