Як очистити емальовану каструлю від темного нальоту, чорноти, жовтизни всередині в домашніх умовах

Щоб очистити емальовану каструлю від нагару до блиску, не зіпсувавши при цьому емаль, необхідно скористатися народними засобами. Наприклад, скористатися лимонною кислотою, відбілювачем, кавовою гущею, шкіркою від зелених яблук, мильним розчином, харчовою содою. Якщо немає часу на приготування розчину, в відділі з побутовою хімією можна купити готове засіб: гель для безконтактної чистки, «Антинакипин» і ін.

1
Способи видалення нагару

Очистити пригоріла емальовану каструлю в домашніх умовах буде набагато простіше, якщо зробити це відразу. Для цього можна скористатися наступними засобами:

  • Оцтова кислота (9%) від іржі і темного нальоту. Обробити їй пошкоджені місця, залишити на кілька хвилин, помити посуд миючим засобом і губкою, обполоснути. Після таких маніпуляцій все поверхні каструлі стануть на тон світліше.
  • Кавова гуща. На ній не тільки ворожать, а й використовують для чищення посуду від пригорілого молока або жовтого нальоту. Спосіб застосування: за допомогою губки розподілити гущу по всьому забрудненим зонам, залишити буквально на 15-20 хвилин, прополоскати під проточною теплою водою, бо за цей час вона може трохи присохнути.
  • Двовуглекислий натрій (харчова сода) і кухонна сіль допоможуть очистити посуд від темного нальоту всередині і зовні. На зволожені місця насипати невелику кількість раніше зазначених компонентів, потерти м’якою губкою, сполоснути. Якщо цим складом почистити каструлю всередині і зовні, емаль поверне свій первозданний вигляд.
  • Персолі. Якщо каструля дуже сильно пригоріла, і після чистки залишилися потемніння, від них можна позбутися. На літр води взяти 2 столові ложки персолі. Поставити посуд на вогонь, кип’ятити кілька хвилин. Розчин не виливати, залишити до тих пір, поки повністю не охолоне. Після цього залишилися плями потерти м’якою губкою, помити.
  • Лимонна кислота ідеально справляється з чорнотою, жовтизною і нагаром. Для початку потрібно приготувати розчин: в літрі води розвести 1 чайну ложку кислоти. Склад перелити в каструлю, поставити на вогонь і кип’ятити кілька хвилин. Якщо нагар дуже сильний, необхідно кип’ятити близько 15 хвилин, залишити розчин, поки не охолоне. Це допоможе відбілити дно і стінки.
  • Шкірка від зелених яблук. Заповнити каструлю на 1/3 водою, іншу частину заповнити шкіркою. Кип’ятити двадцять хвилин, далі все як завжди: розчин вилити, помити губкою, ємність обполоснути.
  • Відбілювач — допоможе очистити емальовану каструлю від будь-якого роду забруднення і плюс до всього зробить її білосніжною. Налити в посуд 2 літри води і 1 ковпачок кошти, залишити на кілька годин для откісанія. Після закінчення цього часу розчин можна використовувати для чищення сковороди та іншого начиння, каструлю ретельно промити. Щоб не залишилося запаху хлору, бажано використовувати миючі засоби (Міф, AQS і ін.).
  • Мильний розчин. На 1 літр теплої води знадобиться 1 столова ложка стружки господарського мила. Їм залити посуд і залишити на всю ніч, а вранці залишиться тільки видалити залишки темних плям м’якою щіткою.
Також читайте:  Правильний кут заточення ножів (кухонного, мисливського): таблиця, як виставити на точила

Під час чистки емальованої каструлі від нагару, жовтих і чорних плям ні в якому разі не можна використовувати грубі щітки, і тим більше скребки. В іншому випадку це зашкодить емаль, термін служби виробу значно скоротиться.

2
Побутові засоби

Коли потрібно швидко відмити посуд, а часу на приготування розчинів немає, тоді на допомогу прийдуть готові засоби, купити які можна в будь-якому відділі з побутовою хімією:

  • «Гель для безконтактної чистки посуду». Метод використання: нанести на пригорілі місця, залишити на півгодини. Після цього помити під проточною водою. Працювати з цим складом необхідно в гумових рукавичках, може пошкодити шкіру рук.
  • «Антинакипин», «СЕДА». Ними можна очистити накип, яка утворилася після приготування їжі, залишивши після себе темний наліт. На вологу губку нанести трохи порошку, потерти забруднену область, обполоснути.

В емальованій каструлі потрібно готувати страви, що не пригоряють. Наприклад, суп, компот, бульйон.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector