Як правильно точити ножі в домашніх умовах

Кожен раз відносити тупі леза в майстерню накладно, крім того, це забирає час. Є безліч пристосувань, що допомагають гостро наточити ножі в домашніх умовах. Вибирати засіб необхідно в залежності від матеріалу леза. Діяти при заточуванні потрібно вкрай обережно, тому що є ризик порізатися. До того ж необхідно стежити за тим, щоб не зняти занадто багато стали. Інакше кромка розкришиться, і ніж прийде в непридатність.

1
Загальні правила проведення процедури

Щоб швидко нагострити ніж в домашніх умовах і не зіпсувати його, необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

  1. 1. У процесі роботи слід здійснювати плавні рухи, не дуже натискаючи на ніж. В іншому випадку є ризик зрізати зайве.
  2. 2. Починати заточку з використання крупнозернистих інструментів, а закінчувати, застосовуючи дрібнозернисті пристосування.
  3. 3. Точильні камені рекомендується мочити водою або мильним розчином перед заточуванням, щоб полегшити ковзання. До того ж це завадить поширенню металевого пилу.
  4. 4. Якщо раніше досвіду заточування лез не було, бажано почати з дешевих ножів, які спокійно можна буде викинути. Після такого тренування можна перейти до дорогих ножів.
  5. 5. Для заточки керамічного ножа доведеться скористатися алмазним бруском. Інші види точильних каменів не зможуть впоратися з цим завданням.
  6. 6. Для заточування лез з дамаської сталі або булату, навпаки, необхідно використовувати звичайні бруски. Заточуючи такі ножі алмазним каменем, можна серйозно пошкодити лезо.

Ножі з хвилеподібною кромкою на лезі не рекомендується точити будинку. Бажано віддати їх майстру для заточування на спеціальному верстаті. Однак цей ніж в змозі перенести лише кілька таких заточек. Після двох-трьох процедур лезо з великою ймовірністю стане прямим.

2
кут заточування

Принципово важливо в процесі заточування дотримуватися кут нахилу леза до робочої поверхні — від цього буде залежати гострота ножа. Чим менше він буде, тим гостріше вийде лезо.

Щоб правильно точити ножі, слід підбирати кут в залежності від матеріалу і призначення леза. Допоможе в цьому наступна таблиця:

вид ножаКут, градусів
Леза бритв, скальпелі10-15
професійні кухарські20-30
Для тонкої нарізки25-30
Основні домашні40-45
мисливські30-40

Значення у таблиці, є повними кутами заточування. Щоб нагострити ніж у відповідності з обраним кутом, знадобиться розділити його розмір на два і зняти вийшло значення з кожного боку леза. Наприклад, для отримання кута в 30 градусів потрібно буде нахилити до поверхні на 15 градусів з одного боку, а потім повторити цю ж процедуру з іншого боку.

Не рекомендується доводити ніж для домашнього використання до бритвеною гостроти. По-перше, надто тонка кромка набагато швидше затупітся. По-друге, дуже гострим ножем легко порізатися під час готування. До того ж небажано зберігати надмірно гострі ножі в будинку з маленькими дітьми і людьми, що мають поганий зір.

Для основних кухонних ножів зазвичай вибирають кут в 40-45 градусів. Якщо ними передбачається тонко нарізати рибу, м’ясо та інші продукти, можна зробити кут 30 градусів.

Обраний кут необхідно тримати на протязі всієї процедури. Його можна виставити в спеціальних приладах, призначених для заточування ножів. Якщо лезо заточується за допомогою бруска, буде потрібно зафіксувати кут.

Для цього можна скласти листок паперу під потрібним кутом, скориставшись циркулем. Потім поставити листок на робочу поверхню, і зафіксувати ніж.

Замість паперу можна випиляти дерев’яний брусок з відповідною величиною кута.

3
Способи заточення ножів

Є безліч пристосувань, що допомагають гостро нагострити лезо. Серед них як електронні ножеточка, так і бруски з різних матеріалів, які вимагають механічної роботи.

Вибір інструмента буде залежати від типу ножа, наявного досвіду і вартості приладу. Ціна автоматизованих пристроїв досить висока.

Рекомендуємо

Методи заточування ножів для м’ясорубки в домашніх умовах

3.1
Виправлення

Іноді повноцінна заточка ще не потрібна, але на кромці вже з’явилися невеликі нерівності і задирки. Тоді можна просто трохи шліфувати лезо. Таку процедуру називають правкою або доведенням. Вона не вимагає зміни кута нахилу кромки. Проводять її за допомогою підручних засобів або спеціального пристосування — мусата.

Мусат використовують для додання гостроти кухонним ножам будинку і в ресторанах.

Інструкція по застосуванню:

  • уперти Мусатов в стіл і міцно тримати його однією рукою перпендикулярно поверхні протягом всієї процедури;
  • провести по ньому лезо від кінчика до руків’я по 4-5 разів з кожної сторони.

При цьому слід тримати ніж під кутом 20-25 градусів до мусату. Під час редагування можна сильно тиснути на лезо. Адже потрібно підтримати кут нахилу, а не змінити його.

Таку процедуру проводять або безпосередньо перед використанням ножа, або відразу після.

Відомий здавна спосіб — правка на шкіряному ремені. Багато фахівців вважають його застарілим, але в домашніх умовах з його допомогою можна отримати непогані результати. знадобиться:

  • взяти шкіряний ремінь або інший виріб з твердої шкіри;
  • нанести на нього абразивную пасту ГОІ (можна використовувати Dialux та інші);
  • натягнути ремінь, закріпивши його кінець на якомусь стійкому предмет або приклеївши його частина до дерев’яного бруска;
  • поставити ніж поперек ременя і зробити кілька рухів від ріжучої кромки.

Іноді для доведення леза застосовують дрібнозернисту наждачний папір. До використання наждаку професіонали ставляться скептично, але для новачків це швидкий і зручний спосіб редагування ножів. Необхідно взяти невеликий дерев’яний брусок і приклеїти до нього стрічку дрібнозернистої наждачного паперу. Після цього діяти так само, як під час заточування леза на точильному камені. Або можна просто пройтися кілька разів наждаком по кромці, зчищаючи дрібні нерівності.

3.2
Точильні бруски

Найчастіше ножі в домашніх умовах точать на спеціальних брусках. Вони обходяться дешевше спеціальних автоматизованих пристосувань, але вимагають певних навичок. Тому для початку рекомендується точити на них дешеві ножі.

Точильні камені роблять з різних матеріалів. Від цього залежать їх функціональні характеристики і ціна.

3.2.1
види каменів

Можна зустріти такі бруски для заточування лез:

  • керамічні;
  • алмазні;
  • японські водні камені.

Керамічні камені є найдешевшими і поширеними. Їх можна знайти практично в будь-якому магазині господарських товарів. Починати навчатися заточування ножів рекомендується саме з цих брусків. До мінусів таких виробів можна віднести те, що вони швидко і нерівномірно сточуються.

Алмазні бруски коштують дорожче, але набагато довше зберігають свою форму. Вони складаються з основи і пластини з алмазним напиленням. Сама процедура заточування на алмазному камені проходить значно швидше, ніж на керамічному. Такий брусок рекомендується придбати, коли буде накопичено певний досвід в заточуванні ножів.

Японські водні камені відрізняються широким діапазоном зернистості. Можна легко підібрати брусок як для основної заточки, так і для доведення леза. Особливістю таких каменів є те, що їх потрібно обов’язково змочувати водою. Швидкість роботи на такому бруску буде нижче, ніж на алмазному. До того ж водні камені швидко зношуються, а коштують значно дорожче керамічних.

3.2.2
Вибір відповідного бруска

При виборі точильних брусків слід враховувати такі фактори:

  1. 1. Довжина каменю повинна бути приблизно такою, як у найбільшого ножа, і в 1,5-2 рази довше звичайних лез.
  2. 2. Ширина бруска впливає на зручність роботи. Чим вона вища, тим легше гострити ножі.

На першому етапі буде достатньо одного керамічного каменю середньої абразивності. Згодом можна придбати два бруска: крупнозернистий для заточки, а з розміром зерна в два рази менше для шліфування.

Алмазні камені зазвичай відразу мають дві різні поверхні. Виходячи з усіх перерахованих вище характеристик, багато майстрів визнають їх кращими точильний брусками на сучасному ринку.

3.2.3
етапи процедури

Щоб нагострити ніж за допомогою каменю, потрібно виконати ряд послідовних дій:

  1. 1. Сполоснути брусок чистою водою. Можна додати трохи засобу для миття посуду.
  2. 2. Підготувати робочу поверхню. Для цього можна покласти на стіл рівну дощечку або обробну дошку.
  3. 3. Сісти за стіл і поставити камінь перпендикулярно до себе. Деяким зручніше ставити брусок під кутом 45 градусів. Від цього процедура не зміниться. Кожен може вибрати свій спосіб.
  4. 4. Вибрати й зафіксувати кут вищеописаним способом. Цей кут обов’язково потрібно чітко витримувати протягом усього заточки.
  5. 5. Поставити лезо поперек каменю і провести їм по дузі. При цьому однією рукою потрібно міцно тримати рукоятку, а інший — акуратно притримувати клинок зверху. Не можна занадто сильно тиснути на лезо, щоб не пошкодити кромку. Але одночасно слід прикладати достатньо зусиль для заточки. Періодично необхідно споліскувати лезо і камінь, щоб змити утворилася металевий пил.
  6. 6. Провести по бруска 40-50 разів, поки на ріжучої кромці чи не з’явиться задирок — надлишки металу, сточені в ході роботи. Шорсткість буває не видно погляду. Тому можна дуже обережно провести уздовж краю леза. Не варто проводити пальцем по гострій кромці, так як можна порізатися.
  7. 7. Після виявлення задирки перейти до доведення Мусатов або підручними засобами. Хід цієї процедури вже був описаний вище.

В кінці необхідно перевірити якість заточення. Для цього потрібно розрізати помідор або аркуш паперу. Ніж повинен легко впоратися з цим завданням.

3.3
спеціальні пристосування

У магазинах побутової техніки можна знайти електричні точила для ножів. Вони зручні у використанні, так як не потрібно тримати вручну обраний кут. Буде потрібно лише вставити в спеціальний отвір лезо і дочекатися його заточування. На всю процедуру піде кілька хвилин. Електроточілкі підійдуть і для заточування ножиць, викруток та інших предметів.

З недоліків таких приладів можна відзначити те, що більшість з них зрізає занадто багато матеріалу з леза. В результаті ножі зношуються швидше. До того ж вартість електроточілок досить висока.

Найшвидший метод нагострити затупився ніж — використовувати циркулярний верстат або болгарку з абразивними дисками. Необхідно піднести лезо до обертається колі під певним кутом і прикладати його по всій крайці.

Цим способом не рекомендується користуватися в домашніх умовах, тим більше людям з невеликим досвідом заточування ножів. Існує високий ризик пошкодження леза.

Нагострити затупився ніж самостійно не так складно. Головне — дотримуватися обережності, щоб не зіпсувати кромку випадковим рухом і не порізатися в процесі роботи.

Ссылка на основную публикацию