Нікого вже не здивуєш консервованими помідорами і маринованими огірками, а ось мариновані на зиму сливи не так часто зустрічаються. Ця незвичайна закуска не тільки прикрасить новорічний стіл і здивує гостей, але і допоможе приємно урізноманітнити повсякденне меню.
рецепти
Кращі рецепти маринованих слив в домашніх умовах допоможуть господинями зробити заготовки на зиму, які порадують і здивують своїм нестандартним смаком.
Якщо ж перед урожаєм слив ви вже запаслися огірочками і зробили заготовки, а розсіл в банках несподівано помутнел, рекомендуємо до прочитання статтю.
З гірчицею без стерилізації
Зливи з гірчицею маринують виключно з твердих сортів, «угорка» або «угорка». Такий делікатес зі слив готують без стерилізації, що полегшує життя і спрощує процес.
Складові:
- вода — 1,5 л;
- сливи — 2,5 кг;
- сіль — 2 ч.л;
- цукор — 6 ч.л;
- спеції — за смаком (відмінно підійде лавровий лист, чорний перець, гвоздика і кориця);
- гірчичний порошок — 1 ст.л;
- оцет — 0,5 ст.л.
рецепт:
- Воду закип’ятити, додати цукор, сіль і спеції.
- Варити на тихому вогні 5 хвилин, потім зняти з вогню і остудити до кімнатної температури. Додати оцет і гірчицю, ретельно перемішати.
- Зливи викласти в літрові баночки і залити маринадом, накрити пластмасовими кришками і прибрати в темне місце, найкраще — в холодильник або льох.
- Зливи з гірчицею готуються без стерилізації, а тому готові будуть вже через тиждень. Подавати їх можна до риби, м’яса, як окрему закуску або використовувати як інгредієнт для салатів.
З гвоздикою і корицею
Мариновані сливи з корицею і гвоздикою відмінно підійдуть до м’ясних страв, ось тільки вони настільки смачні, що з’їдаються ще до того, як буде готове м’ясо.
- слива — 2 кг;
- цукор — 200 гр;
- оцет 9% — 150 мл;
- вода — 0,8 л;
- перець духмяний горошком — 3-4 шт;
- гвоздика — 3-5 шт;
- лавровий лист — 1 шт;
- кориця — на кінчику ножа.
Вибирати слід тільки тверді плоди, занадто м’які і переспілі зіпсують всю партію, розваляться і будуть виглядати не презентабельно. Насамперед сливи потрібно ретельно промити і висушити.
Щоб під впливом окропу плоди не лопнули, необхідно взяти зубочистку і проколоти кожен плід в двох-трьох місцях.
- Приготувати маринад для слив з корицею і гвоздикою просто — коли вода закипить, додати всі зазначені спеції, після чого варити 5-7 хвилин на середньому вогні, знімаючи піну.
- Наступним кроком додати цукор, ретельно заважати його його до повного розчинення.
Важливо! На цьому етапі слід спробувати вийшов маринад на смак, якщо цукру або будь-який з спецій здасться замало — можна додати.
Після цього влити оцет.
- Знятим з вогню маринадом залити заздалегідь викладені в баночки сливи. Після чого баночки накрити кришками і стерилізувати протягом 15-20 хвилин.
- Баночки закатати і залишити в прохолодному місці, через тиждень сливи з корицею і гвоздикою готові!
З часником
Цей рецепт улюблений тими, хто вважає за краще гостру їжу.
Складові:
- сливи — 2 кг;
- часник — за кількістю слив (1: 1);
- вода — 750 мл;
- цукор — 300 гр;
- оцет 9% — 100 мл;
- гвоздика — 3 шт;
- чорний перець (горошком) — 6 шт.
Приготування такої заготовки не займе занадто багато часу.
- Підготувати стиглі і тверді плоди, промити і просушити. Часник очистити.
- Кожну сливу акуратно надрізати збоку, не доводячи розріз до кінця. Видалити кісточку і замість неї засунути всередину часточку часнику.
Важливо! Слідкуйте, щоб сливи не розвалювалися.
Якщо якийсь плід не вийшло акуратно «нафарширувати», то його потрібно замінити іншим.
- У киплячу воду додати цукор, спеції і оцет. Варити 2-3 хвилини, знімаючи піну.
- У стерилізовані банки укласти вершки, потім залити киплячим розсолом і залишити на 60 хвилин, не закриваючи.
- Через годину маринад злити і повторити кип’ятіння, потім знову залити в банки і залишити до ранку.
- Вранці повторити процес: злити, прокип’ятити, залити в банки.
- Тепер банки можна закочувати. Готову консервацію переверніть догори ногами, укутайте і залиште до повного охолодження.
Зливи з часником відмінна закуска і доповнення до гарніру.
Відео нижче наочно покаже, як виймати кісточки, не розрізаючи сливи:
закусочні
Ці маринування сливи з сіллю і спеціями виходять як маслини, відмінно підійдуть в якості закуски для святкового столу.
- сливи — 1 кг;
- цукор — 8 ч.л;
- сіль — 5 ч.л;
- оцет — 4-5 ч.л;
- гвоздика — 10 шт;
- лавровий лист — 5-6 шт;
- олія оливкова, нерафінована — 2 С.Л (можна замінити рослинним);
- вода — скільки буде потрібно (залежить від банок і розміру слив).
Така закуска стане візитною карткою будь-якої господині.
- Перебрати сливи — відокремити листя і хвостики, видалити перезрілі плоди. Промити, просушити.
- У стерилізовані банки викладаємо на дно половину спецій (краще брати банки 0,5 і 1 л), потім викласти в них сливи, попутно додаючи залишилися спеції. Банки заповнити до самого верху, щільно.
- Закип’ятити воду і нічого в неї не додавати, залити окропом сливи, накрити металевими кришечками і залишити на 5 хвилин.
- Воду злити, так, щоб ні спеції, ні сливи в каструлю не потрапили.
- Тепер додати решту складових в воду — цукор, сіль і оцет. Закип’ятити, помішуючи, залити банки знову. Залишити на 5 хвилин.
- Повторити процес — злити воду, закип’ятити і залити назад. Третій раз — останній, перед тим, як заливати маринад в сливи, додайте в кожну банку по 0,5 ст.л оливкової олії.
- Банки закатати, укутати і залишити до ранку.
З ще одним варіантом закуски можна ознайомитися на відео нижче.
З лавровим листом і прянощами
Заготовки на зиму з слив завжди викликають бурхливі емоції у гостей, мало хто знає, що з цих плодів можна готувати не тільки варення і компоти. Для такої заготовки підійдуть сорту «угорка» і «ренклод».
- сливи — 2 кг;
- цукор — 700 гр;
- яблучний оцет — 300 мл;
- лавровий лист;
- чорний і запашний перець горошком;
- бутони гвоздики.
Покроковий рецепт не залишить жодного шансу на помилку, а значить мариновані сливи з лавровим листом вийдуть якраз такими, якими і повинні бути.
- Помити плоди в холодній воді, ретельно змиваючи всю пил і бруд, потім просушити на рушник або друшляку.
- Далі знадобиться ємність — краще емальований таз, широкий і глибокий. Плоди викладають шарами, кожен з яких щедро посипають спеціями (лавровий лист, перець, гвоздика).
- Яблучний оцет довести до кипіння, додати цукор і ретельно розмішати. Якщо весь цукор не розчиниться — не страшно.
- З цього моменту почнеться найдовший етап. Зливи залити киплячим маринадом, накрити рушником і залишити так на годину-дві.
- Далі протягом п’яти днів цей процес повторюють двічі в день. Спочатку вранці, а потім увечері, слід злити всю рідину, заново прокип’ятити і залити назад. На четверту добу плоди дадуть стільки соку, що будуть повністю покриті, а на п’ятий день можна закочувати банки.
- Для цього беруть заздалегідь стерилізовані банки, викладають туди плоди, заливають киплячим сиропом і закочують. Банки укутати і перевернути, залишити так до повного охолодження, потім відправити в прохолодне місце.
Альтернативний варіант пряних слив представлений на відео нижче.
загальні рекомендації
Досвідчені господині вивели кілька порад, як правильно приготувати мариновані сливи на зиму, щоб плоди не втратили своєї форми і смакових якостей.
- Найкраще з спецій поєднуються ваніль, кориця, гвоздика і мускатний горіх.
- Для маринування цілком найкраще підходять сорти з твердими плодами.
- Вибирати слід тільки плоди без дефектів — слива з тріщинами, вм’ятинами, чорними плямами може зіпсувати всю банку.
- Якщо плоди мають дуже товстою шкіркою, їх можна обдати окропом або бланшувати протягом 10 хвилин при температурі води не вище 75С °.
- Щоб плоди не лопнули при контакті з окропом, їх можна проколоти зубочисткою або голкою в двох-трьох місцях.
- Маринувати з лимонною кислотою краще без застосування оцту, рекомендують вибирати щось одне.
Щоб зимові заготовки приносили не тільки радість, а й користь для організму, рекомендуємо статтю «Як приготувати морквяний сік на зиму».