Не потрібно бути великим знавцем пива, щоб помітити, що після відкриття упаковки його смак втрачає свої якості з кожною годиною. Щоб насолодитися смаком свіжого напою, важливо знати, скільки можна зберігати розливне пиво в пластикових пляшках в холодильнику. Адже зіпсований продукт може серйозно нашкодити здоров’ю.
Фактори, що впливають на термін зберігання пива
Період, скільки можна буде зберігати розливне пиво в домашніх умовах визначається численними факторами. Основоположними серед них є:
- Положення тари. Оптимально вертикальне зберігання.
- Світло. Попадання світла прискорює процеси розпаду і скорочує його термін придатності. Тому пляшку рекомендується ставити в затемнене місце.
- Температура. У кожного напою є своя оптимальна температура зберігання, яка залежить від його виду. Міцні сорти максимально збережуть свій смак при 12-15 ° С, середня фортеця має бути витримана при 10-12 ° С, слабоалкогольних варіантів не слід виходити за межі 7-10 ° С.
- Стабільність. Абсолютно будь-якого сорту пінного потрібна максимальна стабільність. Щоб домогтися найкращого результату слід забезпечити йому спокій. Виключити температурні скачки, вплив світлових променів і механічний вплив.
Найоптимальнішою тарою для зберігання розливного пива в домашніх умовах є темні скляні пляшки. Але найпоширенішим способом реалізації є пластикова пляшка. У ній період зберігання має свої тонкощі.
Термін зберігання розливного пива в пластиковій пляшці
Пластик є найбільш економічно вигідним матеріалом. Але він не може забезпечити всі необхідні умови для збереження продукту. Тому рекомендується вжити напій в день покупки. Якщо це неможливо, слід дотримуватися наступних правил:
- Середній термін зберігання не повинен перевищувати 3 діб. У момент розлиття відбувається контакт рідини з повітрям. В результаті змінюється якісний і кількісний склад, втрачається справжній смак.
- Навіть сильне закупорювання не може забезпечити повноцінну герметизацію. Це означає, що з кожною хвилиною втрачається якість, нехай навіть і дуже повільно.
- Темний пластик надійніше захистить рідина від сонячних променів.
Пастеризація і фільтрація значно збільшує час зберігання напою. У цьому випадку виробник може вказувати і період до 6 місяців. Проте, щоб отримати самий натуральний смак краще спожити пиво протягом 2-4 тижнів, за умови покупки в заводській упаковці. Після покупки розливного продукту в пластиковій пляшці бажано не зберігати його більше 2 діб.
Терміни зберігання пива в залежності від виду
Умови та термін зберігання будь-якого виду пива встановлюються виробниками конкретної марки. Даний факт позначений в Гості 31711-2012.
Найпопулярнішими виду хмільного напою є:
- Живе. Яке не пройшло пастеризацію і фільтрацію.
- Нефільтроване неосвітлений.
- Нефільтроване освітлене.
- Домашнє.
- Крафтового або розливне.
Живе має мінімальний термін зберігання. Воно дуже чутливо до температури навколишнього середовища: занадто низькі показники приведуть до загибелі бактерій і псування продукту. При створенні оптимальних умов в закритій тарі зберігати живе пиво можна 2-3 дня.
Нефільтроване і неосвітлений пиво зберігає свої властивості всього 2-3 діб.
Під час фільтрації з продукту відсівається частина дріжджів і бактерій. В результаті він може зберегтися довше. Дана процедура змінює смакові якості напою.
Додавання консервантів може забезпечити зберігання розливного пива в пластикових пляшках на дуже великі проміжки часу. Але в цьому випадку під питанням залишається безпека для здоров’я і його користь.
Пастеризований продукт не містить в собі бактерії шкідливі речовини, які залишаються після процесу бродіння. Щоб цього досягти виробник проводить термічну обробку рідини, нагріваючи її до 60-80 градусів. Пастеризоване пиво може зберегти свої властивості 6 місяців. А якщо виробник додасть ще й консерванти, то період виростає до 12 місяців. Шляхом фільтрації можна збільшити даний період до 6 місяців.
Зберігання домашнього пива може відрізнятися не тільки термінами, а й умовами. В цьому випадку велику роль відіграє спосіб виробництва. Додатково на якість і термін зберігання домашнього пива може вплинути дотримання санітарних норм. Це стосується герметичності та стерильності. Тонкощі і продолжітельностьхраненія крафтового пива аналогічні попередньому виду.
Особливості зберігання в кегах
Пивоварної компанії, яка б виготовляла пиво виключно для відпустки в барах, немає. Таке виробництво не несе економічної вигоди. Отже, в пляшках і кегах знаходиться один і той самий продукт.
Кега являє собою міцну сталеву ємність. Існує безліч варіантів обсягу від 5 до 100 л. Такий спосіб зберігання прийнято вважати найнадійнішим. Конструкція бочки надійно захищає напій від прямих сонячних променів і зберігає смакові якості.
Скільки зберігається пиво в бочках, залежить і від сорту самого напою і від технології його виробництва. Щоб збільшити період виробники використовують різні способи:
- Пастеризацію.
- Фільтрацію.
- Додавання консервантів.
Живе пиво в кегах, яке не проходить ні фільтрацію, ні пастеризацію має термін зберігання до 30 днів. Використання зазначених процесів при приготуванні збільшує період зберігання пива в кегах до 2-4 місяців.
Термін зберігання пива в кегах після порушення герметизації мінімальний. Під час реалізації до ємності приєднують пристрій, що подає під тиск повітря або вуглекислий газ. Терміни можливого зберігання пива в кегах після розтину під тиском повітря становить до 10 годин незалежно проводилася пастеризація чи ні. Зберігання в кегах після розтину під дією вуглекислого газу може здійснюватися протягом 10 днів.
Виробники можуть вказувати і інші проміжки часу, в залежності від особливостей виробництва напою. В такому випадку пріоритетним є період, зазначений на упаковці. Щоб продукт зберіг свої властивості максимально, рекомендується витрачати кегу протягом доби повністю.
Скільки зберігати пиво після відкриття упаковки
Після контакту з повітрям пиво починає активно втрачати свої смакові якості. Це помітно якщо залишити на 15-20 хвилин налитий келих. Такий продукт повністю втратить свої якості.
Якщо пластикова пляшка була розкрита і щільно закрити назад, то вважати герметичній або наближеній до цього стану можна. У такому вигляді зберігати не рекомендується хмільний напій і бажано вжити його протягом години-двох.
Якщо відкрита пляшка не була допиті, то через 3 доби її вміст можна вважати непридатним до вживання. Пити його небезпечно, так як можна отримати проблеми зі здоров’ям.
Слід пам’ятати, що при виробництві пластику, в якому зберігатися алкогольна продукція утворюється особлива речовина — дибутилфталат. При тривалому контакті з алкоголем цей отрута потрапляє в рідину. Потім отруйна речовина накопичується в організмі людини і може стати причиною гормональних збоїв, а також порушення роботи печінки і нирок.
Ознаки неякісного товару
Після закінчення термінів придатності та зберігання пінний напій небезпечний для здоров’я споживачів. Недобросовісні продавці можуть приховувати справжні терміни зберігання і пропонувати несвіжий товар.
Зіпсований продукт матиме наступні відмінності:
- Поява осаду на дні пляшки.
- Суспензії, пластівці.
- Підвищена каламутність, яка не передбачена даним видом виробництва.
- Поява кислого запаху.
- Кислуватий присмак.
- У несвіжого продукту піна може бути відсутнім взагалі або утворюватися в занадто великій кількості.
При покупці також потрібно звертати увагу на появу піни під час розливу. У свіжого напою вона густа, щільна і може триматися до 3 хвилин.
Таким чином, розливне пиво не є продуктом тривалого зберігання. Не варто запасатися їм про запас. А якщо є бажання скуштувати свіжого пінного напою в барі, тоді краще вибирати заклад з найбільшою прохідністю. Тільки в цьому випадку можна розраховувати на свіже пиво.