Мариновані сливи: рецепт на зиму (з часником, гірчицею, без стерилізації, з гвоздикою і корицею, закусочні)

Нікого вже не здивуєш консервованими помідорами і маринованими огірками, а ось мариновані на зиму сливи не так часто зустрічаються. Ця незвичайна закуска не тільки прикрасить новорічний стіл і здивує гостей, але і допоможе приємно урізноманітнити повсякденне меню.

рецепти

Кращі рецепти маринованих слив в домашніх умовах допоможуть господинями зробити заготовки на зиму, які порадують і здивують своїм нестандартним смаком.

мариновані сливи

Якщо ж перед урожаєм слив ви вже запаслися огірочками і зробили заготовки, а розсіл в банках несподівано помутнел, рекомендуємо до прочитання статтю.

З гірчицею без стерилізації

Зливи з гірчицею маринують виключно з твердих сортів, «угорка» або «угорка». Такий делікатес зі слив готують без стерилізації, що полегшує життя і спрощує процес.

Складові:

  • вода — 1,5 л;
  • сливи — 2,5 кг;
  • сіль — 2 ч.л;
  • цукор — 6 ч.л;
  • спеції — за смаком (відмінно підійде лавровий лист, чорний перець, гвоздика і кориця);
  • гірчичний порошок — 1 ст.л;
  • оцет — 0,5 ст.л.

рецепт:

  1. Воду закип’ятити, додати цукор, сіль і спеції.
  2. Варити на тихому вогні 5 хвилин, потім зняти з вогню і остудити до кімнатної температури. Додати оцет і гірчицю, ретельно перемішати.
  3. Зливи викласти в літрові баночки і залити маринадом, накрити пластмасовими кришками і прибрати в темне місце, найкраще — в холодильник або льох.
  4. Зливи з гірчицею готуються без стерилізації, а тому готові будуть вже через тиждень. Подавати їх можна до риби, м’яса, як окрему закуску або використовувати як інгредієнт для салатів.

З гвоздикою і корицею

Мариновані сливи з корицею і гвоздикою відмінно підійдуть до м’ясних страв, ось тільки вони настільки смачні, що з’їдаються ще до того, як буде готове м’ясо.

  • слива — 2 кг;
  • цукор — 200 гр;
  • оцет 9% — 150 мл;
  • вода — 0,8 л;
  • перець духмяний горошком — 3-4 шт;
  • гвоздика — 3-5 шт;
  • лавровий лист — 1 шт;
  • кориця — на кінчику ножа.

Вибирати слід тільки тверді плоди, занадто м’які і переспілі зіпсують всю партію, розваляться і будуть виглядати не презентабельно. Насамперед сливи потрібно ретельно промити і висушити.

Щоб під впливом окропу плоди не лопнули, необхідно взяти зубочистку і проколоти кожен плід в двох-трьох місцях.

  1. Приготувати маринад для слив з корицею і гвоздикою просто — коли вода закипить, додати всі зазначені спеції, після чого варити 5-7 хвилин на середньому вогні, знімаючи піну.
  2. Наступним кроком додати цукор, ретельно заважати його його до повного розчинення.

    Важливо! На цьому етапі слід спробувати вийшов маринад на смак, якщо цукру або будь-який з спецій здасться замало — можна додати.

    Після цього влити оцет.

  3. Знятим з вогню маринадом залити заздалегідь викладені в баночки сливи. Після чого баночки накрити кришками і стерилізувати протягом 15-20 хвилин.
  4. Баночки закатати і залишити в прохолодному місці, через тиждень сливи з корицею і гвоздикою готові!

З часником

Цей рецепт улюблений тими, хто вважає за краще гостру їжу.

Складові:

  • сливи — 2 кг;
  • часник — за кількістю слив (1: 1);
  • вода — 750 мл;
  • цукор — 300 гр;
  • оцет 9% — 100 мл;
  • гвоздика — 3 шт;
  • чорний перець (горошком) — 6 шт.

Приготування такої заготовки не займе занадто багато часу.

  1. Підготувати стиглі і тверді плоди, промити і просушити. Часник очистити.
  2. Кожну сливу акуратно надрізати збоку, не доводячи розріз до кінця. Видалити кісточку і замість неї засунути всередину часточку часнику.

    Важливо! Слідкуйте, щоб сливи не розвалювалися.

    Якщо якийсь плід не вийшло акуратно «нафарширувати», то його потрібно замінити іншим.

  3. У киплячу воду додати цукор, спеції і оцет. Варити 2-3 хвилини, знімаючи піну.
  4. У стерилізовані банки укласти вершки, потім залити киплячим розсолом і залишити на 60 хвилин, не закриваючи.
  5. Через годину маринад злити і повторити кип’ятіння, потім знову залити в банки і залишити до ранку.
  6. Вранці повторити процес: злити, прокип’ятити, залити в банки.
  7. Тепер банки можна закочувати. Готову консервацію переверніть догори ногами, укутайте і залиште до повного охолодження.

Зливи з часником відмінна закуска і доповнення до гарніру.

Відео нижче наочно покаже, як виймати кісточки, не розрізаючи сливи:

закусочні

Ці маринування сливи з сіллю і спеціями виходять як маслини, відмінно підійдуть в якості закуски для святкового столу.

  • сливи — 1 кг;
  • цукор — 8 ч.л;
  • сіль — 5 ч.л;
  • оцет — 4-5 ч.л;
  • гвоздика — 10 шт;
  • лавровий лист — 5-6 шт;
  • олія оливкова, нерафінована — 2 С.Л (можна замінити рослинним);
  • вода — скільки буде потрібно (залежить від банок і розміру слив).

Така закуска стане візитною карткою будь-якої господині.

  1. Перебрати сливи — відокремити листя і хвостики, видалити перезрілі плоди. Промити, просушити.
  2. У стерилізовані банки викладаємо на дно половину спецій (краще брати банки 0,5 і 1 л), потім викласти в них сливи, попутно додаючи залишилися спеції. Банки заповнити до самого верху, щільно.
  3. Закип’ятити воду і нічого в неї не додавати, залити окропом сливи, накрити металевими кришечками і залишити на 5 хвилин.
  4. Воду злити, так, щоб ні спеції, ні сливи в каструлю не потрапили.
  5. Тепер додати решту складових в воду — цукор, сіль і оцет. Закип’ятити, помішуючи, залити банки знову. Залишити на 5 хвилин.
  6. Повторити процес — злити воду, закип’ятити і залити назад. Третій раз — останній, перед тим, як заливати маринад в сливи, додайте в кожну банку по 0,5 ст.л оливкової олії.
  7. Банки закатати, укутати і залишити до ранку.

З ще одним варіантом закуски можна ознайомитися на відео нижче.

З лавровим листом і прянощами

Заготовки на зиму з слив завжди викликають бурхливі емоції у гостей, мало хто знає, що з цих плодів можна готувати не тільки варення і компоти. Для такої заготовки підійдуть сорту «угорка» і «ренклод».

  • сливи — 2 кг;
  • цукор — 700 гр;
  • яблучний оцет — 300 мл;
  • лавровий лист;
  • чорний і запашний перець горошком;
  • бутони гвоздики.

Покроковий рецепт не залишить жодного шансу на помилку, а значить мариновані сливи з лавровим листом вийдуть якраз такими, якими і повинні бути.

  1. Помити плоди в холодній воді, ретельно змиваючи всю пил і бруд, потім просушити на рушник або друшляку.
  2. Далі знадобиться ємність — краще емальований таз, широкий і глибокий. Плоди викладають шарами, кожен з яких щедро посипають спеціями (лавровий лист, перець, гвоздика).
  3. Яблучний оцет довести до кипіння, додати цукор і ретельно розмішати. Якщо весь цукор не розчиниться — не страшно.
  4. З цього моменту почнеться найдовший етап. Зливи залити киплячим маринадом, накрити рушником і залишити так на годину-дві.
  5. Далі протягом п’яти днів цей процес повторюють двічі в день. Спочатку вранці, а потім увечері, слід злити всю рідину, заново прокип’ятити і залити назад. На четверту добу плоди дадуть стільки соку, що будуть повністю покриті, а на п’ятий день можна закочувати банки.
  6. Для цього беруть заздалегідь стерилізовані банки, викладають туди плоди, заливають киплячим сиропом і закочують. Банки укутати і перевернути, залишити так до повного охолодження, потім відправити в прохолодне місце.

Альтернативний варіант пряних слив представлений на відео нижче.

загальні рекомендації

Досвідчені господині вивели кілька порад, як правильно приготувати мариновані сливи на зиму, щоб плоди не втратили своєї форми і смакових якостей.

  1. Найкраще з спецій поєднуються ваніль, кориця, гвоздика і мускатний горіх.
  2. Для маринування цілком найкраще підходять сорти з твердими плодами.
  3. Вибирати слід тільки плоди без дефектів — слива з тріщинами, вм’ятинами, чорними плямами може зіпсувати всю банку.
  4. Якщо плоди мають дуже товстою шкіркою, їх можна обдати окропом або бланшувати протягом 10 хвилин при температурі води не вище 75С °.
  5. Щоб плоди не лопнули при контакті з окропом, їх можна проколоти зубочисткою або голкою в двох-трьох місцях.
  6. Маринувати з лимонною кислотою краще без застосування оцту, рекомендують вибирати щось одне.

Щоб зимові заготовки приносили не тільки радість, а й користь для організму, рекомендуємо статтю «Як приготувати морквяний сік на зиму».

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector