Сир в домашніх умовах зберігається недовго. Він може зіпсуватися раніше встановлених ГОСТом термінів зберігання, якщо не дотримуватися певних правил. При придбанні сиру потрібно звертати увагу на його колір, запах і якість упаковки. На терміни зберігання кисломолочного продукту впливають вологість, температура повітря і обраний спосіб: в холодильнику або морозилці, у відкритому вигляді, пластиковому контейнері або целофановому пакеті.
1
Що впливає на безпеку товару?
Свіжий сир за ДСТУ повинен мати такі ознаки:
- 1. Білий або білий з кремовим відтінком колір, рівномірний по всій масі.
- 2. Розсипчасту структуру з наявністю або без відчутних частинок молочного білка.
- 3. Відсутність запаху і слизу.
- 4. Відсутність присмаків, кислотного смаку.
Але він швидко втрачає свої смакові якості, якщо порушити правила зберігання. На те, наскільки довго можна тримати продукт в холодильнику, впливає ряд факторів:
- дата випуску;
- Температура зберігання;
- вологість повітря.
При придбанні сиру в упаковці слід звертати увагу на етикетку, де вказуються терміни виготовлення і термін придатності. Чим свіже продукт, тим довше він зберігається в домашніх умовах. Після відкриття упаковки вміст потрібно вжити не більше ніж за 2 дні — за умови зберігання в холодильнику.
Якщо продукт купується на вагу, то для визначення свіжості рекомендується звертати увагу на його колір і запах.
Сир — це результат роботи бактерій, для їх життєдіяльності потрібні тепло і волога. Загальмовують процес бродіння пониженням температури. Чим вона нижче, тим довше сир зберігає свіжість і корисні для організму людини властивості.
Для того щоб продукт залишався тривалий час свіжим, потрібно також підтримувати певну вологість повітря. Оптимальним вважається показник від 30 до 45%.
2
методи зберігання
Кисломолочний продукт можна зберігати різними способами. На термін впливає обрана посуд і місце зберігання.
У замороженому вигляді при температурі -18 градусів продукт допустимо зберігати до 3 тижнів, щоб сир не втратила смакові якості.
Правила зберігання сиру в залежності від тари:
- 1. У пакеті. Не більше 1-1,5 діб, так як поліетиленовий мішок не пропускає вологу і повітря, в результаті цього продукт потіє і псується.
- 2. В емальованому посуді. Термін придатності в цьому випадку трохи довше і складає близько 100-120 годин. Посуд з емальованим покриттям довше затримує прохолоду і охолоджує вміст. Для того щоб кисломолочний продукт не втратив вологу, каструлю слід закрити кришкою.
- 3. У контейнері. У такому вигляді продукт зберігається не більше 3-4 діб.
При зберіганні сиру в холодильнику відкритому вигляді в ємність, де знаходиться продукт, можна покласти пару шматків цукру. Рафінад вбирає в себе вологу, тим самим захищаючи сир від виникнення цвілі. Термін зберігання в цьому випадку — до 72 годин.
3
Правила розморожування
Діставши сир з морозилки, потрібно покласти його в емальований посуд і закрити кришкою. Ємність прибрати в холодильник на 12 годин. Поступово кисломолочний продукт відтане. Спробувавши його, можна зрозуміти, свіжий він чи зіпсувався. Якщо відчувається кислинка, значить, були порушені правила зберігання або розморожування, і продукт зіпсувався.
Розморожувати сир можна і без холодильника, при кімнатній температурі. Через 4-5 годин після початку відтавання він буде готовий до вживання. Якщо з’явилася вода, її потрібно злити, а якщо тала маса втратила первісну крихкість, значить вона зберігалася в морозильнику неправильно.
Слід пам’ятати, що несвіжий продукт є небезпечним для організму, так як може бути причиною виникнення кишкових інфекцій. Якщо термін придатності сиру втратив чинність, потрібно відразу викинути.