Виноград навесні: обробка і обрізка, покроковий опис, відео, схема для початківців, правильний догляд

Кожен садівник прекрасно знає, що запорукою багатого врожаю є дотримання агротехнологій і сумлінну догляд за рослинами. При вирощуванні виноградних кущів найважливішою і відповідальною процедурою є весняна обрізка і подальший догляд за виноградом. Від цього заходу залежить стан лози, кількість і, що найголовніше, якість майбутнього врожаю.

опис

Виноград — багаторічна культура і «перенести» несприятливо розташований виноградник на жаль не вийде. Тому починати свою діяльність необхідно з вибору місця під посадку. До того ж рельєф ділянки і особливості грунту — це головні чинники на початковому етапі.

Цікаво знати! Один і той же виноградний сорт буде рости і плодоносити абсолютно по-різному на крутих схилах і на пологих територіях, на глинистих ґрунтах і на чорноземі.

Більш того, догляд за виноградом в Криму буде кардинально відрізняться від правил вирощування культури в Москві або більш північних регіонах.

правила догляду за виноградом навесні

Позакореневе підживлення винограду здатна дати результат уже через кілька днів, адже деякі мікроелементи засвоюються через листя вже протягом перших хвилин після обприскування.

Додайте до цього мінімальний витрата води і добрив в порівнянні з внесенням під корінь. Схема такого роду підгодівлі наступна:

  1. Перша обробка по листу — не раніше ніж за 3 — 5 днів до цвітіння, використовується борна кислота 5 г / 10 л / 1 кущ, обприскування даним складом зазвичай поєднують із застосуванням фунгіцидів, щоб провести профілактику розвитку патогенної флори, в першу підгодівлю можна використовувати добрива , до складу яких входить азот.
  2. Друге обприскування — через 5 — 10 днів після цвітіння, використовуються фосфорні мінеральні добрива, з органічних туків можна вибрати золу, азотні сполуки виключаються.
  3. Третє обприскування — з інтервалом в 15 днів після другої обробки, аналогічним складом.
  4. Четверта обробка — за 15 днів до дозрівання грон і збору врожаю, виключаються азотсодержащие добрива, обприскування проводяться фосфорно-калійними добривами, щоб привести лозу і коріння в стан спокою і підготувати до зимового періоду.

обрізка

Виноград дуже любить сонце, тому його пагони тягнуться вгору. А плоди немов накопичують в собі сонячну енергію, наливаючись соком, і готові віддячити дачника за його труди і турботи.

Але особливість винограду в тому, що він безперервно утворює велику кількість нових паростків. Безладний, нерівномірний ріст пагонів сильно відбивається на формуванні нирок. Слабкі, рідкісні нирки, в свою чергу, є причиною появи малої кількості суцвіть, більшість яких — пустоцвіти.

Важливо! Це впливає на смакові якості плодів — ягоди винограду будуть дрібними і дуже кислими.

Більшу частину поживних речовин виноград направляє до верхніх, що розвиваються, молодим паросткам. І якщо на кущі розташовується дуже багато активно зростаючих гілок, сил на формування, зростання, і дозрівання плодів практично не залишається. Часом потужна, сильна лоза просто нездатна дати велику кількість винограду.

Важливо! Обрізка винограду навесні дозволяє сформувати лозу, своєчасно видаляючи зайві і пошкоджені пагони, що забезпечує високу врожайність.

Якщо виключити цей захід або проводити його з порушенням правил і термінів обрізки, поступово виноград буде заростати, ягоди з кожним роком будуть дрібніти, кущ здичавіє, і сортові ознаки будуть втрачені безповоротно.

Тому правильна обрізка винограду навесні — це своєрідне оновлення куща, яке переслідує такі цілі:

  • очищення від підмерзлих, хворих і пошкоджених гілок;
  • проріджування для формування штамбового або нештамбового куща;
  • збільшення врожайності;
  • поліпшення смакових характеристик винограду;
  • збереження сортових ознак.

Перед тим як обрізати виноград навесні, для початківців дачників незайвим буде знати, що захід потрібно закінчити до того, як почнеться активне сокодвижение. Так як після, з відкритих зрізів буде витікати патока.

Зупинити її практично неможливо. Велика втрата цілющого соку негативно позначається на зростанні виноградної лози. Якщо хоч трохи запізнитися з обрізанням, можна втратити майбутній урожай, а, можливо, і весь кущ.

Залежно від віку винограду, важливо правильно сформувати крону. Для цього потрібно дотримуватися кількох правил, завдяки яким з весняної обрізанням винограду впорається навіть початківець садівник:

  1. Зрізати гілки потрібно строго під прямим кутом. Такий спосіб прискорить загоєння відкритого зрізу. Адже площа відкритої «рани» буде значно менше, ніж при зрізі під кутом.
  2. Спочатку видаліть хворі, підмерзлі і пошкоджені гілки, не беручи до уваги обрану вами схему обрізки винограду.
  3. Не варто залишати занадто довгі пагони. Для правильного росту і формування досить залишити на кожному пагоні 7-12 нирок (вічок).
  4. Пагони, які вже плодоносили в минулому році, відрізайте акуратно, намагаючись не надломити підставу. Зріз потрібно робити на відстані 0,5-0,7 см від багаторічного втечі.
  5. Для подальшого плодоношення винограду потрібно залишати здорові паростки, діаметр яких становить не менше 5-7 мм. Дуже тонкі, а також занадто товсті, так звані жируючі, пагони, діаметр яких більше 10 мм, потрібно видаляти.

Крім цього, щоб кущ мав правильну форму, також необхідно докласти зусиль. Найкраще використовувати штамбовий метод форміровкі виноградних кущів.

  1. На 1-й рік: верхівка саджанця винограду обрізається. Вважаючи від кореня, залишають два очка для росту пагонів. Всю решту поросль потрібно вирізати.
  2. На 2-й рік: основне стебло — штамб — залишається недоторканим, і працювати вам в подальшому доведеться з пагонами, які виросли в минулому році. На більш високому і потужному втечу слід обрізати верхівку, залишивши на ньому 7-12 нирок, а менший паросток залишається в якості запасного, його потрібно вкоротити, залишивши на ньому всього 2-3 очка.
  3. На 3-й рік: в цей період формується висота і форма штамба. Два верхніх втечі — тепер це вже «рукава» винограду — коротшають на 2 очка і підв’язують до шпалери або опорі. Резервні пагони обрізаються в такий спосіб: один коротшає на 2 очки (це буде сучок заміщення), а другий не менш, ніж на 5-6 нирок.
  4. На 4-й рік: потрібно обрізати верхні «рукава» і непотрібні пагони, що дозволить вам сформувати виноград так, як забажаєте.
  5. На 5-й рік: потрібно зберегти тільки основні гілки, які і складають плодове ланка, зрізавши всі зайві пагони.
  6. На 6-й рік: при формуванні плодового ланки зрізається на 2 нирки сучок заміщення, плодова стрілка коротшає до 7-8 очок.

Обробка від хвороб і шкідників

Весняна обробка винограду передбачає використання спеціальних хімічних засобів, які дозволять знищити активізувалися шкідників, а також захистити рослини від поразок протягом усього сезону.

Проведення обробки виноградних кущів у весняний період покликане також запобігти поразки грибковими та бактеріальними хворобами. Крім сильних хімічних препаратів, можуть бути задіяні кошти, що не представляють небезпеки для рослин і тварин.

Важливо! Обробці піддаються штамби, рукави, а також лоза винограду і пристовбурні круги. Ретельне обприскування грунту проводиться в шпалерних рядах, Приштамбовий зонах і міжряддях.

На даний момент існує досить велика кількість різноманітних препаратів, призначених для обробки винограду від шкідників і хвороб. Їх все можна розділити на дві великі групи:

  • інсектициди;
  • фунгіциди.

Інсектициди — препарати, призначені для знищення шкідників. Найпоширенішими з них зараз є препарати, про які далі піде мова.

  1. Нітрафен. Використовується для знищення зимуючих комах-шкідників. Являє собою пастоподібну масу коричневого кольору, яка має здатність добре розчинятися у воді. Найчастіше використовується для знищення яєць шкідників і кліщів, зимуючих на корі. Ефективний також проти збудників грибкових захворювань. Для обробки винограду з нього готують 2-3% розчин.
  2. Карбофос. Є інсектицидом широкого спектру дії з досить високим ступенем токсичності для теплокровних тварин і людини. Тому до нього завжди додаються ароматизатори з неприємним запахом. З недоліком можна відзначити низьку стійкість до атмосферної вологи і нетривалий період дії.
  3. Актеллик. Є препаратом широкого спектру дії проти сисних і листогризучих шкідників. Має контактний механізм дії, тому обробка з його використанням повинна проводитися досить ретельно.

Фунгіциди — препарати, призначені для боротьби з різними захворюваннями як грибкової, так і вірусної природи. Найпоширенішими серед них є такі:

  1. Бордосская рідина. Є мідь містить препаратом. При обробці слід точно дотримуватися рекомендовану дозу. В іншому випадку може відбутися гноблення розвитку молодих пагонів.
  2. Ридомил. На даний момент є найпоширенішим препаратом для обробки винограду. Володіє дуже низькою токсичністю, яка поєднується з високою ефективністю, навіть в дощову погоду. Період захисної дії даного препарату становить, в залежності від погодних умов, до 2 тижнів.
  3. Строби. Фунгіцидний препарат системної дії. Має здатність розподілятися по тканинах рослини. У більшості випадків починає діяти вже через кілька годин після обробки.

загальні рекомендації

Підвівши підсумки можна виділити ряд корисних порад, які допоможуть домогтися відмінного врожаю винограду.

  1. На початку квітня, як тільки дозволить погода, починайте обрізку неукривних сортів. У середній смузі в укритті не потребують сорти, які витримують морози до -32 ℃. На півдні без укриття ростуть сорти, що витримують до -25 ℃.
  2. Якщо після обрізки в місцях зрізів все ж сочиться сік, потрібно рятувати рослину від висихання. Для цього обробіть зрізи спеціальним препаратом «Штучна кора» або змастіть масляною фарбою на основі натуральної оліфи, додавши в неї борну кислоту і крейда. Консистенція повинна вийти, як у густої сметани. Серед порад бувалих садівників — припікання зрізу. Край втечі просто припікає запальничкою, але такий спосіб підходить тільки для тонких пагонів.
  3. Укривной виноград на початку березня вже починають підгодовувати. Причому знімати покривний матеріал поки не потрібно. Після зняття укриття обов’язково проведіть профілактичне обприскування рослин.
  4. Слідкуйте за прогнозом погоди. Розкривати виноград можна тільки при температурі не нижче -10 градусів. На кущах після зняття укриття може утворитися цвіль. Зазвичай вона зникає сама в процесі підсихання куща на відкритому повітрі.
  5. Проведіть обприскування кущів для захисту від гризунів і хвороб, якщо ви не закінчили цю роботу в березні.
  6. У другій половині квітня проведіть підв’язку пагонів до шпалер. Плодові верхні стрілки підв’язують горизонтально, а рукава при формуванні кущів без штамба — під нахилом.
  7. Коли набухнуть бруньки, приступайте до щеплення живців, заготовлених з осені. Така процедура підвищує зимостійкість рослин і дозволяє урізноманітнити урожай, якщо використовувати різні сорти винограду.
  8. У травні уважно перегляньте кущі і обламайте слабкі пагони. Їх можна буде використовувати для заготівлі живців. Проведіть повторну підв’язку лози. Якщо ви помітили на листках червоні плями, обприскати рослини розчином калієвої селітри (на 10 літрів води — 20-25 грамів селітри).
  9. На один квадратний метр саду не використовуйте більше одного літра розчину. Якщо червоні плями виникають локалізовано, це свідчить про наявність інфекційної краснухи. В такому випадку обробіть рослини 1% розчином бордоської рідини, обприскуючи листя з обох сторін.
Ссылка на основную публикацию