Чавун — це сплав заліза з вуглецем, де відсутні компоненти, що перешкоджають корозії. Тому чавунний посуд, не покрита емаллю або природним захисним шаром, при тривалому контакті з водою здатна покриватися шаром іржі. Те ж саме відбувається, якщо зберігати в ній їжу, для приготування якої використовувалися продукти з високим
1
Як вибрати чавунну посуд
Представники старшого покоління стверджують, що чавунні сковорідки і казани іржавіють тільки у поганих господинь. Насправді існує як мінімум дві причини цього явища, не пов’язані з доглядом за посудом:
- використання на виробництві неякісного сплаву або порушення технології;
- підвищена вологість середовища.
У першому випадку уникнути корозії не вдасться, тому не варто економити і купувати дешеву кухонне начиння, зроблену в Китаї. Безіменні вітчизняні бренди теж не дуже дбають про якість своєї продукції. З огляду на той факт, що чавунний посуд здатна прослужити не один десяток років, розумним буде рішення про покупку сковороди від відомого виробника в одному з сертифікованих магазинів. Такий виріб при дотриманні всіх правил миття та сушки не заіржавіє.
Проблему вологого клімату вирішити складніше, але теж можна. Досить забезпечити посуді зберігання в найбільш захищеному від вологи місці.
У давні часи чавунні сковорідки і казанки висушували, а потім загортали в кілька шарів лляної тканини. Зараз для цієї мети зручніше використовувати великий зіп-пакет, куди рекомендується насипати жменю рису або звичайної кам’яної солі. Цей наповнювач буде вбирати зайву вологу, яка потрапляє всередину разом з повітрям.
Ще один варіант вирішення проблеми — придбання емальованій чавунній посуду. У неї є свої недоліки (при нагріванні до екстремально високих температур або різкому охолодженні висока ймовірність того, що покриття потріскається), зате ні вода, ні кисле середовище їй не страшні.
Слід зауважити, що з часом навіть на начиння без спеціального покриття утворюється захисний шар, і посуд стає непроникною для руйнують її хімічних елементів. З цієї причини на старих сковорідках і каструлях ніколи не з’являється іржа.
2
догляд
Щоб виключити ржавение чавуну через неправильну експлуатацію посуду, потрібно дотримуватися ряду порад:
- для перемішування їжі використовувати тільки силіконові або дерев’яні лопатки;
- НЕ соскребать пригорілі залишки їжі металевими предметами;
- після приготування перекладати їжу в спеціально призначені для зберігання харчових продуктів ємності, а сковороду відразу ж мити і висушувати;
- не залишати чавунний посуд в раковині або поруч з мийкою.
3
Реставрація заіржавілою сковороди
Поява іржі на чавунному посуді ще не дає приводу її викидати. Після нехитрих маніпуляцій вона знову буде виглядати як нова. Слід пам’ятати, що відновленню підлягає тільки начиння без емальованого покриття.
Якщо шар іржі тонкий або корозія розташована точково, знадобиться велика кухонна сіль і порошок соди.
Порядок дій:
- 1. Помити сковороду гарячою водою з миючим засобом. Витирати не потрібно.
- 2. Насипати соду і сіль в рівних частинах. Загальна кількість варіювати на власний розсуд.
- 3. Губкою розтирати суміш по всій поверхні до тих пір, поки не зникне рудий наліт.
У тому випадку, якщо попередній спосіб виявився неефективним або іржі занадто багато, можна застосувати металеву щітку і наждачний папір. Захисний шар, якщо він був, все одно вже зруйнований корозією, тому шкоди така чистка не заподіє.
Після того як посуд придбає первозданний вигляд, потрібно ще раз помити її, висушити і прожарити з рослинним маслом.