Незважаючи на свою уявну міцність чавун — делікатний метал, що вимагає дбайливого звернення. Від тривалого контакту з водою або знаходження в сирому приміщенні посуд іржавіє. Причина криється в будові металу, адже його поверхня неоднорідна, а покрита ледь видимими порами. Потрапляючи в мікроскопічні поглиблення, волога запускає процес корозії, і через час посуд стає непридатна до використання. Очистити чавунну сковороду від іржі в домашніх умовах нескладно, але на це потрібен певний час.
1
Способи видалення іржі
Виявивши на поверхні чавунної сковороди, казанка або качатниці іржаві плями, слід скористатися доступним народним засобом:
- Розвести столовий 9% -й оцет з водою в рівних пропорціях.
- Якщо іржа знаходиться всередині сковороди — влити розчин в посуд до такого рівня, щоб ушкодження були покриті рідиною.
- Якщо корозія зіпсувала і зовнішню поверхню сковороди, необхідно занурити посуд у містку ємність (таз, виварювання) і повністю залити оцтовим розчином.
- Залишити сковороду на 6-8 годин, після чого злити рідину, вимити і висушити чавунне виріб.
Для легкого нальоту іржі цього може бути достатньо, але якщо жовто-коричневі плями залишилися на металі, на них потрібно насипати велику поварену сіль і зрізом картоплини потерти по поверхні: сіль буде грати роль абразивного матеріалу, здатного зняти мікроскопічний верхній шар іржавого нальоту, а картопля дасть необхідну кількість соку.
Можна скористатися іншою чистить комбінацією: змішати в співвідношенні 1: 1 кухонну сіль і рослинне масло, нанести отриману суміш на іржаві місця і потерти жорсткою стороною кухонної губки.
У запущених випадках, коли стара сковорода довгий час перебувала в сирому місці (підвалі або сараї), доведеться вдатися до допомоги грубої сили і застосувати ручний або електричний шліфувальний метод. При цьому знадобляться:
- порошок для посуду або сантехніки і губка з твердою поверхнею;
- металева кухонні мочалка або щітка;
- середньозернистий наждачний папір.
Ці предмети слід застосувати в зазначеній послідовності, щоб домогтися бажаного результату.
Якщо в будинку є електрична дриль, роботу з видалення іржі можна довірити агрегату: спеціальна насадка з металевим ворсом допоможе швидко очистити чавун від ознак корозії і повернути посуді колишній вигляд.
Видалити іржу з чавунною сковороди або казанка можна за допомогою газованих напоїв: кока-коли, спрайту, фанти та інших. У них присутня ортофосфорна кислота, яка входить до складу багатьох магазинних препаратів для чищення посуду і сантехнічних приладів. Напій необхідно залити в посуд, закип’ятити на плиті і залишити на 8-12 годин, краще — на ніч, а потім промити чистою водою.
Є ще один спосіб, за допомогою якого можна почистити чавунну поверхню від іржі, — виварювання з сіллю. Він є найбезпечнішим, але і самим тривалим за часом:
- в виварювання або містку миску вкласти сковороду і повністю залити водою;
- додати в ємність кухонну сіль з розрахунку 1 стакан на кожен літр води;
- поставити виварювання на плиту і довести воду до кипіння;
- зменшити вогонь і виварювати чавунну начиння не менше 8-10 годин, час від часу підливаючи чисту воду, щоб сковорода постійно перебувала у воді.
Процедуру виварювання зручніше почати з ранку, тоді до вечора можна буде злити брудну рідину і вимити виріб.
2
Усунення нагару з чавунною посуду
Господині, в арсеналі яких є чавунний посуд, часто стикаються не тільки з проблемою іржі. В процесі експлуатації стінки сковороди покриваються шаром нагару, який псує зовнішній вигляд виробу і погіршує теплопровідність металу.
Найпростіше прибрати нагар, якщо прожарити чавунну посуд на багатті: металу не страшна висока температура, а пригорілі кіптява відвалиться сама. Але зробити це можна тільки на дачі або в приватному дворі. Власникам квартир доведеться для цих цілей використовувати духову шафу:
- на деко постелити харчову фольгу, а зверху встановити сковороду дном вгору;
- звільнити духовку від сторонніх предметів і поставити в неї деко;
- встановити нагрів духовки на 250 градусів і закрити дверцята шафи;
- прожарити посуд протягом 3-4 годин;
- коли належний час мине, вимкнути духовку, відкрити дверцята і дочекатися повного охолодження сковороди.
При такому способі домашньої очищення кухня може наповнитися димом і чадом, тому слід відкрити вікна для провітрювання або включити витяжку. Коли чавунний посуд охолоне, з неї легко зніметься весь нагар.
Відмити непривабливу кіптява з поверхні сковорідки можна за допомогою господарського мила і силікатного клею:
- в оцинковану виварку налити гарячу воду і туди ж влити 1-2 флакона силікатного клею;
- великий брусок вітчизняного коричневого мила, на поверхні якого видавлена напис «72%», натерти на крупній тертці і додати до клею;
- ретельно перемішати рідину, щоб всі компоненти повністю розчинилися;
- помістити в розчин сковорідку і виварювати 3 години, контролюючи рівень рідини і в міру необхідності підливаючи воду;
- коли зазначений час пройде, нагар розм’якшиться і відійде від стінок посуду, так що його легко буде зчистити жорсткою щіткою.
Для усунення кіптяви і нагару можна застосувати засоби побутової хімії, але при цьому необхідно строго слідувати інструкції виробника і захищати руки гумовими рукавичками. Якщо однієї процедури нанесення обраного кошти недостатньо, її можна повторити, збільшивши час впливу миючого речовини.
Позбувшись від нагару й іржі, необхідно провести спеціальну термічну обробку сковороди — створити антипригарне покриття.
3
Нанесення антипригарного покриття
Щоб при подальшій експлуатації посуд з чавуну вкривається іржею, її необхідно прожарити в духовці, попередньо змастивши олією — соняшниковою або лляним. Така обробка не тільки захистить виріб від корозії, але і додасть йому антипригарні властивості, в результаті чого продукти не будуть пригорати, а приготовану страву буде здаватися смачніше. Порядок дій:
- Перед прокаливанием змастити чавунну поверхню рафінованим рослинним маслом. Досить 1 столової ложки, щоб обробити сковороду середнього або великого розміру — масло не повинно стікати і капати зі стінок.
- Нагріти духовку до 190-200 градусів і поставити всередину чавунне виріб, помістивши його на середню грати догори дном.
- Прожарювати посуд 1-1,5 години, після чого відключити духовку, відкрити дверцята і почекати, поки метал повністю охолоне.
Створення антипригарного покриття — надійний спосіб захистити сковороду від корозії і пригорання їжі
Оброблена таким способом посуд покриється тонким маслянистим «засмагою»: рослинне масло рівномірно розтечеться по поверхні, «вбереться» в мікропори чавуну і придбає форму невидимої захисної плівки. Вона запобіжить пригорання їжі під час готування, а також дозволить уникнути появи іржавих плям, так як вода і частки продуктів не зможуть контактувати з металом.
Чавунна сковорода здатна довго тримати постійну температуру і рівномірно розподіляти її по металевій поверхні, за рахунок чого приготовані на ній страви виходять надзвичайно смачними.
Надалі правильно доглядати за чавунною сковородою нескладно: не завантажувати виріб в посудомийну машину, не застосовувати агресивні чистячі засоби, мити гарячою водою, насухо витирати паперовим або тканинним рушником і зберігати в сухому місці.