Оптимальний температурний режим в холодильнику необхідний не тільки для того, щоб зберегти всі продукти в ньому свіжими і смачними. Це також служить запорукою тривалої експлуатації приладу і мінімального часу його розморожування. Найбільш низька температура знаходиться ближче до морозильній камері. Це гарне місце для того, щоб зберігати м’ясо, рибу, продукти з коротким терміном придатності. На центральних полицях довго зберігаються ковбаси, сири, хліб. Найбільш теплі полки знаходяться на дверцятах апарату. Це місце підходить для зберігання соусів, кетчупу, напоїв.
1
Оптимальна температура в побутовому холодильнику
Необхідно пам’ятати про те, що все залежить від виду продукту харчування і розподілу холоду в кожному конкретному приладі.
Оптимальна температура, яка підходить для більшості продуктів, становить + 4 + 5 градусів за Цельсієм.
Стандартна температура усередині холодильної камери може відрізнятися в залежності від продуктів, які в ній зберігаються:
Найменування продукту | Середня температура зберігання | Термін зберігання (днів) |
М’ясо, риба, яйця | ||
Свіже м’ясо остигле і охолоджене | +1 + 3 | Не більше 1,5 |
субпродукти охолоджені | 0 + 2 | Не більше 1 |
птах охолоджена | +2 + 4 | Не більше 2 |
Свіжа риба і морепродукти | 0 + 2 | Не більше 2 |
Ковбаса варена, сосиски | +3 + 5 | Не більше 3 |
риба солона | +3 + 5 | Не більше 10 |
яйця | +2 + 4 | Не більше 20 |
Потрібно уважно стежити за терміном зберігання вже готових страв, особливо м’ясних:
Найменування продукту | Середня температура зберігання | Термін зберігання (днів) |
котлети | +4 + 8 | 0,5 |
Пельмені, фрикадельки | +4 + 8 | 1 |
голубці | +4 + 8 | 0,5 |
тушки курей | +6 | 1,5 |
курчата | +4 + 8 | 2 |
котлети курячі | +4 + 8 | 0,5 |
котлети рибні | +4 + 8 | 0,5 |
Сирники, вареники | +4 + 8 | 1 |
Овочі слід зберігати в холодильнику в спеціальному відсіку.
Найменування продукту | Середня температура зберігання | Термін зберігання (днів) |
Картопля сирої очищений | +15 + 16 | 1 |
Капуста, буряк, цибуля, морква очищені | 0 + 4 | 1 |
котлети овочеві | +4 + 8 | 0,5 |
баклажани | +7 | 14 |
капуста | 0 + 1 | 20 |
огірки | +7 | 14 |
Солодка картопля | +13 | 120 |
помідори | +7 | 14 |
зелень | +4 + 6 | 2 |
Термін зберігання готового тіста в холодильнику досить невеликий.
Найменування продукту | Середня температура зберігання | Термін зберігання (Дні) |
дріжджове | +2 + 4 | 0,5 |
листкове | +2 + 4 | 1 |
пісочне | +2 + 4 | 1,5 |
Млинці з м’ясом, сиром | +4 + 8 | 1 |
Фрукти також потрібно зберігати в окремому відсіку, щоб зберегти їх свіжість.
Найменування продукту | Середня температура зберігання | Термін зберігання (днів) |
лимони | +10 | до 80 |
апельсини | +4 + 5 | 40-50 |
ананас | +8 | 30 |
яблука | +2 + 4 | 30 |
Особливу увагу потрібно приділити молочним продуктам: вони відносяться до розряду швидкопсувних.
Найменування продукту | Середня температура зберігання | Термін зберігання (днів) |
сметана | +4 | 3 |
молоко пастеризоване | 0 + 1 | 14 |
Кефір, кисле молоко | +4 | 1 |
Масло вершкове, маргарин | +2 + 4 | до 20 |
сир | +2 + 4 | до 20 |
Температура в дверцятах холодильника підходить для соусів і кетчупу, а також зберігання хліба:
Найменування продукту | Середня температура зберігання | Термін зберігання (днів) |
хліб | +5 | Не більше 3 |
Кондитерські вироби з кремом | +1 + 3 | Не більше 72 |
Соуси, кетчупи, майонез | +3 + 7 | Не більше 120 |
Терміни зберігання продуктів необхідно перевіряти згідно з інструкцією виробника, зазначеної на упаковці.
Якщо холодильник не надто завантажений, влітку зменшувати температуру не потрібно: це призведе до перевитрати енергії. При сильній спеці в приміщенні і забитої камері можна пересунути регулятор на одну позначку. Важливо, щоб температура підтримувалася на рівні норми + 4 + 5 градусів, про що говорилося вище.
2
Як розподіляється холод?
Важливо пам’ятати про те, що середнє значення в холодильнику може відрізнятися в різних секторах. Якщо виставити температуру + 4, то вона буде розподілятися наступним чином:
- Якщо морозилка знаходиться зверху, то на верхніх полицях буде найбільш прохолодно: + 2 + 3 градуси. це
3
Якою має бути температура в морозилці?Середній градус, який необхідно виставити в морозилці, залежить від того, скільки продуктів міститься в ній.
Оптимальною в морозилці є температура -18 градусів
Якщо вона не сильно забита і нечасто використовується, то оптимально буде виставити 14 градусів нижче нуля. Якщо ж в морозилці зберігається багато продуктів, особливо м’яса, і вона часто використовується, то слід виставити температуру -20-24 градуси.
Для дуже швидкої заморозки свіжих продуктів використовується функція «Супер-заморозка» або «Швидка заморозка». Цей процес відбувається за кілька годин при температурі близько 30 градусів нижче нуля. Таким чином краще зберігається свіжість і смак фруктів, овочів і зелені.
4
Як відбувається вимір температури?У всіх сучасних апаратах є електронний дисплей, на якому з точністю до градуса вказана температура. Старі моделі оснащені механічним регулятором. Тому для того щоб достовірно знати, яка температура в старому побутовому холодильнику, необхідно виміряти її термометром, помістивши його в потрібне місце. З цією метою потрібно використовувати чисте сухе блюдце. Вимірювання необхідно проводити протягом 10 хвилин.
5
Секрети збереження продуктів і продовження терміну служби холодильникаЯкщо слідувати нехитрим рекомендаціям, можна домогтися того, що апарат прослужить довго без будь-яких поломок, а продукти завжди будуть свіжими і смачними:
- Не можна ставити гарячі страви в холодильник.
- Дверцята дверей повинна закриватися максимально швидко.
- Необхідно регулярно викидати зіпсовані продукти з відсіку для зберігання овочів і фруктів.
- Не слід ставити максимально можливий температурний режим в обох камерах апарату. Це може стати причиною його перевантаження і можливої поломки.
- Фрукти і овочі краще заморожувати в спеціальних пакетах із застібкою.
- Необхідно регулярно розморожувати і мити холодильник.
Правильна експлуатація і дбайливе ставлення до холодильника в поєднанні з правильно виставленої температурою стануть запорукою свіжості продуктів і безперебійної роботи дорогого апарату.