Сервіровка столу в домашніх умовах: правила, схема

Правильно сервірований стіл зазвичай асоціюється з урочистими заходами: весілля, день народження, приїзд дорогих гостей. Однак сервіровку можна виконувати щодня, вибравши спрощений варіант розкладки ложок, виделок, ножів і розстановки посуду. Але навіть з меншою кількістю столових приборів щоденний прийом їжі можна перетворити в красивий процес, який відповідає всім правилам етикету.

1
Сервіровка столу в різний час доби

Правила сервірування столу розрізняються залежно від часу доби. Для сніданку, обіду і вечері є ряд відмінностей в способах накривати на стіл.

2
Прийом їжі на природі

Якщо передбачається влаштувати пікнік, то потрібно враховувати, що на природі умовностей набагато менше, ніж за святковим столом. На прогулянці будуть виглядати недоречно кришталеві келихи, дорога б’ється посуд, численні вилки і ножі для кожного блюда. Для сервірування столу зазвичай використовують одноразовий пластиковий посуд. Для відпочинку на природі завжди можна підібрати гарні різнокольорові тарілки і стакани, які у великій різноманітності присутні в продажу. У пластикового посуду кілька незаперечних переваг:

  1. 1. Одноразову посуд складно пошкодити, вона не розбивається на дрібні осколки, якими можна поранитися.
  2. 2. Навіть найдорожча одноразовий посуд все одно коштує набагато дешевше набору чашок і тарілок зі скла або фарфору.
  3. 3. Пластиковий посуд важить набагато менше, ніж скляна або керамічна, тому її легко і зручно брати в поїздку.
  4. 4. Одноразову посуд не шкода викинути в найближчий сміттєвий контейнер, тому бенкет на природі не закінчиться стомлюючої прибиранням.

зображення 2

Під час відпочинку на природі прийом їжі зазвичай являє собою вживання в їжу взятих з собою бутербродів і приготування шашлику. Тому схему сервірування найкраще організувати за принципом «шведського столу».

  1. 1. Прямо на траві розстеляють скатертину. У цьому випадку доречно буде виглядати клейончатий скатертину з яскравим малюнком, тому що тканинну буде складно відіпрати від плям трави.
  2. 2. Серветки рекомендується взяти паперові, так як є велика ймовірність, що тканинні будуть безнадійно зіпсовані або можуть просто загубитися. До такого заходу підійдуть різнокольорові серветки з цікавим малюнком або яскраві однотонні.
  3. 3. По центру столу у великій тарілці виставляється головне блюдо — зазвичай це шашлик або смажена курка, але можуть бути й інші варіанти.
  4. 4. Там же, поруч з головним блюдом, ставлять велику тарілку з бутербродами, салатом, нарізаними помідорами і огірками, нарізку сиру або копченої ковбаси.
  5. 5. Різні спеції, соуси, кетчуп теж ставлять ближче до центру столу, приблизно на однаковій відстані від кожного учасника застілля. У центрі столу прийнято ставити напої. Вважається неправильним ставити на столі виключно алкогольні напої. Потрібно пам’ятати, що не всі гості захочуть вживати спиртне. Тому краще заздалегідь подбати про достатню кількість соку, мінеральної води і лимонаду, особливо якщо застілля проводиться влітку.
  6. 6. Перед кожним гостем ставлять невелику тарілку і стакан, поруч кладуть вилку, ложку і ножик — вилку ліворуч від тарілки, а ножик і ложку — справа. Замість склянок можна придбати прозорі пластикові келихи. Тарілки перед початком бенкету повинні розташовуватися на одній лінії по кожній стороні імпровізованого столу.
  7. 7. Гість сам вибирає, що і в яких кількостях він їстиме, самостійно наповнюючи свою тарілку і стакан.

Відпочинок на природі передбачає, що застілля в будь-який момент може перерватися на якесь цікаве заняття — купання в річці, прогулянку по лісі, рухливі ігри на свіжому повітрі. Зголоднілі відпочиваючі зможуть в будь-який момент підійти до «шведському» столу, щоб вгамувати голод, а потім повернутися до колишніх занять. У такій атмосфері немає необхідності слідувати всім правилам етикету. Важливим показником культури буде після закінчення банкету ретельний збір сміття. Його слід забрати з собою, щоб утилізувати за всіма правилами.

3
Оздоблення до свята

Святкова сервіровка передбачає більшу кількість предметів, що стоять на столі, в порівнянні з щоденними прийомами їжі. У домашніх умовах накритий до свята стіл має кілька особливостей.

  • Для святкового столу рекомендується підготувати гарні серветки з тканини — паперові серветки на урочистому заході будуть виглядати недоречно. Полотняні серветки поміщають не в спеціальну салфетниц, а кладуть для кожного гостя біля його приладу.
  • Потрібно заздалегідь оглянути посуд на предмет відколів, пошкоджень, тріщин, а також на предмет чистоти — все тарілки, фужери та інші предмети повинні виглядати ідеально.
  • Скатертина повинна бути ідеально чистою і симетрично розташовуватися по всьому столу — неприпустимо, щоб один край був довший іншого.
  • Тарілки потрібно ставити на однаковій відстані одна від одної, при цьому у кожного гостя зліва і справа має залишатися вільний простір, щоб під час прийому їжі не заважати оточуючим.
  • Якщо розмір столу дозволяє, то на ньому можна розташувати невеликі вазочки з чистими свіжими фруктами або з живими квітами (потрібно попередньо переконатися, що ні у кого з гостей немає алергії на квіти), тарілки з нарізкою сиру, рибним філе, хлібницю з скибочками хліба. Але якщо стіл невеликий, то страви краще подавати по черзі, у міру необхідності. Готуючись до свята, потрібно дотримуватися золотої середини — не потрібно перевантажувати стіл нагромадженням тарілок, але і не можна допускати, щоб він виглядав порожнім, інакше гості можуть запідозрити господарів в скупості.
  • Залежно від фортеці виставляються алкогольних напоїв підбираються келихи або чарки. Вино потрібно відкривати заздалегідь — цінителі вважають, що в такому вигляді воно повніше розкриє свій смаковий букет. Коньяк чи горілку рекомендується подавати в маленьких чарках, а для вина підійдуть келихи.

Негласне правило сервіровки свідчить: чим вище градус алкогольного напою, тим менше повинна бути ємність келиха.

Правильне розташування посуду та столових приборів може стати настільки звичним, що інший порядок розкладки може здатися незручним під час їжі. Будь-яка господиня повинна бути поінформована про правила розстановки приладів, придатних для того чи іншого заходу, адже правила етикету створювалися саме для того, щоб прийом їжі став зручним і красивим процесом.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector